Trayto News #11/2022: Jaké budou Vánoce? Kolik dárků Češi nakoupí online? polský e-commerce, quick commerce, podání zásilek přes Z-boxy

Šárka Dzidová

Vytrhnou vánoční nákupy trn z paty českým e-shopům? Kolik dárků letos Češi nakoupí online? Které země Latinské Ameriky mají největší e-commerce potenciál a jakým výzvám čelí? Jak růst cen ovlivňuje polský e-commerce trh? Oblíbenost quick commerce dále roste, podání zásilek přes Z-boxy už brzy pro všechny, Heureka zdražuje ceník prokliků, rekordní rok pro Slevomat. Další zajímavé novinky a rozhovory s inspirativními lidmi se dočtete v našich listopadových e-commerce novinkách.

Zbožové srovnávače

Heureka: Na sezónu od 1. 11. do 31. 1. platí nový ceník prokliků
Během této doby se standardní cena za prokliky navyšuje o 25 %. Produktům s hodnotou 20,00 Kč a méně se cena za prokliky nadále neúčtuje. Zvýšení ceny se týká i fulltextového vyhledávání a detailu obchodu. Zde platí jednotná cena za prkliky, která se z 2,78 Kč zvyšuje na 3,48 Kč.

Ceník prokliků Heureka CZ
Ceník prokliků Heureka SK

Heureka: Plánované content změny na listopad 2022
V posledním podzimním měsíci přichází Heureka s těmito content změnami. Úpravy proběhnout v kategoriích pro děti jako jsou Dětské boby a sáně, Dětské chůvičky, Školní batohy. Změny se dotknou také kategorií Baterie k aku nářadí, Nabíječky k aku nářadí a dalších.

Číst o všech změnách a spuštěných kategoriích

Zboží: Nové kategorie a parametry na měsíc listopad
Během tohoto měsíce došlo na Zboží.cz k několika změnám. Přibyly nové kategorie, od French pressu, přes Chladící a mrazící vitríny až po Havarijní soupravy. Došlo ke zjednodušení názvů pro některé kategorie. Např. kategorii Aeropressy, Drippery a Vacuum poty, najdeme pod novým názvem Drippery. Dále byly přidány nové parametry, díky kterým si mohou zákazníci vyfiltrovat to, co hledají.

Vše o nových kategoriích a parametrech

Byznys

Vánoční online nákupy budou bohaté, ale lidé budou utrácet s rozumem
Letos se v prostředí e-commerce očekává, že bude alespoň jako ten minulý. Dle výzkumu Heureky se zjistilo, že 60 % dotazovaných respondentů bude letos dárky nakupovat přes e-shopy. Dvě třetiny respondentů jsou ochotny za dárky utratit podobnou částku jako v roce minulém (nejčastěji 5 000 Kč – 10 000 Kč), ale svoje letošní nakupování budou brát více s rozvahou.

E-commerce Vánoce 2022

Po vládním zastropování cen energií začali lidé více utrácet
Během letních měsíců pocítily e-shopy ze strany spotřebitelů značné uskromnění výdajů. Po vládním zastropování cen energií ale objem útrat na internetu raketově vystřelil. Vypadá to, že plán vlády na ztlumení ekonomických dopadů Čechy uklidnil a neočekávají se až tak výrazné propady vánočních tržeb.

Výhled na vánoční sezónu

Češi na Vánoce budou utrácet: letos pofrčí praktické dárky s luxusním designem
Se zvyšující se cenou energií a potravin roste i rozvaha s nakupováním dárků. Ani letos se nebude šetřit na utracené hodnotě za dárky. Lidé ale letos obdarují menší počet blízkých. Kupovat se budou praktické dárky, které svým luxusním vzhledem upoutají pozornost. Vhodným příkladem jsou designové deky nebo chytré vybavení do domácnosti.

➤  TOP dárky letošního roku

Podle APEK nakoupí 74 % Čechů dárky přes internet
České e-shopy patří k evropské špičce, říká Jan Vetyška. Tak jako maloobchod, tak i e-commerce se potýká s krizí. Majitelé e-shopů doufají, že lidé budou utrácet právě tam. Lidé si cení na e-shopech jejich kvalitu služeb a nízké ceny. To jim šetří čas, výdaje a stres během předvánočního šílenství.

Více o vánočním průzkumu od APEK

Oblíbenost Quick commerce dále roste
Jedná se o rychlý způsob doručování online nákupů. Lidé si zvykli na rychlost, kterou jim služby jako jsou Wolt Market a Dáme Market poskytují. Oba hráči vidí na trhu velký potenciál v donáškových službách. Podle odhadu bude v roce 2030 provedeno 18-30 % nákupů přes rychlou online donášku.

Více o budoucnosti quick commerce

Roboti v Zásilkovně vytřídí více zásilek než lidé
Zvyšují se nároky na počet přepravených zásilek i rychlost. Zásilkovna je nucena automatizovat. K práci teď využívá malé roboty, kteří se využívají k třídění zásilek. Jejich počet ve skladech nyní zdvojnásobila. Zásilkovna je tak první firmou v Evropě, která využívá roboty k sortingu zásilek.

Podrobnosti o skladové robotizaci v Zásilkovně

Bolt Market u nás končí
Služba Bolt Market umožňovala objednání a rychlé doručení potravin. Z obchodních důvodů se společnost Bolt rozhodla tuto službu v Česku ukončit. Není ale vyloučeno, že by se k doručování potravin společnost v budoucnu vrátila. Nyní se soustředí na službu Bolt Food – jedná se o rychlou donášku teplého jídla.

Vše o Bolt Market a dalších službách Boltu

Vivantis si udržuje dvouciferné tempo růstu
Skupina e-shopů Vivantis si udržuje dvouciferné tempo růstu a ziskovost i v roce 2022. Navazuje tak na úspěšný rok 2021. Skupina čelila zásadním změnám ve svém fungování, když se na začátku roku vyčlenila z mateřské společnosti Mall Group, která přešla pod polské Allegro. I přesto, že proces odpojení od Mall Group nebyl minulý rok součástí plánu, skupina e-shopů situaci zvládla a meziročně navýšila obrat o 12,5 procenta na 1,6 miliardy korun.

Číst podrobnosti o růstu Vivantisu

Velký třesk v Dedolesu
Dedoles, slovenská firma s veselou módou prožívá neveselé časy. Její zakladatel Jaroslav Chrapko odstoupil z pozice ředitele. Jedním z důvodů je především nenaplnění ambiciózního cíle, a to téměř zdvojnásobení tržeb. V Česku musela firma vyhlásit insolvenci. Novým ředitelem e-shopu je Ján Cifra.

Dedoles mění ředitele

Rekordní rok pro Slevomat
Český slevový portál Slevomat má za sebou covidový rok, ve kterém téměř nerostl (meziroční růst +5 %). To ovšem neplatí v tomto roce. Letošní výsledky by mohly překonat doposud rekordní výsledky z roku 2019. Podle průzkumu trhu překonal Slevomat giganta Booking a také Invii. Stává se tak nejznámější značkou v kategorii cestování.

Vše o rekordním růstu Slevomatu

Odesílání zásilek přes Zásilkovnu bude ještě jednodušší
Na červené boxy společnosti Zásilkovna dnes narazíte skutečně na každém kroku. Tyto Z-BOXy slouží hlavně pro bezkontaktní výdej balíčků. To se ovšem brzy změní! Zásilkovna testuje novou možnost odesílání zásilek přes tyto výdejní boxy. Pro tuto funkci musíte mít ve svém chytrém telefonu nainstalovanou jejich aplikaci. Tento proces je prozatím v testovací verzi, ale vývojáři dělají vše pro to, aby byla tato služby již brzy dostupná všem.

Podrobnosti o podání zásilek přes Z-boxy 

Alza to s maďarským trhem myslí vážně
Společnost Alza patří mezi největší prodejce u nás. Své zboží rozváží také na Slovensko, do Rakouska a Maďarska. Právě maďarské město Sziget se stane místem, kde vyroste nové logistické centrum Alzy. Firma si od tohoto kroku slibuje hlavně zrychlení distribuce zboží v Maďarsku.

Více o působení Alzy v Maďarsku

Obrovský potenciál e-commerce v Latinské Americe
Je jen málo míst na světě, kde se může e-commerce zvyšovat tak, jako v Latinské Americe. V zemích jako je Brazílie, Chile a Kolumbie nakupuje v e-shopech alespoň polovina všech uživatelů internetu. I přes problémy s logistikou a platbami patří Latinská Amerika k nejrychleji rostoucím trhům elektronického obchodu.

Přehled e-commerce v Latinské Americe

zdroj: Statista

Hodnota polského trhu se má více než zdvojnásobit
Většina lidí v Polsku se snaží šetřit z důvodu vysoké inflace. Nejčastěji Poláci šetří na věcech běžné spotřeby. Podle průzkumu DHL Parcel Poland, ale spotřebitelé plánují v některých kategoriích zvýšit své online výdaje, a to až o 20 %. Hodnota polského online trhu se má podle odhadů do 5 let více než zdvojnásobit.

Predikce pro polský e-commerce

Amazon kraluje německému e-commerce
70 % všech online tržeb v Německu má na svědomí 100 největších internetových obchodů. Z toho téměř polovinu tržeb generují e-shopy v první desítce. Najdeme zde giganty jako Amazon, Otto, Zalando, Ikea a Apple. Na třicítku největších obchodů v Německu se můžete podívat v článku.

Studie 1000 e-shopů v Německu

Podcasty a rozhovory

Menší a středně velké e-shopy mají stále velkou chuť růst, říká ředitel Baselinkeru
Rozhovor s Radkem Kloudou, CEO Baselinkeru pro Česko a Slovensko se zaměřuje na prodej prostřednictvím marketplace, změny v chování e-shopů za poslední měsíce a vztah e-shopů k efektivitě a úsporám. Jak je pro vstup na marketplace důležitá kvalita dat a které oblasti fungování by měly e-shopy zlepšit? A kam se podle Radka mohou e-shopy dále posunout, aby lépe optimalizovali svůj e-commerce?

Přečíst si rozhovor

Kdysi nastoupil jako student, teď je šéfem milionové společnosti Martinus
Michal Meško nastoupil do knihkupectví Martinus jako student, který měl za úkol naprogramovat první e-shop. Bez nejmenšího tušení, jak se to dělá, vzal úkol do svých rukou. Jak se od programování dostal až k šéfování samotné společnosti?

Přečíst si rozhovor

Heureka už dávno není jen zbožový srovnávač, říká Veronika Sedláková
Heureka neoslovuje pouze e-shopy z Česka, působí v dalších 8 zemích střední a východní Evropy. V rozhovoru od Upgates s Veronikou Sedlákovou, Partner Team Leaderem Heureky,  se můžete dočíst například o tom, v jakých oblastech Heureka e-shopařům pomáhá, zda je vhodná pro každý e-shop, jak probíhá vstup e-shopů na Heureku, proč vkládají velké naděje do Heureka Marketplace a jaké plány má Heureka Group do budoucna.

Přečíst si rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě