Trayto News #10/2022: E-commerce 5 % pod loňskem, Vánoce beze slev? Němci šampióny ve vracení zboží, Vendoři na Zboží.cz zlepší svou prezentaci

Šárka Dzidová

E-commerce 5 % pod loňskem, kterým kategoriím se daří a které jsou propadákem? Jaké e-commerce firmy se umístily v žebříčku TOP 2022 podle Forbes a Googlu? E-shopy reagují na změny v legislativě dotýkající se prezentace slev, čekají nás Vánoce beze slev? Velká analýza české e-commerce, Zboží.cz umožní vendorům lepší sebeprezentaci, Němci jsou šampióny ve vracení zboží, Mall Group dál prodělává stovky milionů. Zajímavé rozhovory, novinky ze srovnávačů zboží a další e-commerce novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží: Nové kategorie a parametry od října 2022
Na Zboží.cz byly založeny nové kategorie: Korálky, Audioredukce, Příslušenství pro VR, stěrky na okna a skla, dámské blejzry a Diamantové malování. Dále byla vytvořena řada nových parametrů pro filtrování produktů a seznam TOP parametrů, které Zboží.cz jednoznačně doporučuje u produktů vyplnit.

Vše o nových kategoriích a parametrech

Zboží: Vendorům se otevírá řada nových možností prezentace
Vendorům, kteří zastupují značky na českém trhu, přináší Seznam.cz nové možnosti prezentace pod značkou nákupního rádce a srovnávače Zboží.cz. Nově mohou vylepšit prezentaci svých produktů prostřednictvím grafických rozšířených popisů produktů, připojit popisy vendorských kategorií a samotného vendora. Využít mohou také prezentaci v Magazínu Zboží.cz a zažádat o přednostní založení nového produktu na Zboží.cz.

Podrobnosti o nabídce pro vendory

Byznys

Analýza české e-commerce
Více než 60 % e-shopů se bojí o svou existenci a očekává výrazně horší vánoční sezónu. Analýza která pracuje s daty APEKu, Heureky, Shopsysu, Alzy a ČSÚ odhaduje, kam může elektronické nakupování po současném poklesu růst a jak se může dařit jeho jednotlivým částem.

Přečíst celou analýzu

E-commerce ve třetím čtvrtletí skončil 5 % pod loňskem
Obrat e-commerce se v třetím kvartálu letošního roku zastavil 5 % pod úrovní loňského roku. Ve srovnání s předchozím kvartálem se jedná o zlepšení o čtyři procentní body.  Skokanem kvartálu se stala s růstem 283 % kategorie sporáky na tuhá paliva, propadákem jsou testy na koronavirus.

Více o analýze třetího čtvrtletí

Zdroj: Heureka.cz

TOP E-commerce 2022
Forbes ve spolupráci s Googlem sestavil žebříček TOP hráčů české e-commerce. Výsledkem je přehled 22 firem z různých odvětví retail e-commerce, které utváří podobu (nejen) českého internetového nakupování.

Prohlédnout žebříček TOP firem

Slovenská e-commerce tvoří 11 % celkových tržeb maloobchodu
Lidé se vrátili k nákupům v kamenných prodejnách, statistiky online prodejů se propadají. V prvním kvartálu 2022 klesl obrat z online prodeje o 28 %. V druhém kvartále pak o dalších 11 %. I přesto jsou čísla vyšší než před pandemií v 2019.

Přečíst podrobnosti o slovenské e-commerce

Vánoce beze slev. Eshopy se připravují na novou metodiku počítání slev
Důvodem je zákon, který od příštího roku omezí akce elektronických obchodů s falešnými bombastickými slevami. Nově půjde slevu uvádět jen ve vztahu k nejnižší ceně, za níž se zboží prodávalo v posledních třiceti dnech. Některé české e-shopy přestávají zveřejňovat slevy na své zboží. Uvádění slev přestávají jako marketingový nástroj používat například Kasa.cz, CZC.cz nebo Datart.

Více o uplatňování slev v českých e-shopech

Nejvíce přibývá e-shopů s oblečením a doplňky
Dle dat dodavatele e-shopových řešení Upgates se na trhu v předchozích dvou letech udrželo 9 z 10 nově vzniklých e-shopů. Nejvíce přibývá e-shopů s oblečením a doplňky. Mírně vzrostl podíl prodejců jídla a naopak o dvě třetiny zpomalil růst e-shopů s elektronikou.

Číst podrobnosti

zdroj: Upgates

73 % firem zvýšilo tržby po zavedení udržitelného designu
Podle nejnovější studie Výzkumného institutu Capgemini „Rethink: Why sustainable product design is the need of the hour“ dokáže udržitelnost zvýšit tržby. Dle studie zaznamenalo díky zavedení strategií udržitelného designu produktů 67 % organizací snížení emisí uhlíku a 73 % zlepšení růstu příjmů. Hlavním motivem pro většinu firem, které v současnosti zavádějí postupy udržitelného designu výrobků nebo je plánují zavést v budoucnu, je tlak regulačních orgánů.

Výsledky studie o udržitelném designu produktů

Mall Group dál prodělává stovky milionů
Mall.cz spolu s dalšími e-shopy dál krvácí. Polské Allegro, které e-commerce skupinu Mall Group převzalo na jaře letošního roku, má plán, jak tento trend zvrátit a začít Mall otáčet do černých čísel. Předchozím majitelům se dlouhodobě nedařilo najít způsob, jak dostat skupinu do zisku. Dlouhodobým cílem Allegra je vykročit z Polska za hranice, k čemuž má dopomoci právě akvizice Mall Group a také logistické služby WeDo. Nyní Allegro pracuje na větší integraci obou firem do svých struktur. Součástí integrace Mall Group je i nová identita, kdy se k názvu Mall.cz připojuje podtitul „by Allegro“.

Více o integraci Mall do Allegra

Odložené platby Mallpay se mění na Skip Pay
Finančně-technologický startup Mallpay, který umožňuje nakupovat zboží na e-shopech a platit za něj později, svým názvem odkazoval ještě na svého původního vlastníka Mall Group. Startup Mallpay ovšem přešel pod křídla ČSOB, která má se službou další strategické plány. Nyní došlo k naplnění dříve avizovaných změn, které souvisejí také se změnou názvu na Skip Pay.

Více o skipp pay

Kijonkovi navyšují podíl v Packetě
Skupina JSK Investments, kterou společně rovným dílem vlastní Simona a Jaromír Kijonkovi, navýšila svůj podíl v logisticko-technologické společnosti Packeta o dvě procenta. JSK Investments tak na skupině Packeta vlastní nově podíl ve výši 48,6 procenta. Druhým největším podílníkem v Packetě zůstává společnost Notino. Tržby Packety loni dosáhly na 4,9 miliardy korun.

Více o transakci

Pilulka se chystá do Maďarska a Rakouska
Pro českou nejen online lékárenskou síť jde o čtvrtý a pátý trh. Půjde o pobočky s hybridním modelem, kde dochází ke zkombinování aktuální infrastruktury skupiny s lokálním komerčním oddělením a zákaznickou péčí.

O vstupu Pilulky na nové trhy

Belgičané utrácejí za online nákupy miliardy eur
Růst i v době krize. Belgičtí spotřebitelé utratili v první polovině letošního roku za online nákupy 7,22 miliardy eur. Jedná se o 30% nárůst ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Data vychází z průzkumu BeCommerce Market Monitor.

Číst o průzkumu belgického trhu

Prodejce a tržiště Home24 expanduje po Evropě
Německý prodejce nábytku a domácích potřeb Home24 rozšiřuje své tržiště do dalších evropských zemí. Platforma byla spuštěna teprve v létě, ale do konce roku plánuje otevřít trhy v Rakousku, Francii a Švýcarsku. Prodejce působí také v Nizozemsku, Belgii a Itálii. Nové tržiště bude integrováno i na těchto trzích.

Více o tržišti

Němečtí spotřebitelé loni vrátili 530 milionů balíků
Podle ekonomů z Bamberské univerzity je Německo evropským šampiónem při vracení zboží. Lonil Němci vrátili každý čtvrtý balík. Odhadem bylo vráceno 530 milionů balíků a 1,3 miliardy položek. Důvodem může být například fakt, že poplatek za vrácení zboží účtuje pouze jeden z deseti německých internetových obchodů. Delší je pro spotřebitele také lhůta pro vrácení zboží.

 Číst výsledky průzkumu 

Amazon otevírá druhý sklad v Česku
Unikátní logistická hala v Kojetíně na Olomoucku, kterou si nechal vybudovat globální e-commerce gigant Amazon, je dokončená. Stavba, která stála více než 5 miliard korun, je prvním plnohodnotně vícepatrovým distribučním centrem u nás. Logistický areál pomůže Amazonu v další expanzi v e-commerce sektoru.

Vše o logistickém areálu Amazonu

Podcasty a rozhovory

Jdeme z jedné krize do druhé. To nejhorší teprve přijde, říká Raška z Natlandu
Majitel známé investiční skupiny sází v nemovitostech na kombinaci vlastního a nájemního bydlení, v průmyslu na energetiku. Jak nahlíží na aktuální situaci a jaké jsou klíčové trable realitních projektů?

Přečíst si rozhovor

Propouštění bolelo, ale náš byznys model je zdravý, říká zakladatel Klarny Sebastian Siemiatkowski
Dříve nejhodnotnější evropský startup, jenž se stal průkopníkem odložených plateb, si v polovině roku prošel těžkými časy. Hodnota švédské společnosti Klarna, se propadla o závratných téměř 40 miliard dolarů. Nyní Klarna vstupuje do Česka, jaké služby zde bude nabízet? A jak propad valuace firmy ovlivnil dlouhodobou vizi firmy?

Přečíst si rozhovor

Rady pro český e-commerce od šéfky českého Googlu Taťána le Moigne
Kudy dnes vede cesta do digitální ekonomiky pro nový byznys? Do čeho by měly firmy v krizi investovat? Co českou e-commerce brzdí a čím se odlišuje? Čtěte v rozhovoru.

Přečíst rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě