Trayto News #4/2021: Rostoucí požadavky Čechů na ekologický dopad e-shopů, nové online tržiště s potravinami vstupuje do Česka, rozsáhlá expanze Favi, rekordní útraty spotřebitelů v onlinu, komplikace jménem brexit

Trayto News 4/2021 duben
Šárka Dzidová

Češi chtějí ekologicky udržitelnější e-shopy, jsou ochotni vzdát se i komfortu? Na jakou výši se ve 2020 vyšplhaly útraty spotřebitelů v onlinu v celosvětovém měřítku? Který hráč je u nás nováčkem na poli online prodeje potravin? Jaké jsou reálné dopady brexitu na dodávky zboží z Velké Británie? I na tohle najdete odpověď v nejnovějším vydání Trayto News.

Zbožové srovnávače

Heureka: Služba Ověřeno zákazníky mění podmínky
Od 1. 4. 2021 platí dvojnásobná lhůta (180 dní) pro sběr nezbytného počtu recenzí potřebných k získání certifikátu.  Mění se také defaultní nastavení a doba odesílání samotných dotazníků. Doba odeslání dotazníku se nově počítá na základě tagu DELIVERY_DATE, tedy reálné dostupnosti produktu uvedené v XML feedu e-shopu.

Podrobnosti o změnách v Ověřeno zákazníky

Certifikát Ověřeno zákazníky HeurekaModrý a zlatý certifikát Ověřeno zákazníky

Heureka: Uživatelé nejvíce při nákupu hledí na recenze e-shopu
Recenze jsou pro zákazníky nejdůležitějším faktorem při výběru e-shopu či produktu. Vyplývá to z výzkumu Heureky.cz, do kterého se zapojilo téměř 600 respondentů. 77 % českých uživatelů uvádí, že jejich volbu ovlivňují právě recenze daného e-shopu. na druhém místě skončila cena produktu (75 % dotázaných).

O průzkumu Heureky

Zboží.cz: Spojení Intime a Uloženky sebou nese změny v nastavení na Zboží.cz
Síť výdejních míst Uloženka a dopravce InTime se spojili a změnili na WE|DO. Tato změna se projevila i v administraci Zboží.cz. Síť výdejních míst Uloženka se přejmenovala na WE|DO Uloženka a dopravce InTime na WE|DO HOME. Pro nastavení nové dopravy je nutné provést změny v administraci Zboží.cz, případně v XML feedu.

O WE|DO na Zboží.cz

Nové kategorie a parametry na Zboží.cz od dubna 2021
Zboží.cz přináší přehled nově založených kategorií a parametrů a dalších změn, ke kterým došlo během března. Došlo například ke změně parametrů v rámci nových energetických štítků u některých spotřebičů.

Podívat se na novinky na Zboží.cz

Byznys

V roce 2020 spotřebitelé v onlinu utratili o 900 miliard dolarů více
Podle Mastercard Economics Institute spotřebitelé po celém světě utratili v roce 2020 u online maloobchodníků o 900 miliard dolarů více než v předchozím roku.

Podrobnosti o elektronickém obchodování ve světě

Favi se chystá do 10 dalších zemí
Favi, které každoročně roste zhruba o 40 %, působí v současnosti na českém, slovenském, maďarském, rumunském, polském a chorvatském trhu. Rádo by ale expandovalo do deseti dalších zemí ročně. Již brzy dojde ke spuštění Favi ve Švédsku, Itálii a Velké Británii. Pokračovat v expanzi se bude ve Skandinávii, na jihu ve Španělsku a v Portugalsku.

Více o expanzi Favi

Online tržiště s potravinami Everli vstupuje do Česka
Do Česka vstupuje italský startup Everli. Nákupní online platforma, do které se mohou zapojit maloobchodníci s potravinami. Vzniká tak nová konkurence pro zavedené služby jako je Rohlík nebo Košík. Oproti nim však Everli neprodává vlastní zboží, nedisponuje sklady ani  ani složitou logistiku. Služba je postavená na osobních asistentech, kteří pro zvolený nákup do obchodu zajdou a donesou ho zákazníkovi domů.

Přečíst více o Everli

Dodávky zboží mezi VB a Českem zpomaluje brexit i covid
Souběh koronavirové pandemie s brexitem způsobuje, že se dodávky mezi Českem a Velkou Británií prodlužují o týden i déle. Zároveň je doručení balíků dražší. Očekává se, že administrativní zátěž prodražující přepravu z VB přetrvá i po zeslábnutí probíhající pandemie.

Číst další informace 

Amazon v Evropě se rozšiřuje o 1 461 nových prodejců denně
Amazon v Evropě letos přivítal 115 453 nových prodejců (1 461 denně). Většina nových prodejců se na Amazon připojila ve Velké Británii, Nizozemsku a Německu. Pokud tento trend bude nadále pokračovat do konce tohoto roku půjde o více než půl milionu nových prodejců.

O Amazonu v Evropě

Zásilkovna spojuje síly s Lidlem
Na nově otevřených provozovnách společnosti Lidl bude Zásilkovna instalovat své Z-Boxy, bezdotyková samoobslužná výdejní místa. Zásilkovna spustila Z-Boxy loni na konci září. Aktuálně jich v Česku funguje 102 a letos plánuje jejich počet rozšířit o tisíce dalších.

Přečíst více

Češi chtějí zelenější e-shopy a jsou ochotni vzdát se i komfortu
Spolu s růstem české e-commerce rostou i požadavky Čechů na ekologický dopad e-shopů. Jak ukázal výzkum Asociace pro elektronickou komerci (APEK), zákazníci v Česku jsou připraveni se s ohledem na ekologickou udržitelnost ve svých očekávání uskromnit.

Prohlédnout výsledky výzkumu

Astratex míří na na německy mluvící trhy
Už letos by firma měla expandovat na německy mluvící trhy a začít zboží prodávat na online tržištích jako Amazon nebo polské Allegro. Astratex v loňském roce dosáhl na deseti trzích, kde působí, na obrat ve výši 800 milionů korun. Letos zřejmě překoná miliardu.

O plánech Astratexu

Podcasty a rozhovory

Z-Talks od Zásilkovny
Dvacátý pátý díl podcastu je věnovaný BeruKrouzky.cz,  jejímž cílem je rozšířit možnosti aktivit pro děti ve školách a školkách. O poskytování vybavení a know-how učitelům nebo třeba workshopech pro dětské pacienty v nemocnicích se Milan Šmíd pobavil s Emilem Langrem.  Ve 26. díle Z-talks, vyzpovídal Milan Šmíd Jana Herku, CEO e-shopu s ručně vyráběným nábytkem wuders.cz. Milovníky módy potěší 27. díl podcastu s Lenkou O’Neill, zakladatelkou e-shopu Tamsin.cz. Pozvání do 23. dílu podcastu přijal Petr Kaczor z THIMM.CZ, výrobcem vlnité lepenky a krabic.

Poslechnout 25. díl podcastu
Poslechnout 26. díl podcastu
Poslechnout 27. díl podcastu
Poslechnout 28. díl podcastu

Heureka podcast
Zajímavým hostem Heureka podcastu je Tomáš Čupr, zakladatel a CEO Rohlík.cz. který nastíní investiční příběh Rohlíku, 5miliardový fundraising i plány do budoucna.

Poslechnout Heureka podcast

Rozhovor: Jaromír Kijonka – Lidé na home officu čočky nenosí, přesto rosteme
Přečtěte si rozhovor s Jaromírem Kijonkou, spoluzakladatelem Alensy, jednoho ze tří největších evropských e-shopů s kontaktními čočkami a brýlemi. Alensa dodává zboží do všech zemí Evropské unie, ale také do Ruska, Norska či Švýcarska. Už v roce 2018 Alensa překročila obrat ve výši miliardy korun. Jakým výzvám Alensa čelila v posledních letech a co plánuje do budoucna?

Přečíst rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě