Seznam přechází z Produktových inzerátů na Zboží inzeráty. Co to znamená pro e-shopaře?

Sjednocení produktové inzerce na Seznamu
Filip David

Produktové inzeráty Skliku jsou už delší dobu postupně nahrazovány. Do konce letošních prázdnin je zcela nahradí Zboží inzeráty, jejichž zobrazování ve fulltextovém vyhledávání Seznam.cz bude řízeno CPC nastaveným ve Zboží.cz.

Zboží inzeráty jsou dalším krokem ke sjednocení produktové inzerce na Seznamu. Ze strany uživatele nedochází na první pohled k žádné změně. Inzerenti ale změny pocítí a budou se na ně muset připravit. Největší rozdíl je ve způsobu řízení inzerce. Dříve se CPC pro produktové inzeráty nastavovalo v rozhraní Skliku. Nově budou Zboží inzeráty (ZI) řízeny stejným CPC jako ve fulltext vyhledávání Zboží.cz. V případě, že pro bidding používáte XML feed (jako například naše bidovací nástroje BiddingTools a BiddingManager), tak se jedná o tag MAX_CPC_SEARCH.

Důvodem zobrazování Zboží nabídek ve vyhledávání Seznamu je větší relevance a pokrytí. Díky těmto úpravám dokáží Zboží inzeráty doručit více impresí, prokliků a konverzí.

Vyhledávání Seznamu

Zdroj: Seznam.cz

Statistiky ze ZI jsou zahrnuty v souhrnných statistikách provozovny v administraci Zboží.cz. Pro detailnější nastudování statistik za jednotlivé kanály, je nutné v administraci vygenerovat podrobný report statistik dle zdroje a zařízení. Alternativně lze statistiky importovat také do Skliku. Sklik však musíte mít propojen s účtem na Zboží.cz. Jak na to zjistíte v nápovědě.

Náklady na inzerci ZI budou nově čerpány z kreditu Zboží.cz. Počítejte tedy ve Zboží.cz se zvýšením útrat. Pokud máte ve Zboží.cz nastavený limit pro čerpání kreditu, zvažte jeho navýšení –⁠ v případě překročení nastaveného limitu, nebo vyčerpání kreditu, se vám totiž vypne jak inzerce ZI, tak inzerce Zboží.cz.

Multiplikátory

Pokud k biddingu na Zboží.cz dochází skrze XML feed nebo administrační rozhraní Zboží.cz, je možné využít tzv. Multiplikátory nabídek. Multiplikátory slouží k procentuální úpravě nastavené maximální ceny za proklik. Pomocí Multiplikátorů nabídek lze nabídku CPC zvýšit až o 900 % nebo naopak snížit až o 90 %.

Příklad Multiplikátor

Zdroj: Zboží.cz

Pomocí Multiplikátorů nabídek můžete ovlivňovat jak detail produktu (MAX_CPC), tak i nabídky ve vyhledávání (MAX_CPC_SEARCH). Multiplikátory jsou dále rozdělené na ovlivňování nabídek a produktů na webu Zboží.cz a na vyhledávání na Seznamu (ZI). Detailněji je využití Multiplikátorů popsané v nápovědě na Zboží.cz.


 


Co na novinky říkáte? Už jste na tyhle změny připraveni? Podělte se s námi o vaše názory na info@trayto.com.
Archiv BiddingManageru BiddingTools Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě