Trayto News #4/2023: Čtvrtletní srovnání e-commerce, vítěz Mastercard Obchodník roku, nekalé praktiky e-shopů, novinka od Zásilkovny, akvizice obuvnických značek

Natálie Baránková

Jak si vedla česká e-commerce ve čtvrtletním srovnání? Kaufland Marketplace míří do Česka, jste připraveni? Kdo se stal vítězem Mastercard Obchodník roku? Jaké nekalé praktiky e-shopy nejčastěji používají a kdy je omezí nová legislativa? Který trend ovládne online nakupování? S jakou novinkou přichází Zásilkovna? Jak to dopadlo s krachující firmou Botas? Jak během nákupního procesu neztrácet zákazníky? Rozhovory s úspěšnými podnikateli, kteří dokázali z malého podnikání udělat milionový byznys. Tohle a další novinky ze světa e-commerce se dozvíte níže.

Zbožové srovnávače

Zboží.cz: Nové parametry a kategorie na duben 2023
Jaro si žádá o úpravu a úklid zahrady. Aby byla vaše práce efektivnější, tak i kategorie prošly změnou. Došlo k přidání kategorii, např. Sady zahradního nářadí. Vyhledávání bude jednodušší i díky přejmenování kategorii jako jsou Konve a Substráty.

Prozkoumat novinky v kategoriích Zboží.cz

Heureka: Vytěžte maximum z kampaně od Heureky
Největší české online tržiště nabízí partnerům možnost využít sezónní kampaně pro podporu svého byznysu. Tyto kampaně jsou zaměřeny na konkrétní sezónní období, jako je MDŽ, Velikonoce nebo blížící se grilovací sezóna. Využití sezónních kampaní může být výhodné, protože umožňuje efektivněji oslovovat zákazníky v době, kdy jsou nejvíce aktivní a připraveni nakoupit. Jako bonus navíc Heureka reklamu financuje sama.

Kde se přihlásit o reklamu zdarma

Byznys

Česká e-commerce v 1. čtvrtletí oproti loňsku klesla
Podle pravidelné zprávy o vývoji české e-commerce, kterou vydává Heureka.cz, byly tržby v prvním čtvrtletí roku 2023 o 13 % nižší než v předchozím roce. Nicméně, v následujících měsících se očekává zlepšení a návrat k normálu. Průměrná hodnota objednávky zůstala v prvním čtvrtletí na 1 380 Kč, zatímco prodej pohovek se zvýšil o 210 % a prodej lyží klesl o 72 %. I přes pokles tržeb v e-commerce v prvním čtvrtletí se spokojenost zákazníků s online nakupováním v České republice zvyšuje, díky velké konkurenci e-shopy pracují na zlepšování svých služeb.

E-commerce infografika
Zdroj: Heureka

Čtvrtletní srovnání e-commerce v Česku 

Kaufland Marketplace míří do Česka
Máte zájem o rozšíření svých online prodejních kanálů? V únoru otevřel Kaufland Global Marketplace svou platformu slovenským prodejcům a nakupujícím, už 12. dubna se této platformy dočkají i čeští prodejci! Mirka Birešová nám poskytla podrobné informace o novém online tržišti, na kterém nesmíte chybět.

Přečíst si celý rozhovor: Proč být na Kaufland Marketplace

Vítězem Mastercard Obchodník roku je DM
Ocenění Mastercard Obchodník roku již 20 let mapuje český maloobchod a odráží úspěchy jednotlivých prodejců a změny v nákupním chování zákazníků. V letošním jubilejním 20. ročníku se na prvním místě absolutního vítěze umístila společnost “dm drogerie markt”, která tak postoupila z loňského třetího místa. Na seznam vítězů v různých kategoriích se dostali i nováčci, včetně společností Zalando a Megahračky.cz. E-shopem roku je Zoohit.cz.

Prozkoumat všechny výherce soutěže

4 z 5 kontrolovaných e-shopů porušili v loňském roce zákon
V roce 2022 provedla Česká obchodní inspekce 1 064 kontrol zaměřených na internetové obchody. V téměř 80 % případů bylo zjištěno porušení právních předpisů. Tyto kontroly jsou většinou zaměřeny na internetové prodejce, kteří byli předmětem stížností spotřebitelů nebo měli problémy v minulosti. Mezi nejčastější porušení patřilo nedostatečné informování spotřebitelů o možnostech vrácení peněz a uvádění nepravdivých informací o výrobku nebo prodejci, což je považováno za nekalou obchodní praktiku.

Porušování předpisů - tabulka

Zdroj: Finance.cz

Podívat se na zjištěné nedostatky e-shopů

Třetina e-shopů využívá nekalé praktiky
Uživatelská rozhraní, která jsou úmyslně navržena k manipulaci a narušení svobodné volby uživatele, se nazývají dark patterns. Tyto praktiky lze najít na různých online platformách, včetně elektronického obchodování a sociálních médií. Dark patterns mohou být v rozporu se spotřebitelskými zákony a předpisy o ochraně osobních údajů. Příklady temných vzorů zahrnují falešné časovače odpočtu, zavádějící informace o dostupnosti produktů a skryté poplatky. Další taktiky zahrnují vytváření pocitu naléhavosti nebo studu. Evropské spotřebitelské organizace zaměřují pozornost na používání dark patterns a v brzké době vstoupí v platnost nová legislativa, která tyto praktiky zakáže.

Další informace o nekalých praktikách, se kterými se setkáváme

Nakupování na e-shopu nahradí nakupování na sociálních sítích
Sociální obchodování roste v oblibě stále více. Zejména mezi mladšími generacemi. Platformy jako Facebook, Instagram, Pinterest a YouTube již umožňují nákup na svých stránkách, ale budoucnost sociálního obchodování spočívá v tom, aby uživatelé mohli nakupovat přímo z rozhraní sociálních médií, aniž by byli přesměrováni na externí e-shop. Součástí tohoto trendu je také nákup během přímých přenosů. Sociální obchodování má obrovský potenciál a některé odhady hovoří o tom, že tržby z tohoto segmentu by mohly do roku 2025 dosáhnout 1,2 bilionu dolarů.

Social e-commerce - graf
Zdroj: eMarketer.com

Jaké jsou výhody a nevýhody social commerce?

Popularita nakupování potravin online mezi Čechy roste
Podle společnosti Upgates se letos v České republice otevírá o 20 % více internetových obchodů s potravinami než loni. V čele jsou malé obchody zaměřené na specifický sortiment, jako je káva nebo sladkosti. Důvodem je především snazší přístup k zákazníkům a menší bariéry vstupu na trh než u kamenných obchodů. Online prodej potravin vzrostl v posledních třech letech o více než 100 %, přičemž velká část tohoto růstu je způsobena obavami z osobních nákupů kvůli pandemii. V České republice je v současné době více než 5 000 prodejců potravin a nápojů, včetně nedávného příchodu supermarketu Billa, který nabízí rozvoz v Praze a Brně.

Více informací o online nakupování potravin

Ovečkárna přibyla do Babišova stáda
Martin Bernátek, zakladatel zlínského e-shopu Ovečkárna specializujícího se na prodej vlněných výrobků, předává svůj podnik do rukou podnikatelské stáje miliardáře Andreje Babiše. Enterstore, investiční firma, kterou vlastní Babišova skupina Hartenberg, již dříve získala 60% podíl v Ovečkárně a nyní kupuje zbývajících 30 %. Celková cena prodeje je odhadována na více než 100 milionů Kč. Bernátek však zůstává se společností spojen jako konzultant a ambasador značky.

Jaký je celý příběh huňatého byznysu

Dáme jídlo už neuvidíte, objednávat budete přes foodoru
Dáme jídlo prochází po jedenácti letech existenční změnou. Její mateřská společnost Delivery Hero SE plánuje sjednotit značku sesterských společností v Evropě pod názvem foodora. Tato změna se dotkne uživatelů chytrých telefonů v polovině dubna a oficiálně bude realizována začátkem května. Podle CEO společnosti Adam Kolesa bude rebranding přínosem pro zákazníky. Nová značka nabídne rychlejší doručení a slevy, včetně předplatného foodora PRO.

Na co se mohou těšit uživatelé foodory

České Notino září mezi evropskými prodejci
Podle nejnovějších dat patří mezi leadery evropského online trhu Ikea, Lidl a Zalando. Nicméně, významným hráčem se poprvé stala středoevropská firma Notino z Brna, kterou založil Michal Zámec. Notino se stalo největším online prodejcem parfémů a kosmetiky v Evropě, což potvrdil její silný růst z posledních let. Firma také ukazuje silný výkon v oblasti čistého zisku za předchozí roky. Notino už před rokem oznámil, že ve 2021 prodalo zboží za 18 miliard korun. Zisk po zdanění činil 519 milionů korun.

Přečíst si více o úspěchu brněnského e-shopu

Nově své zásilky můžete odesílat přes Z-BOX
Nyní je možné odeslat zásilku bez nutnosti podávat papírové formuláře a čekat ve frontách, a to kdykoliv a kdekoliv pomocí Z-BOXů. S aplikací Zásilkovna stačí jen pár kliknutí a zásilku poté jednoduše odnesete do nejbližšího Z-BOXu. Tato služba je nyní k dispozici pro majitele mobilů s operačním systémem Android, stejně jako pro iOS uživatele. Služba je dostupná 24/7 a lze ji využít i pro zahraniční zásilky. Momentálně je však omezena pouze na zásilky směřující k fyzickým osobám a není možné ji využít pro vratky nebo zboží zakoupené v aplikacích partnerů.

Podání zásilky přes Z-box od Zásilkovny

Zdroj: Zásilkovna.cz

Kolik stojí odesílání zásilky přes Z-BOX

Vasky kupuje krachující Botas
Společnost Vasky nakonec dokončila akvizici značky Botas, která byla ještě nedávno jen přáním. Spekulace o koupi značky Botas, která se letos ocitla v likvidaci, se už nějaký čas šířily. Václav Staněk, zakladatel společnosti Vasky, nyní oznámil, že koupě byla úspěšně dokončena. Společnost Vasky bude k této příležitosti uvádět svou první kolekci kožených tenisek s názvem Botas x Vasky, která bude inspirována stylem obou obuvnických značek. Nicméně kolekce klasických botasek od značky Botas bude pro zákazníky k dispozici až později.

Podrobnější informace o akvizici obuvnických značek

Jak během nákupního procesu neztrácet zákazníky?
Pokud domovskou stránku e-shopu navštíví sto lidí, pouze dva nebo tři z nich dokončí objednávku. Toto číslo se může lišit v závislosti na různých faktorech. Kam se vydá zbývajících 97-98 potenciálních zákazníků? O těchto a souvisejících otázkách budou odborníci diskutovat na nadcházející akci E-commerce, kterou pořádá CzechCrunch v pondělí 17. dubna od 17:30 ve Spojka Karlín Events. O své zkušenosti se podělí šéfové z Notina, Shopsysu, Spokojenýpes.cz a mnoho dalších.

Dozvědět se více o nadcházející akci E-commerce eventu

České Allegro zůstává ve ztrátě, zatímco polské roste
Roy Perticucci, generální ředitel polského internetového gigantu Allegro, během prezentace finančních výsledků oznámil, že rok 2022 byl pro internetový obchod nepochybně jedním z nejtěžších v jeho historii. Přesto s velkým potěšením konstatoval, že společnost Allegro dosáhla dalšího roku růstu. Zatímco samotné Allegro dokázalo meziročně zvýšit objem prodeje o více než čtvrtinu, česká část skupiny Mall Group je stále zátěží. Mall Group je dlouhodobě ztrátová a v loňském roce vykázala ztrátu téměř jednu miliardu korun.

Jak si vede česká část skupiny Mall Group

Wolt sází na rychlost doručování
Před třemi lety začali lidé častěji využívat pohodlí rozvozu jídla a dnes už chtějí podobnou rychlost doručení i u zboží nakupovaného v e-shopech. Společnost Wolt se této potřebě přizpůsobuje a rozšiřuje své služby i do jiných oblastí, než je doručování jídla. Jednou z nich je rychlé doručování zboží z e-shopů, které zajišťuje služba Wolt Drive. Tato služba umožňuje doručení zboží zpravidla do třiceti až šedesáti minut od objednání, což je výrazně rychlejší než u tradičních doručovacích služeb. Zájem o rychlé doručování stále roste a Wolt Drive plánuje letos tuto službu na českém trhu ještě více rozšířit.

Proč byste měli využít doručování zboží přes Wolt Drive

Antonín Strach a jeho Endorphin hlásí 300 milionový obrat
Endorphin je značka sportovního oblečení, která klade důraz na kvalitní služby zákazníkům a specializuje se na zákazníky s aktivním životním stylem. Značka se rozrostla na několik kamenných prodejen v České republice a na Slovensku společně s e-shopem. Přístup společnosti Endorphin k zákazníkům pomohl udržet vysokou úroveň spokojenosti zákazníků, o čemž svědčí 32% nárůst tržeb v předchozím roce na téměř 300 milionů Kč. Růst značky byl nejvýraznější na Slovensku, kde došlo k 169% nárůstu tržeb.

Co víc stojí za úspěchem značky Endorphin

Amazon dělá další škrty, dotklo se to otevření nového centra u nás
Během pandemie otevřel mnoho nových skladů a nabíral mnoho nových zaměstnanců, ale nyní se musí vypořádat se sníženým růstem a propouštět zaměstnance. Amazon od minulého roku propouští tisíce zaměstnanců a uzavírá některá distribuční centra. Omezení ovlivňuje i otevření nového distribučního centra v Kojetíně, které mělo být otevřeno v roce 2022, ale nábor dvou tisíc zaměstnanců začíná až nyní. Nové centrum bude větší a více robotizované než předchozí centrum v Dobrovízi.

Vědět více o otevření nového centra Amazonu 

Podcasty a rozhovory

Ve firmě s jednociferným počtem lidí každý dělá všechno, říká Dalibor Cicman, CEO GymBeam
Tento rozhovor od Ecommerce Bridge pojednává o podnikání a řízení firmy GymBeam, která během deseti let dosáhla obratu 105 milionů eur a zaměstnává více než 300 lidí. Dozvíte se více o úskalích růstu firmy, změně mindsetu zakladatele Dalibora Cicmana od začátku podnikání, významu HR oddělení, způsobech zjišťování spokojenosti zaměstnanců, využití remote práce, doporučení pro začínající e-shopery v logistice a mnoho dalšího.

Poslechnout si celý podcast s Daliborem Cicmanem

Vytváříme produkt pro více než 30 000 zákazníků, říká šéf produktu Tomáš Mitana ze Shoptetu
V rozhovoru na MladýPodnikatel.cz s Tomášem Mitanem z platformy Shoptet se probírají nejčastější technologické překážky, které mohou brzdit růst e-shopu. V dnešní době jsou technologie pro každý e-shop zásadním prvkem, a proto je důležité nevkládat do jejich využívání zbytečné překážky.

Chci vidět celý rozhovor

Nebojím se, že by vznikla obecná umělá inteligence, která má vyšší intelektuální kapacitu než lidi, říká Petr Baudiš Z Rossum AI
Jiří Svoboda z podcastu Weekly od CC diskutuje s Petrem Baudišem o výzvách a rizicích spojených s vývojem AI. Baudiš argumentuje, že bychom měli být opatrní a zvážit důsledky před tím, než se nekontrolovaně pustíme do vývoje nových technologií. Dozvíte se, jak by mohly být AI využívány ke škodě. Zároveň však AI může mít potenciál k řešení řady problémů, pokud je využívána s cílem posílit společnost a zlepšit kvalitu života.

Zde si můžete poslechnout podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com. Nezapomeňte taky odebírat náš newsletter (formulář v patičce), ať vám žádné novinky neuniknou.

 

E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě