Trayto News #5/2021: Packeta i Amazon vykazují rekordní první čtvrtletí, rok s koronavirem změnil oblékání Čechů, Mall půjčuje e-shopům, budoucnost nakupování, composable commerce, novinky na srovnávačích

Trayto News 5/2021 květen
Šárka Dzidová

Packeta i Amazon vykazují rekordní první čtvrtletí, co za tím stojí? Jak změnil rok s covidem oblékání Čechů? Jaká nás čeká budoucnost v rámci online nakupování? Proč by vás měla zajímat composable commerce? Který nový hráč vstoupil do onlinu, jaké jsou novinky na srovnávačích zboží Heureka a Zboží.cz a které podcasty a rozhovory se vyplatí poslechnout? Novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Heureka obnovuje certifikaci partnerů

V roce 2018 Heureka nahradila původní certifikaci partnerů partnerským programem, do kterého až do současnosti vybírala partnery individuálně. Nyní se vrací k osvědčenému konceptu certifikací na základě znalostního testu služeb Heureky.Členové našeho Trayto týmu v minulosti původní certifikací úspěšně prošli, takže obnovit certifikát pro nás bylo hračkou.

Více o partnerském programu Heureky

Heureka: Spuštěné kategorie a plánované content změny v květnu

V dubnu byly zkontrolovány sekce jako myši, klávesnice, investiční stříbro, stany, spacáky, trekingové hole a další. V květnu se Heureka bude soustředit například na IP kamery, čtečky elektronických knih a proteiny. Další chystané změny najdete v článku.

Prostudovat content změny na Heurece

Proč mít vyplněné parametry na Heurece

Parametry zajistí, že dostane potenciální zákazník dostatek informací o produktu. Co se stane, když parametry do Heureky nepošlete? Nebudete se při filtrování dle daného parametru zobrazovat ve výsledcích vyhledávání ani v porovnání cen na detailu produktu. Vše o parametrech se dozvíte na blogu Heureky.

Vše o parametrech v Heurece

Nové kategorie a parametry na Zboží.cz od května 2021

Zboží.cz přináší přehled nově založených kategorií a parametrů a dalších změn, ke kterým došlo v dubnu. Jde například o bazénové filtrace, autobaterie a elektrokoloběžky. Mezi TOP parametry, které Zboží.cz doporučuje vyplnit se řadí parametry pro motorové oleje, křovinořezy, televizory, pěstitelské substráty a další.

Podívat se na novinky na Zboží.cz

Byznys

Amazon hlásí v prvním čtvrtletí rekordní růst

Marketplace Amazon rostl v prvním čtvrtletí roku 2021 o 60 %, což je nejvíce za posledních pět let od doby, kdy začal vykazovat tržby z prodeje služeb třetích stran.

Více o růstu tržiště

Zásilkovna poprvé za čtvrtletí utržila přes miliardu korun

Skupina Packeta, do níž spadá i Zásilkovna, zaznamenala v prvním kvartálu letošního roku obrat ve výši 1,09 miliardy korun. Ve své jedenáctileté historii tak poprvé během jednoho kvartálu překonala miliardovou hranici. Na růstu se výrazně podílela služba Mezi námi (zasílání zásilek mezi fyzickými osobami) a spuštění Z-Boxů. Skupina Packeta letos cílí na 5,2 miliardy korun a 70 milionů přepravených zásilek. 

Vše o růstu a plánech Zásilkovny

Rok s koronavirem změnil oblékání Čechů, třetina už u online nakupování zůstane 

68 % Čechů změnilo v průběhu pandemie styl oblékání a 39 % dokonce svou velikost. Češi si na online nákupy zvykli. 35 % z nováčků, kteří před pandemií online oblečení nenakupovali, už u online nakupování módyzůstane. Jak Češi v roce s covidem nakupovali? Kolik plánují Češi za módu utratit v následujících měsících?

Fashion Re(search) by Glami

Nejoblíbenější kategorie módy v roce 2020 - Research by Glami

Zdroj: fashion-research.cz

Vliv pandemie na nákupní zvyklosti Čechů v onlinu ve 2020

Jaký vliv měla pandemie covid-19 na nákupní zvyklosti Čechů v onlinu ve 2020? A co bylo pro obchodníky největší výzvou? To zjistíte v naší case study, která vychází z dat více než stovky BiddingTools e-shopů a půl miliardy obratu. 

Přečíst case study

Rohlík maže uhlíkovou stopu svých mléčných produktů

Mezi projekty, kterými Rohlík reaguje na zvyšující se poptávku po ekologicky udržitelných výrobcích, je značka Miil – ekologicky odpovědné mléčné produkty. Rohlík si nechal vypočítat uhlíkovou stopu svých mléčných produktů a pustil se do podpory zelených projektů. Prvním z nich je zvelebení cyklostezky pod Vlčnovskými búdami na jižní Moravě, kde Rohlík nechá vysázet 47 stromů.

O ekologických krocích Rohlíku

Mall.cz půjčí e-shopům na svém tržišti až milion korun

Partnerský prodej představuje stále větší část byznysu e-shopu a internetového tržiště Mall. Nově začne Mall prodejcům půjčovat i peníze, a to v rámci spolupráce s českým startupem Lemonero. Na internetovém tržišti Mallu se tak spustí nová služba Mall Financing.

Zjistit více o Mall Financing

Proč by vás měla zajímat tzv. composable commerce

E-commerce se dynamicky rozvíjí a spolu s ní se mění i technologie. Včlánku od Shopsys se dozvíte, jaké jsou základní principy konceptu composable commerce, proč dává smysl plánovat a stavět e-commerce prostředí v tomto duchu a jak začít s composable commerce.

O composable commerce

Pandemie ukázala budoucnost nakupování

Během pandemie jsme se naučili využívat e-shopy naplno. Se znovuotevřením maloobchodního segmentu se očekává mírné zpomalení růstu tržeb v online prostředí. Návrat do kamenných obchodů ale nebude tak masivní. Mnoho Čechů totiž zůstane u online nakupování nastálo. Perspektivní se do budoucna ukazuje kombinace online a offline prodeje.

O budoucích trendech v nakupování

Albert spouští e-shop

Řetězec supermarketů a hypermarketů Albert spouští novou službu, která se bude jmenovat Albert domů zdarma. V květnu v Brně spustil Albert pilotní projekt e-shopu, v rámci něhož probíhá testování služby v uzavřeném kruhu 1 500 zákazníků. Doručení domů nebude zpoplatněno.

Více o Albert domů zdarma

Podcasty a rozhovory

Z-Talks od Zásilkovny

V dalších dílech podcastu Z-Talks se můžete těšit na Martina Matese, CMO e-shopu s udržitelnými produkty Econea.cz. Řeč je o zdravém životním stylu, udržitelnosti, ekologii i marketingu (29. díl). Pozvání do 30. dílu Z-Talks přijala Michala Gregorová, která má na starost PR, HR a interní komunikaci společnosti Miton. Ve 31. díl podcastu hovoří o zákulisí svého byznysu Klára Dohnalová a David Pavel, kteří založili e-shop s kampotským pepřem s názvem Pepper Field. Prozatím poslední a nejnovější díl je s Karlem Hirschem, který je Programming Managerem značky Red Bull a kromě toho spolupracuje také s kreativní agenturou Socialpark.

Poslechnout 29. díl podcastu
Poslechnout 30. díl podcastu
Poslechnout 31. díl podcastu
Poslechnout 32. díl podcastu

IMcast

První díl nového podcastu IMcast je zaměřený na ERP systémy. Hosty podcastu jsou Pavel Motan, jednatel společnosti K2, která firmám poskytuje ERP řešení a Michal Kubíček, majitel několika firem a e-shopů. Podcastem provází Michalis Katapodis (3IT) a Jakub Herrmann (Placement). 

Poslechnout 1. díl podcastu

Kafe a marketing s Milanem Šmídem

V dalším díle videorozhovoru Kafe a marketing je hostem Milan Šmíd, marketingový ředitel skupiny Packeta. Milan povídal o tom, jak nad marketingem v Zásilkovně přemýšlejí a jak to dělají, aby o nich na trhu bylo hodně slyšet. Zásilkovna nepůsobí pouze v ČR a na Slovensku, ale doručuje do třiceti států, o to zajímavější tento rozhovor je.

Pustit záznam rozhovoru

ROZHOVOR: “Stavím globální digitální platformu”, říká Simona Kijonková

Navzdory pandemii Zásilkovna zdvojnásobila svůj obrat. Nyní míří na Blízký východ. Chystá také nové produkty i velkou akvizici. Pro letošek a příští rok plánuje na evropských trzích masivně rozšiřovat Z-boxy. O svých plánech budoucna, dopadech pandemie na její byznys i financování podnikání se rozpovídala Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny.

Přečíst rozhovor

Simona Kijonková - Packeta Group

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě