Trayto News #12/2021: Black Friday 2021, bazarové položky e-shopů na Sbazar, Sezamo expanduje, nová funkce Biano Star, výsledky Křišťálové lupy, novinky na srovnávačích

Denisa Vrbková

Black Friday 2021 – které e-shopy klamou zákazníky a které uvádí reálné slevy? Jak inzerovat bazarové zboží z e-shopů na Sbazaru? Kterou novou funkci spustil agregátor nábytku a dekorací Biano? Sezamo expanduje, který potravinový online retailer se ukrývá pod novým názvem? Jaké jsou výsledky ankety Křišťálová lupa a co se děje na zbožových srovnávačích Heureka a Zboží.cz? Novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Heureka prodlužuje dobu odesílání dotazníků Ověřeno zákazníky
Heureka postupně prodlužuje dobu odesílání dotazníků Ověřeno zákazníky ze současných 6 dní od vytvoření objednávky na 10 dní. Důvodem je enormní vytíženosti dopravců, kteří nevyřizují objednávky ve standardních termínech, což by potažmo mohlo vést ke špatnému hodnocení obchodů. V případě navázání odesílání dotazníku na reálnou dostupnost (uvedenou v DELIVERY_DATE), je k uvedené době přičteno 7 dní a zároveň dotazníky neodejdou dříve než 10. den od vytvoření objednávky.

Heureka: Soutěž ShopRoku 2021
1.12.2021 odstartoval v pořadí již 13. ročník soutěže ShopRoku. Registrace i hlasování poběží do 28.2.2022. Rozdávat se bude Cena kvality, Cena popularity a pro unikátní e-shopy i Cena Heureky. Všichni finalisté a vítězové se poté mohou pyšnit ikonkou Finalista/Vítěz ShopRoku 2021 v ceně a kategorii, ve které uspěl.

Více o soutěži ShopRoku 2021

Heureka: Spuštěné kategorie a plánované content změny v prosinci
V měsíci listopad došlo ke spuštění například těchto kategorií: CD přehrávače pro DJ, Elektrické šroubováky, Fotovoltaické a solární panely. Kategorie Podlahové mycí stroje a Zametací stroje byly přesunuty do sekce Úklidová technika. Kategorie Badminton, Squash, Stolní tenis, Tenis a všechny kategorie, které se v těchto sekcích nacházejí, byly přesunuty do kategorie Raketové sporty. Poslední listopadovou změnou bylo přejmenování kategorie Masážní stoly na Masážní stoly a židle. V prosinci poté dojde k přejmenování kategorie Proteinové diety na Keto diety.

Podrobnosti o kategoriích a změnách

Heureka: Product Ads v mobilní aplikaci
Heureka zanedlouho začne zobrazovat Product Ads inzerci i v mobilní aplikaci. Nic speciálního není třeba nastavovat, pro mobilní aplikaci platí stejné nastavení jako pro web. Ve statistikách uvidíte, kolik impresí a kliků proběhlo na webu a kolik v aplikaci.

Zboží: Nové kategorie a parametry od prosince 2021
Od prosince 2021 došlo na Zboží.cz k přidání následujících kategorií: Sítě pro kočky, Příslušenství k helmám na motorku a Organizéry oblečení. V kategoriích Masážní přístroje a Matrace vznikly nové parametry, které doporučujeme vyplnit, aby si uživatelé mohli snadno vyfiltrovat jednotlivé nabídky.

Další informace o nových kategoriích a parametrech 

Zboží: Spuštěna možnost inzerovat i bazarové zboží
Nedávno avizovaná inzerce bazarového zboží e-shopařů na Sbazaru je oficiálně spuštěna! Zboží.cz nyní přináší e-shopům možnost inzerovat i bazarové zboží. Nabídky rozbalených a použitých produktů inzerenti jednoduše zařadí do feedu Zboží a tyto položky se zobrazí přímo na Sbazaru.

Pravidla inzerování bazarového zboží

Biano Star: sběr zákaznických recenzí
Biano přichází s novou službou Biano Star – sběr autentických zákaznických recenzí produktů a e-shopů. Hodnocení zákazníků se zobrazí na Biano Marketplace, čímž výrobky získají lepší viditelnost. Zákazníci mohou v rámci recenze vkládat reálné fotky produktů.

Číst více o Biano Star

Byznys

Obrat e-shopů na Black Friday byl nižší než loni, ale překonal rok 2019
Podle nákupního rádce Heureka.cz byl obrat e-shopů na slevovou akci Black Friday o zhruba 12 % nižší oproti loňsku. Důvodem může být zvýšená inflace, v důsledku které začali Češi šetřit nebo fakt, že oproti loňskému roku se může nakupovat i v kamenných prodejnách. Obrat je však o 30 % vyšší, než v roce 2019.

Black Friday a e-commerce

Rohlík.cz expanduje do tří evropských zemí pod názvem Sezamo
Tomáš Čupr a jeho online supermarket Rohlík.cz se chystá dobývat nové evropské trhy. V první polovině příštího roku plánuje prodávat v Itálii a Rumunsku, v druhé polovině pak i ve Španělsku. To vše pod názvem Sezamo. Do konce roku 2022 by tedy Rohlík.cz měl operovat v sedmi zemích.

Číst o expanzi společnosti Rohlík.cz

Tesla spustila v Česku svůj oficiální e-shop
Právě začal fungovat český oficiální e-shop automobilky Tesla. Pro nákup na e-shopu je potřeba se zaregistrovat. Sortiment je rozdělen do čtyř základních skupin – nabíjení, příslušenství vozidel, oblečení a životní styl. Vlastní pivo Gigabeer v nabídce zatím chybí.

Více informací o e-shopu Tesly

Black Friday 2021 očima Hlídače shopů
Dlouhodobým problémem tuzemské e-commerce je propagace nereálných či klamavých slev. I když se situace pomalu zlepšuje a e-shopy se snaží co se týče uvádění slev být transparentnější, situace stále není ideální. Které e-shopy pod drobnohledem Hlídače shopů uspěly a uváděly reálné slevy a které během Black Friday klamaly zákazníky?

Výsledky Black Friday z pohledu Hlídače shopů

Zdroj: jakubbalada.medium.com

Merxu Václava Lišky chystá expanzi do Německa a na západ
Václav Liška si v Česku vybudoval jméno jako zakladatel Aukra i jako partner ve skupině Leverage. Poslední dva roky se věnuje budování velkoobchodního tržiště Merxu, ve kterém zefektivňuje obchod mezi firmami a jejich dodavateli. Nyní se soustředí na expanzi do Německa a dalších zemí.

Zjistit více

Balicí stroj Opera ve skladech Datartu
Balicí stroj, který denně zvládne zpracovat 20 tisíc balíků a recykluje veškerý odpad, působí ve skladech Datartu. Z jedné strany na dopravníku zajíždí zboží a na opačném konci pak vyjíždí automaticky na míru zabalené a připravené k odeslání zákazníkovi. Italský stroj s názvem Opera zatím funguje v Česku pouze jeden. Vedoucí logistického centra si pochvaluje automatizaci – stroj dokáže nahradit asi dvacet lidských operátorů.

Ve skladech Datartu hraje Opera

Více než polovina Čechů nakupuje na internetu, vzrostlo i online vzdělávání
Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) na internetu nakupuje 57 % Čechů. Je to o 18 procentních bodů více než v roce 2019 a  tříbodové zvýšení oproti loňskému roku. Nejčastěji se nakupuje oblečení. Vzrostlo také online vzdělávání.

Další data ČSÚ

Výsledky ankety Křišťálová lupa – Cena Českého internetu
Osobností roku se v 16. ročníku ankety Křišťálová lupa – Cena Českého internetu stal Ondřej Vlček, CEO společnosti Avast. Projektem roku byla zvolena Expanze Rohlíku.cz do zahraničí a Cenu popularity si odnesla Mikýřova úžasná pouť internetem. Jedničkou v internetovém obchodování se znovu stala Zásilkovna.

Přehled kompletních výsledků ankety

Vánoční trhy se přesouvají na internet
Na základě nařízení o uzavření vánočních trhů se stánkaři začali přesouvat do online světa. Vytvářejí se platformy, které pomáhají vyprodat zásoby s omezenou trvanlivostí. Stánkařům pomáhají i online supermarkety Rohlík.cz a Košík.cz – nabízejí možnost prodávat přímo u nich.

Přesun vánočních stánků do světa onlinu

Projekt Udržitelný e-shop
Za spolupráce společností Heureka, Visa, Komerční banka a Asociace společenské odpovědnosti vznikl projekt s názvem Udržitelný e-shop. Trendem dnešní doby je chovat se zodpovědně vůči budoucnosti naší planety a proto je cílem projektu podpora všech e-shopů, které s tímto názorem souhlasí a chtějí pro to něco udělat. E-shopy zapojené do projektu získají zelené logo “Udržitelný e-shop”.

Více informací o projektu

 

Podcasty a rozhovory

Duševní zdraví konečně přestává být tabu
O tom, že se lidé více zajímají o duševní zdraví a vnímají firemní kulturu, mluví psycholožky Ivana Šípová a Linda Krumpholcová z QED Group.

Přečíst rozhovor

Alex Koníček o budování značky Big Boy
Alex Koníček, zakladatel značky Big Boy, mluví o složité životní situaci, která ho přivedla k budování vlastního byznysu.

Poslechnout podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě