BiddingNews #04/2020: Studie o vlivu COVID-19 na e-commerce v ČR, stav zbožových porovnávačů a právní tipy pro online podnikatele

Krystian Szynder

Pandemie nového koronaviru obrátila svět vzhůru nohama a její vliv jsme pocítili i v onlinu. Jak jsou na tom jednotlivé obory? Kam můžete pro radu, když vás aktuální situace taky poškozuje? Co se děje na zbožácích? Dozvíte se v našem článku.

O STAVU E-COMMERCE

Největší studie vlivu COVID-19 na eCommerce v ČR
Na vzorku 1217 českých e-shopů zkoumala firma MonkeyData vliv pandemie na českou e-commerce. Která odvětví vykazují meziroční nárůst? Která nejvíce poklesla? Pročtěte si největší studii o vlivu COVID-19 na českou e-commerce.

Pročíst celou studii
 

Tomáš Čupr, zakladatel Rohlík.cz
Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz; zdroj foto: czechcrunch.cz

Tomáš Čupr z Rohlík.cz spouští projekt Nakup bezpečně
Cílem projektu s názvem Nakup bezpečně je umožnit online nákup potravin, léků či drogerie potenciálně všem obyvatelům v Česku. I v místech, kam Rohlík doposud nezaváží.

Více o novém projektu

Online nákupy jedou
Zájem o nakupování potravin online se v posledních týdnech od vypuknutí pandemie koronaviru a zavedení souvisejících vládních opatření pořád zvyšuje. Mall.cz hlásí zdvojnásobení návštěv webu oproti loňsku, Rohlík.cz obslouží 20 zákazníků každou minutu a Košík.cz zaznamenal nárůst prodejů o 20-30 % ve srovnání s nejsilnějším obdobím v roce, tedy Vánocemi.

Čtěte o online nákupech

Měli by retailoví hráči investovat do chybějícího e-commerce řešení hned?
Majitelé kamenných řetězců si už před současnou krizí uvědomovali, že online pro ně bude brzy nezbytný kanál. Současná pandemie jim uštědřila přísnou lekci. Budoucností prodeje po současné krizi je omnichannel a prodej pouze přes kamenné prodejny (až na pár výjimek) podle Matěje Kapošváryho ze Shopsys už prostě nebude stačit.

Ukázat článek

Rozhovory o aktuálním stavu online byznysu
Šířící se epidemii a jejímu vlivu na online byznys se v rozhovorech věnuje i MladýPodnikatel.cz. Podívejte se na zajímavé rozhovory s podnikateli a marketéry.

Pustit rozhovory

Anketa o stavu online podnikání v jednotlivých zemích Evropy
Většina e-shopů i přes překážky a vládní opatření stále jede. Více než polovina dotázaných ale hlásí potíže v dodavatelském řetězci v jejich zemi.

O stavu evropské e-commerce

Seznam.cz nabízí firmám celkem 100 000 000 Kč na reklamu
zdroj: blog.seznam.cz

Seznam.cz nabídne českým firmám a podnikatelům reklamu v hodnotě sto milionů korun
České firmy a tuzemští živnostníci, jejichž podnikání bylo nejvíce zasažené koronavirovou nákazou a s ní spojenými opatřeními, mohou požádat českou internetovou jedničku, společnost Seznam.cz, o podporu v podobě zvýhodněné, či dokonce bezplatné inzerce.

Čtěte o pomoci od Seznam.cz

Heureka zablokovala 50 e-shopů s předraženými respirátory
Heureka.cz zablokovala přes 50 e-shopů, které nabízí zboží související s epidemií koronaviru za přemrštěné ceny. Jde zejména o roušky, respirátory a dezinfekce. Další oznámení na podezřelé obchody Heureka prověřuje.

Přejít na článek
 

O ZBOŽÁCÍCH

Změny na Heurece
Heureka radí, jak pracovat se zpětnou vazbou a ověřeno zákazníky, mapuje stav dopravců v ČR pro e-shopaře i pro zákazníky a posunuje termín od kdy bude k povinnému parametru velikost v oblečení a nábytku vyžadovat i barvu a materiál. Původně měly být parametry povinné už od 1. 5. 2020. S ohledem na aktuální situaci vejdou nová pravidla v platnost až 1. 7. 2020.

Slovenská Heureka pozastavila párování respirátorů v důsledku nově vyhlášených opatření slovenskou vládou, která zakazuje prodej respirátorů veřejnosti.

Vaší pozornosti by neměly uniknout ani contentové změny, které na Heurece budou probíhat v dubnu.

Zásilkovna.cz aktualizuje informace o dopravě a výdejních místech
Pro zákazníky, výdejní místa i e-shopy má Zásilkovna seznam často kladených dotazů, který pravidelně aktualizuje.

Číst otázky a odpovědi

Aukro ruší poplatky z prodeje
Největší tuzemská internetová aukční síň Aukro zrušila poplatky z prodeje v sekci Podnikání a průmysl a dalších vybraných sekcích. Toto opatření platí do 20. 5. 2020. V sekci Podnikání a průmysl aktuálně najdete více než 7000 nabídek z oblasti gastronomie, hotelnictví, kanceláře, průmyslu, manipulační techniky, stavby nebo třeba vybavení obchodu.

Čtěte více

O PRÁVECH PODNIKATELŮ

Kompenzace vlády pro firmy a OSVČ
Vláda přichází ve snaze zmírnit ekonomické následky svých opatření s kompenzacemi pro firmy a živnostníky. Jakou budou mít finální podobu a jak se o ně přihlásit zatím není úplně jasné a situace se vyvíjí každým dnem. Situaci sledují právníci z elegal.cz.

Číst o možnostech kompenzace

Nejčastější dotazy ke koronaviru a mimořádným opatřením
Jak je to s náhradou škody, co se zaměstnanci, co když nemůžete plnit své závazky, jak upravit stávající smlouvy a na co si dát pozor u nových, nebo třeba jak převést své podnikání do onlinu. 
Odpovědi na vaše nejčastější dotazy se dozvíte na elegal.cz.

Prostudovat nejčastější otázky a odpovědi

Právo v roušce
Právníci spojili síly a jdou na pomoc postiženým podnikatelům. Stáhněte si zdarma vzory smluv a dokumentů, které se mohou hodit v současné krizi i potom, co pomine.

Přejít na web
 

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@biddingtools.cz.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě