Aktuální verze Google Analytics Universal končí, připravte se na nové Google Analytics 4

Úvodní obrázek
Marek Moravec

Google na jaře roku 2022 oznámil konec podpory stávající verze Google Analytics. Od 1. 7. 2023 již nebude zpracovávat data do klientských účtů. Plně jej nahradí nová verze Google Analytics 4, kterou si lze nastavit již nyní a data tak sbírat souběžně.

Universal vs GA4

Stávající verzi Google Analytics Universal používáme již zhruba 10 let. To ale příští rok v červenci skončí. Universal Analytics jsou založené na návštěvě a všem co se kolem ní točí. Což bylo dostatečné pro weby, nikoliv pro aplikace a tak pro ně vznikl i FireBase Analytics. Základem pro Google Analytics 4 jsou události, které více odpovídají současnému používání webů i zvyšujícím se nárokům na ochranu soukromí. To by mělo vyřešit problémy s měřením na základě nesouhlasu s cookies a zároveň v nich lze měřit i zmiňované aplikace. Nové Analytics v podstatě umí vyprávět příběhy a ukazují určité vzorce chování jednotlivých uživatelů.

Začněte sbírat duálně data již teď

Google Analytics 4 umí automaticky sbírat návštěvy a mimo to nabízí možnost zapnutí i vylepšeného měření, kde lze více pochopit, jak uživatel interaguje s webem (scrollování, hledání na webu apod.). Google dokonce umí doporučit události vhodné k vašemu odvětví. Nicméně zbytek událostí si již musíte nastavit sami. Co se týče e-shopů, musí vyřešit hlavně události směrem k měření konverzí z jednotlivých zdrojů návštěv.

Doporučujeme se založením a nastavením neotálet. Začněte již teď využívat duálně obě verze a postupně si na nové Google Analytics 4 zvykat. Celý přechod pro vás pak bude jednodušší. Hlavním důvodem, proč si novou verzi nastavit co nejdříve, je historický sběr dat. Příští rok v červenci tak budete moct srovnávat data meziročně na stejném modelu dat. Data totiž z podstaty odlišného přístupu nelze přemigrovat a tak sbírání dat začíná od nuly.

Doporučujeme shlédnout webinář Honzy Tichého, který se dané problematice věnuje.

E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě