Trayto News #4/2022: Online nákupy v Británii na základě ověření totožnosti, chorvatský porovnávač cen spouští marketplace, Zboží.cz a Sklik zpřesňuje měření konverzí

Trayto News 4/2022
Denisa Vrbková

Online nákupy v Británii nově na základě ověření totožnosti, jak to ovlivní e-shopy? Jaký byl podíl e-commerce na českém maloobchodu v roce 2021? Které e-shopy se umístily v soutěži ShopRoku? E-shopům v únoru meziročně klesly tržby o více než 10 %. Chorvatský porovnávač cen spouští marketplace. Amazon spouští první fulfillment centrum v Turecku. Zboží.cz a Sklik zpřesňuje měření konverzí. Packeta v Polsku rostla čtyřnásobným tempem. Nejžhavější novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Heureka: Výsledky ShopRoku 2021
Je za námi třináctý ročník soutěže ShopRoku, kterou pořádá Heureka. Absolutní Cenu kvality získal e-shop s knihami z druhé ruky Knihobot, Cenu popularity obhájil e-shop Lidl. Na stupních vítězů se umístilo hned 21 e-shopů z řad našich klientů. Jde například o Hornbach, Alensu, Elnino, Muziker nebo Topení Levně. Všem vítězům moc gratulujeme!

Kompletní výsledky ShopRoku 2021 – CZ
Kompletní výsledky ShopRoku 2021 – SK

Heureka: spuštěné kategorie a plánované content změny v měsíci dubnu
V dubnu dojde k úpravě následujících kategorií: Elektrokoloběžky, Tachometry na kolo, Toaletní stolky, Trekingové hole, Živé a vzdělávací sady, Baterie pro mobilní telefony, Filtry do kávovarů, Grilovací nářadí, Nabíječky pro mobilní telefony, a další.

Číst o všech změnách a spuštěných kategoriích

Zboží.cz v roce 2021 rostlo více než e-commerce trh v Česku
Trh e-commerce v České republice vzrostl za rok 2021 o 14 %. Na zbožovém srovnávači Zboží.cz však došlo ke zvýšení o 34 %. Zboží.cz tím navazuje na úspěšný rok 2020. Předpokládá se růst i v roce 2022, odhadem o 22 %.

Dozvědět se více

Zboží: Nové kategorie a parametry od dubna 2022
V dubnu došlo na Zboží.cz k přidání následujících kategorií: Startovací zdroj, Osvětlení pro růst rostlin, Papírové modely, Ortézy a bandáže pro psy, Obaly na květináče a truhlíky. Rovněž vznikly nové parametry, které je doporučeno vyplnit, aby si uživatelé mohli snadno vyfiltrovat jednotlivé nabídky.

Více o nových parametrech a kategoriích

Zboží.cz: Zpřesnění měření konverzí pomocí modelování
Od 19. 4. bude Zboží.cz i Sklik ​​nově počítat s modelovanými konverzemi a měření tak bude více odpovídat reálným konverzím na webech inzerentů. Modelované konverze obsahují konkrétní hodnoty, tudíž můžete nadále pracovat s metrikami hodnota konverzí a PNO jako jste byli zvyklí dosud.

Číst o modelování konverzí

Byznys

Zvýšení podílu e-commerce na českém maloobchodě v roce 2021 
Nakupování na internetu je dnes běžnou součástí života, proto není divu, že význam české e-commerce je stále větší. Podle dat Asociace pro elektronickou komerci (APEK) vyplývá, že podíl e-commerce na českém maloobchodu dosáhl v roce 2021 na 17 %. V roce 2030 by podle odhadů mohl on-line prodej tvořit až čtvrtinu.

Dozvědět se více

V únoru obchodníkům rostly tržby, e-shopy si pohoršily
Meziroční růst tržeb obchodů je za únor vyčíslen na 4,6 %. Spotřebitelé nakupovali především nepotravinářské zboží, nejvíce rostly tržby za oděvy a obuv. Naopak internetovým prodejcům tržby oproti loňskému roku klesly o více než 10 %.

Předběžná data za únor

Packeta v Polsku rostla čtyřnásobným tempem
Polská Packeta působí od roku 2015, avšak intenzivní rozvoj začal až v září 2021, kdy společnost nabídla polským e-shopům pomoc při expanzi do zahraničí. Podepsala smlouvy o mezinárodních dodávkách s desítkami e-shopů, které působí v Polsku, například LPP Group, 4F nebo The Body Shop.

Více informací o růstu Packety v Polsku

Allegro oficiálně převzalo českou Mall Group
Allegro, kterému se přezdívá také “polský Amazon” se stalo novým vlastníkem české e-commerce skupiny Mall Group. Transakce, o které se mluví už od minulého roku, tak tedy byla úspěšně dokončena. Společnost nyní plánuje posílit svou pozici a pokračovat v mezinárodní expanzi.

Další informace o převzetí Mall Group

Amazon: První fulfillment centrum v Turecku
Internetový obchod Amazon oznámil otevření svého prvního fulfillment centra v Istanbulu. Díky tomu budou moci mnozí maloobchodní prodejci expandovat a rozšířit své podnikání na mezinárodní úroveň. Investice činila více než 100 milionů dolarů a otevření je plánováno na podzim tohoto roku. Očekává se, že během prvního roku bude vytvořeno 1 000 pracovních míst, společnost již nyní začala s náborem pracovníků na různé pozice.

Přečíst si více o Amazonu v Turecku

Datart pokračuje v růstu
Datart posiluje svou pozici na trhu. Jeho mateřská skupina HP Tronic v loňském roce navýšila svůj obrat o patnáct procent na celkových 24,1 miliardy korun. Za růstem stojí hlavně výkon internetového obchodu, ten nahradil propad prodejů v kamenných prodejnách.

O výsledcích Datartu

Největší ruský internetový prodejce Wildberries má skončit na 11 trzích
Ještě do nedávna působil největší ruský e-shop Wildberries v 18 zemích a plánoval expandovat do západní Evropy. Z nově otevřených trhů se však stáhl a nyní působí pouze v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Arménii a Izraeli. Napjaté vztahy s Ukrajinou už trvají od loňského roku, kdy Ukrajina uvalila na společnost sankce z důvodu obchodu s knihami proti Ukrajině.

Zjistit více informací

Online nákupy v Británii na základě ověření totožnosti 
Kvůli množícím se podvodům při online nakupování chce Velká Británie podrobit nakupující dvojí autorizaci. Lidé mohou být při online nákupu požádání o prokázání své totožnosti například poskytnutím otisku prstu, hesla, nebo indentifikaci obličeje. V rámci elektronických plateb kartou se jedná o největší změnu za posledních 16 let. Tato změna se dotkne nejen spotřebitelů, ale i prodejců – očekává se nárůst odmítnutých plateb.

Dozvědět se více o ověření totožnosti

Eco-store se Lidlu osvědčilo
Společnost Lidl od června 2021 testuje ve svých berlínských prodejnách značku udržitelnosti Eco-store. Prodejce označil přibližně 140 produktů štítky Eco-store, na kterých je znázorněn vliv na životní prostředí různými barevnými stupni. Na základě průběžných výsledků testování bylo zjištěno, že zákazníci mají zájem o udržitelné zboží a značku Eco-store hodnotí pozitivně.

Chci vědět více o Eco-store

Chorvatský porovnávač cen spouští marketplace pod skupinou Heureka
Chorvatský srovnávač cen Jeftinije.hr, který je součástí skupiny Heureka, spouští Jeftinije Marketplace. Kromě srovnání cen zde bude nakupujícím umožněno nakoupit produkty přímo na platformě. V Chorvatsku se jedná o největší online cenový srovnávač.

Další informace o marketplace

About You: Zvýšení tržeb a prohloubení ztráty
Internetový prodejce About You v loňském finančním roce výrazně zvýšil tržby. Mluví se o zhruba 50% navýšení. Oproti loňskému roku se však ztráta společnosti prohloubila z 35,5 na 60 až 70 milionů eur.

Číst více o výsledcích společnosti

Firma Dedoles propustila 200 zaměstnanců a má problém s placením faktur
Slovenská firma Dedoles, která svou reklamou s tančícími křečky převálcovala internet, se nyní potýká s problémy. Propustila 200 zaměstnanců a přiznala, že má problém s placením faktur. Společnosti by mohl pomoci nový investor, s nímž Dedoles od začátku roku jedná.

Detailnější informace

Zásilkovna: Více než 2 000 samoobslužných výdejních míst Z-BOX
Zásilkovna překonala další milník a v České republice je nyní k dispozici více než 2 000 samoobslužných výdejních míst Z-BOX. Ve spolupráci s maloobchodním řetězcem Tesco jsou Z-BOXy umisťovány nově také u vybraných prodejen Tesco.

Kde nově najdu Z-BOXy

Z-BOX od Zásilkovny

Zdroj: Zásilkovna.cz

Růžový slon jako vítěz v kategorii Mastercard Inovace roku
Vítězem v kategorii Mastercard Inovace roku se stal e-shop Růžový slon. Na druhém místě skončila společnost COOP a třetí místo obsadila internetová parfumerie Notino. O vítězi rozhodli svým hlasováním účastníci konference Retail Summit.

Všechny výsledky

Podcasty a rozhovory

ROZHOVOR: Milan Polák o expanzi ZOOTu
Šéf skupiny Digital People Milan Polák v rozhovoru popisuje velké plány expanze, které by měly společnost ZOOT konečně přivést do zisku.

Přečíst rozhovor

ROZHOVOR: David Cikánek o marketplaces a schopnosti se na platformách uplatnit
David Cikánek ze společnosti Expando v rozhovoru popisuje základní kroky k úspěchu na marketplace a nastupujících trendech.

Číst rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě