S přechodem na nový feed Zboží.cz nemá cenu otálet

Šárka Dzidová

 

Přechod na nový XML feed avizovalo Zboží.cz na svém blogu už loni v létě, takže je nejvyšší čas začít nový feed používat. Co vám tato nová verze přinese?

Zboží.cz slibuje zejména tyto benefity:
  • Trvalejší a přesnější párování
  • Jednodušší tvorbu produktových variant
  • Podrobnější informace o skladové dostupnosti
  • Zpracování všech typů EAN kódů
Jaké jsou povinné parametry nového XML feedu?

<SHOP> – Kořenová značka XML feedu.

<SHOPITEM> – Obaluje informace týkající se jedné konkrétní nabídky.

<PRODUCTNAME> – Obecný název jednotlivé nabídky z pohledu spotřebitele. Název musí mít přesnou formu dle pravidel Zboží.cz. Tento parametr byl dříve nepovinný, hlavní název výrobku představoval parametr PRODUCT, který je zde názvem nabídky ve výsledcích vyhledávání.

<DESCRIPTION> – Popis nabídky, který musí obsahovat výhradně informace o výrobku v českém jazyce. Nesmí zahrnovat reklamní texty a slogany týkající se internetového obchodu a nadměrně se opakující klíčová slova nebo fráze.

<URL> – URL adresa, která odkazuje na stránku nabídky v e-shopu.

<PRICE_VAT> – Cena včetně DPH a poplatků. Tento parametr byl dříve nepovinný v případě uvedení parametrů PRICE a VAT.

<DELIVERY_DATE> – Doba od přijetí objednávky po expedici zboží.

Parametry, které stojí zato vyplnit

Kromě povinných parametrů doporučuje Zboží.cz vyplňovat i další parametry: IMGURL – URL adresy obrázků; EAN – kód obchodní položky; ISBN – identifikační číslo knihy; PRODUCTNO – produktový kód výrobce; ITEMGROUP_ID – označení skupiny nabídek (variant); MANUFACTURER – výrobce produktu.

Vyplněním doporučovaných parametrů bude vaše zboží ve vyhledávání zvýhodněno a vaše produkty tak budou lépe vidět. Přesný popis doporučovaných parametrů naleznete ve specifikaci nového XML feedu.

Novinky ve feedu

S novým XML feedem přichází také některé nové parametry: BRAND – značka zboží; PRODUCT_LINE – produktová řada; PARAM – parametry nabídky; LIST_PRICE – orientační doporučená prodejní cena nabídky; RELEASE_DATE – datum oficiálního zahájení prodeje v ČR. Tag VISIBILITY nahrazuje dosavadní UNFEATURED, slouží tedy k vyloučení některých nabídek ze Zboží.cz.

Na co před přechodem nezapomenout

Před přechodem na nový feed doporučujeme vložit do současného feedu (staré verze feedu) tag ITEM_ID (pokud zde již není), který nyní Zboží.cz také podporuje, a současně tento tag vložit do nové verze feedu v totožné podobě u jednotlivých položek (tzn. stejná položka bude mít ve staré i nové verzi feedu totožnou hodnotu tagu ITEM_ID). Dojde tak k zachování historie CTR, která má vliv na řazení produktů v detailu produktu a cenu inzerce.

Pokud už máte připravenou novou verzi feedu, zkontrolujte si ji ve validátoru. Pokud však s přechodem na nový feed nechcete ztrácet svůj drahocenný čas nebo chcete připravenou verzi nového feedu důkladně zkontrolovat, obraťte se na nás. Rádi vám s tím pomůžeme.

A nás zajímá, pokud jste již přešli na nový feed, jaké jsou vaše zkušenosti?

 

XML Feed Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě