Trayto News #5/2023: Polský gigant vstupuje na český trh, 3 trendy pro maloobchod, doručení do 30 minut, velké elektrospotřebiče do dne objednání, Dedoles uniknul krachu, výsledky ShopRoku

Trayto News 5/2023 - náhled
Natálie Baránková

Dokáže polský gigant odrovnat největší internetové prodejce v Česku? Co říká ředitel APEKU o české e-commerce, mělo by si z ní zahraničí vzít příklad? Které tři hlavní trendy v e-commerce výrazně ovlivní maloobchod? Je reálné doručení módy do 30 minut? Jak si meziročně vedou tržby maloobchodu a e-shopů? Který elektro-prodejce dodá zboží v den objednání? Jak se Dedolesu podařilo uniknout krachu, co zákazníkům vadí na zákaznickém servisu, nebo jak dopadly výsledky soutěže ShopRoku a mnohem více se dočtete v květnovém vydání Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží: Plánované kategorie a parametry od května 2023
Úpravy na zahradách jsou v plném proudu. Zboží.cz provedlo změny v zahradním sektoru, díky kterým budete moct snadněji vyhledávat zahradnické potřeby. Do kategorie Dům, byt a zahrada přibyly nové kategorie, např. Nůžky na živý plot, Strunové sekačky a další. Kategorii Rošty ke grilům, nyní najdete pod Grilovací rošty.

Prozkoumat všechny nové parametry a kategorie

Heureka: Nové kategorie a plány na květen 2023
Nově byly spuštěny například kategorie Brzdové třmeny na kolo, Hokejové branky a další. Během tohoto měsíce dojde k přejmenování několika kategorií. Kategorii Nářadí najdete pod novým názvem Nářadí na kolo. Nově také budou aktivované kategorie, jako Pákové kávovary, Rybářské obaly na pruty a mnoho dalších.

Podrobnější informace k novému a plánovanému contentu

Heureka Shop roku má své vítěze
V dubnu Heureka udělovala ceny pro e-shopy. Ceny byly uděleny v několika kategoriích, jako cena Kvality, Popularity, Udržitelného e-shopu a další. Gratulujeme vítězům a máme radost, že mezi oceněnými jsou i naši klienti, kterými jsou Alensa, Tipa, Fotoškoda, Topení levně a Eberry.

Chci znát všechny vítězné e-shopy

Byznys:

3 revoluční trendy, které ovlivní maloobchod v roce 2023
Výzkumná agentura Euromonitor International definovala tři trendy, které dokážou výrazně změnit maloobchod: větší personalizace, růst mobilního nakupování, důraz na udržitelnost a etické praktiky. Zmíněné trendy jsou důsledkem technologického pokroku a měnících se spotřebitelských preferencí. Očekává se, že e-shopy, které se budou schopny přizpůsobit, budou mít velkou výhody v konkurenceschopnosti a získají přízeň zákazníků.

Růst maloobchodu

Přečíst si detailnější popis jednotlivých trendů

Tržby českého maloobchodu a e-shopů meziročně klesly
Maloobchodní tržby v březnu meziročně klesly o 8,1 %. Tržby klesají již 11 měsíců po sobě. Internetové a zásilkové obchody zaznamenaly pokles o 4 %.  Klesly tržby za potravinářské i nepotravinářské zboží, zatímco tržby za pohonné hmoty vzrostly. Ovšem tržby za opravy motorových vozidel vzrostly o 2,8 % a jejich prodej, včetně náhradních dílů, vzrostl o 4,2 %.

Více o meziročním srovnání tržeb

Heureka se stává partnerem APEK vzdělávání
APEK je zodpovědná za vzdělávání ve sféře e-commerce. Členům poskytuje více než 50 webinářů, seminářů a dalších akcí ročně. Novým partnerem v oblasti vzdělávání e-shopařů se stala Heureka. Vzdělávání je považováno za důležitý benefit pro členy, a díky novému partnerství bude tato oblast dále rozvíjena. Nabídka zahrnuje online webináře a semináře, které umožňují růst e-commerce. Heureka bude podporovat vzdělávání od května 2023.

Podrobnosti o podpoře vzdělávání APEK

Glami rozšiřuje zapojení AI a mění svůj vizuál
Spolupracuje s více než 4 300 módními e-shopy a využívá strojového učení pro lepší vyhledávání produktů. Nový vizuální styl, který zahrnuje logo, barvy a indigovou hvězdu jako symbol značky. To představuje jejich závazek k inkluzivitě a myšlenku, že móda je pro všechny. Glami také rozšiřuje využití umělé inteligence pro zefektivnění procesů a zlepšení zákaznické zkušenosti, což již nyní zvýšilo průměrné tržby na zákazníka o 20 %. Platforma se zaměřuje na hyperpersonalizaci a využívá data pro doporučení relevantních produktů. Současně využívá AI ke kategorizaci produktů, což jim ušetřilo zhruba 125 tisíc hodin práce za měsíc.

Jak Glami využívá umělou inteligenci

Allegro rozšiřuje svou působnost na český trh s cílem nalákat zákazníky na nízké ceny
Polský e-commerce gigant Allegro vstupuje na český trh a chce uspět s nízkými cenami. Funguje podobně jako Amazon, na své platformě umožňuje působení dalším prodejcům. Ambicí společnosti je se stát špičkou obchodu ve střední a východní Evropě. Česká verze je však omezená. Největší hráči u nás, jako je CZC a Mall, pro Allegro znamenají velkou výzvu.

Co plánuje polské Allegro u nás

Billa zvětšuje dosah doručování svého e-shopu
Billa rozšiřuje oblasti doručování pro svůj e-shop na 88 000 domácností včetně nových lokalit, jako je Mladá Boleslav, Nymburk a Slavkov u Brna. E-shop také přidává 1 500 nových produktů včetně čerstvých potravin a zavádí vlastní řadu baget. Obchod je řízen z velkoskladů v Brně a v Praze, díky tomu se nákup dostane k zákazníkovi do 3 hodin. Zákazníci mohou za své objednávky platit při doručení a mohou získávat věrnostní body.

Jaké další benefity přináší online nakupování v Bille

Elektro World a DoDo doručí velké elektro v den objednání
Prodejce elektroniky Electro World a technologicko-logistická společnost DoDo spustili novou službu expresního doručení spotřebičů v den objednání (same day). Jsou prvními, kdo nabízí zákazníkovi tak rychlé doručení velkých spotřebičů, jako jsou pračky, sušičky, ledničky, myčky a další. Služba je v této chvíli dostupná v Praze a zahrnuje vynesení do patra. Prodejce reaguje na přání zákazníků a trend, kdy rychlost dodání zboží hraje rozhodující roli při výběru e-shopu.

Další možnosti rozšíření služby

Smarty Brands začíná svou expanzi na Slovensku
Skupina Smarty Brands vedená českým podnikatelem Petrem Syrůčkem expanduje na Slovensko. Otevřela e-shop smarty.sk a první kamennou prodejnu v Bratislavě. Skupina má v plánu otevřít až 10 prodejen v klíčových obchodních centrech. Smarty Brands také vlastní slovenskou herní síť Brloh, která bude začleněna do Smarty. Prodejny tak nabídnou elektroniku a herní vybavení. Pobočky propojí prodej na místě, výdej objednávek z e-shopu a servis pro zákazníky Smarty i Brloh.

Co vše přináší expanze Smarty na Slovensko

Woolvile, nový brand zahraniční Ovečkárny
E-shop Ovečkárna přejmenoval své zahraniční značky v Maďarsku a Rumunsku, na Woolvile. Pod tímto názvem již od začátku funguje značka v Německu a Rakousku. Tato změna má zefektivnit procesy a usnadnit fungování e-shopu. Cílem je zamezit roztříštěnosti a vytvořit silnější mezinárodní obraz. Český a slovenský název zůstává zachován.

Více informací o rebrandingu Ovečkárny

Zpráva pro milovníky módy. Glovo sází na doručování do 30 minut
Doručovací platforma Glovo spustila v Madridu a Barceloně specializovanou divizi pro doručování módy Glovo Fashion. Ve spolupráci se 40 populárními značkami, jako jsou Etam, Sveti Stefan a další, slibuje Glovo doručení do 30 minut. Tímto konkuruje obchodům jako je Amazon a Inditex. Cílem je poskytovat pohodlný a komplexní nákupní zážitek s nabídkou rozmanitých produktů prostřednictvím Q-Commerce.

Jak se Glovo dostalo k rychlému doručování módy?

Hedepy roste na popularitě. Získává 50 milionů korun, nové klienty a investory
Online psychoterapetická platforma Hedepy získala investici ve výši 2,15 milionů euro, což je dosud nejvyšší investice. Platforma provozuje terapeutické sezení a rozvíjí psychiatrickou online péči. Od roku 2020 působí na českém trhu a postupně expanduje do dalších evropských zemí. Aktivně působí na 12 světových trzích a rozšiřuje se na další čtyři. Plánuje také spustit mobilní aplikaci a poskytovat online psychiatrickou péči.

Kdo a jak může Hedepy využívat

Dedoles z nejhoršího venku, peníze dorazily na účet
Slovenský e-shop Dedoles se potýkal s problémy od loňského jara, kdy nedokázal vyprodat své zboží. V únoru tohoto roku získal finanční podporu investorů prostřednictvím investiční platformy Crowdberry. Dosud obdržel částku od několika investorů, ale další se mohou připojit. Celková investice by tak mohla dosáhnout 12 milionů eur. Letos se chce firma soustředit na stabilizaci obchodního modelu a návrat růstu plánuje v příštím roce.

Kroky, které Dedoles podnikne pro udržení na trhu

Podcasty a rozhovory:

V Čechách jsme prakticky ve všem absolutní špička. Nabízíme kvalitní služby, rychlost dodání je absolutně nadstandardní a dost často se stává, že jsme inspirací pro ostatní země, říká Jan Vetyška, ředitel APEK
V podcastu WebTop 100 od Focus byl tentokrát hostem ředitel APEK, Jan Vetyška. APEK (Asociace pro elektronickou komerci) se v průběhu let změnila. Dříve komunikovala a edukovala zákazníky, nyní se spíše zaměřuje na obchodníky. Jan Vetyška je v asociaci již 17 let. Jeho prací je také komunikace s vládou a státní správou ohledně rostoucího vlivu e-commerce na ekonomiku. V podcastu se dozvíte, kam směřují logistické procesy nebo jak dopadla Česká pošta v testovacích nákupech.

Poslechnout si celý rozhovor

Zákazníci nejsou naštvaní, že se dějí nenadálé věci. Jsou naštvaní, že s nimi nikdo nekomunikuje nebo komunikuje špatně, říká o zákaznickém servisu Martin Jareš z Foxdeli
Spokojenost a zkušenost zákazníka jsou klíčové pro úspěch v podnikání. Spousta e-shopů však těmto faktorům nevěnuje dostatečnou pozornost. Přesto je mnoho způsobů, jak potěšit zákazníka a získat si jeho důvěru. V tomto podcastu od MladýPodnikatel.cz se dozvíte některé způsoby, jak se aktivně zaměřit na tuto problematiku. Martin Jareš vám poradí, jak můžete i vy udělat něco navíc pro zvýšení spokojenosti zákazníků.

Přehrát si rozhovor

Kvalita pracovního prostředí je pro zaměstnance důležitější než výše platu, říká ředitelka vzdělávacího institutu ELAI Johana Sedláčková Vamberská
Podle studií, které má k dispozici pražský vzdělávací institut ELAI,  je kvalita pracovního prostředí a časová flexibilita pro zaměstnance důležitější než výše platu. Zaměstnanci, kteří jsou spokojeni s pracovním prostředím, mají vyšší pravděpodobnost zůstat ve firmě. ELAI poskytuje workplace analýzu a radí firmám, jak zlepšit pracovní prostředí. Česko čelí nízké nezaměstnanosti, a proto firmy hledají způsoby, jak přilákat a udržet kvalitní zaměstnance. Pracovní návyky se kvůli pandemii změnily, důležité faktory při výběru kancelářských prostor hraje flexibilita, wellbeing a udržitelnost.

Poslechnout si rozhovor od Forbes



Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com. Nezapomeňte taky odebírat náš newsletter, ať vám žádné novinky neuniknou.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě