Přepočet cen v Xemelu dle aktuálního kurzu ČNB

Michaela Pavelková

Převádění mezi měnami dle aktuálního kurzu ČNB? I to je nyní “Xemelí” realita. Implementovali jsme novou akci na automatický převod české koruny na cizí měny. Xemel si stahuje denně aktuální tabulku kurzů vyhlašovaných Českou národní bankou a dle toho ceny automaticky přepočítává.

Když Xemel používáte pro feedy směřující na zahraniční inzertní platformy, pracujete ve feedech s různými zahraničními měnami. Co když ale potřebujete převést cenu z jedné měny na jinou, když se kurz ČNB každý den mění? Xemel vám s tím nyní pomůže. Jednoduše použijete novou akci Přepočítat dle aktuálního kurzu ČNB.

Jak nová Xemelí akce funguje
  • Xemel každý den ráno stahuje aktuální tabulku vyhlašovaných kurzů ČNB(Pro víkendy používá ČNB páteční kurzy.)
  • Z tabulky používá informace o všech měnách – měna, množství, kód, kurz.
  • Pro výpočet používá vzorec (množství * hodnota_elementu) / kurz.
  • Výsledek přepočtu Xemel zaokrouhlí matematicky na dvě desetinná místa.
  • Jako oddělovač desetinných míst použije tečku, např. 100.50.
Jak na nastavení v Xemelu

1. V části Editace feedu klikněte na Přidat pravidlo, otevře se vám formulář.

Přidání pravidla

2. Ve formuláři si nejprve v Podmínce pravidla vyfiltrujte, pro které produkty chcete změnu nastavit, nebo zaškrtněte možnost “Všechny produkty” pro nastavení změny na vše ve feedu.

Podmínka pravidla

3. Ve stejném formuláři nastavte Akci pravidla a vyberte z možností akci Přepočítat dle aktuálního kurzu ČNB. Pak zvolte element, ve kterém chcete hodnotu změnit (např. PRICE_VAT) a vyberte měnu, na kterou chcete částku z české koruny převést (např. EUR).

Přepočítat dle aktuálního kurzu ČNB

4. Klikněte na Uložit pravidlo. Po aktualizaci feedu se nastavení propíše k produktům ve výstupním feedu z Xemelu – ten stačí nasadit kam potřebujete a je hotovo.

TIP:

S cenou můžete dále pracovat. Pokud byste chtěli cenu např. zaokrouhlit na celé číslo, využijte akci Vypočítat a přepsat a funkci round. Podrobný manuál, jak s akcí Vypočítat a přepsat pracovat, naleznete v Xemel manuálu zde (manuál je dostupný pro přihlášené uživatele).

Na co si dát pozor

V akci je nutné pracovat jen s číselnou hodnotou. Některé systémy vyžadují posílání cen spolu s měnou v jednom elementu (např. 356 CZK). Jedná se např. o produktové feedy pro Google Shopping nebo Facebook.

Jak v takovém případě postupovat

1. Měnu dočasně odstraňte. Jako první vytvořte pravidlo s akcí Najít a nahradit. Zvolte element, se kterým pracujete (g:price). Do pole Vyhledat vepište část textu, kterou potřebujete odstranit. V našem případě “ CZK”. Pole Nahradit nechte prázdné, chcete nahradit ničím, neboli hodnotu “ CZK” odstranit. Pravidlo uložte do stromu pravidel.

Najít a nahradit

2. Z ceny již není textový formát, ale číselná hodnota, takže s ní pracujte, jak je popsáno výše v návodu Jak na nastavení v Xemelu – přidejte pravidlo s akcí Přepočítat dle aktuálního kurzu ČNB.

3. Měnu opět doplňte. Přidejte další pravidlo s akcí Přepsat. Zvolte element (g:price). V poli Hodnota použijte funkci složených závorek pro použití hodnoty již existujícího elementu. A za závorku dopište mezeru a novou měnu. Zápis pak může vypadat například takto: {g:price} EUR.

Doplnění měny - Přepsat

Převod z cizí měny na českou korunu

Na opačný převod (z cizí měny na českou korunu) speciální akci nemáme, ale při použití více pravidel se dá akce využít i pro tento účel.

Příklad si uvedeme třeba na EUR.
1. Nejprve je potřeba vypočítat si aktuální kurz CZK -> EUR. K tomu si vytvoříme pomocný element, který nazveme třeba KURZ_VYPOCET a bude mít hodnotu 1.

2. Dále si tento pomocný element převedeme do měny EUR.

3. Pomocným elementem KURZ_VYPOCET převedeným do EUR poté vydělíme původní hodnotu, což byla hodnota 1, a výsledek uložíme do elementu KURZ. Pro práci s hodnotou elementu je potřeba název daného elementu uvést ve složených závorkách.

4. Nyní už máme vypočítaný kurz, takže stačí kurzem vynásobit cenu a výsledkem bude převod z EUR do CZK.

Ve stromě pravidel to pak bude vypadat takto:

5. Na závěr nezapomeňte pomocné elementy odstranit (KURZ; KURZ_VYPOCET), aby se vám nepropisovaly na výstup. Využít k tomu můžete buď akci odstranit element nebo odstranit nepodporované elementy.

Máte tip na vylepšení nebo návrhy na další funkce, které by se vám v Xemelu hodili? Napište nám o nich na e-mail info@xemel.cz.

 

Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě