Trayto News #7/2022: Produktové inzeráty od Skliku nahradí Zboží inzeráty, česká e-commerce se v druhém kvartálu zlepšila, Alza a Heureka obnovují spolupráci

Denisa Vrbková

Nahrazení Sklik produktových inzerátů tzv. Zboží inzeráty, co to znamená pro e-shopaře? Kterým e-shopům se letos dařilo a které kategorie rostly? Obnovení spolupráce mezi Alzou a Heurekou, nejnovější plány Amazonu, již více než 3 500 Z-boxů Packety, pomoc e-shopům s marketingem, automatizace vratek. Co dalšího se událo v e-commerce? Nejžhavější novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží: Produktové inzeráty od Skliku budou nahrazeny Zboží inzeráty
Mezi červencem a srpnem 2022 budou produktové inzeráty Skliku postupně nahrazeny tzv. Zboží inzeráty. Zboží inzeráty budou jediným zdrojem produktové inzerce ve vyhledávání na Seznam.cz. Zboží.cz popisuje, jak se na tuto změnu připravit.

Zjistit více o změnách

Zboží: Nové kategorie a parametry od července 2022
Za poslední měsíc na Zboží.cz vzniklo pět nových kategorií. Jde o Počítačové brýle, Video software, Teplovodivé podložky, HDMI Extendery a Hry pro staré konzole. Dále byla vytvořena řada nových parametrů pro filtrování produktů a seznam TOP parametrů, které Zboží.cz jednoznačně doporučuje u produktů vyplnit.

Nové kategorie a parametry

Heureka: ITEM_ID od září povinně
ITEM_ID je unikátní označení produktu, které by měl mít každý produkt v e-shopu. Od 1. září bude Heureka vyžadovat jeho posílání v Heureka feedu. Co to znamená? Bez ITEM_ID ve feedu nebude docházet k načtení produktů.

Číst více informací 

Heureka: Nové povinné parametry
Od 11. července dochází ze strany Heureky k nasazení nových povinných parametrů. Povinné parametry budou postupně nasazovány v následujících kategoriích: Elektronika, Bílé zboží, Dům a zahrada, Stavebniny, Sport, Auto-moto, Hobby, Dětské zboží, Fashion a Nábytek. Pokud nebudou povinné parametry vyplněny, produkty se vůbec nemusí zobrazit.

Více o nových povinných parametrech

Byznys

Česká e-commerce se v druhém kvartálu zlepšila
Očekávané meziroční srovnání výkonu trhu ukázalo významné zlepšení –⁠ je 9 % pod loňským rokem. Podle dat Heureka eCommerce Insideru rostly především kategorie spojené s energetickou krizí a válkou na Ukrajině –⁠ krbová kamna nebo sporáky na tuhá paliva. Rovněž také vzrostl nákup 3D tiskáren.

Dozvědět se více

Expanze Amazonu do Belgie
Společnost Amazon míří do Belgie, marketplace by se mělo spustit v září letošního roku a maloobchodníci budou moci využívat službu Fulfilment by Amazon. V roce 2023 je v plánu expanze do čtyř dalších zemí –⁠ Chile, Kolumbie, Nigérie a Jihoafrické republiky. Amazon také pracuje na své logistické infrastruktuře.

Více o plánech Amazonu

Bude Polsko centrem logistiky elektronického obchodu?
Polsko se stává centrem elektronického obchodu s módou pro celou západní Evropu. Důležitou roli hraje zejména pro Německo. V poslední době se objevila řada zpráv, které signalizují poptávku zahraničních firem po strategické poloze Polska na mapě Evropy. Po Aliexpressu a Amazonu plánují vybudovat v Polsku logistická centra i další společnosti.

Zjistit více informací

Alza a Heureka obnovují spolupráci
Internetový obchod Alza.cz vrací svou nabídku na zbožový srovnávač Heureka.cz. Opětovnou spoluprací chce Alza podpořit svou novou cenovou strategii. Spolupráce Alzy a Heureky probíhá i na dalších trzích, kde Heureka působí.

Číst o obnovení spolupráce

E-shopům s certifikátem Udržitelný e-shop se letos dařilo lépe
Analýza nákupního rádce Heureka.cz odhalila, že udržitelnost se pro zákazníky i e-shopy stává trendem. Zatímco celý trh v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s loňským rokem klesal, e-shopy s certifikátem Udržitelný e-shop si objem prodeje zachovaly.

Přečíst si více

Packeta provozuje již více než 3 500 výdejních boxů
Skupina Packeta, která vlastní společnost Zásilkovna, navýšila počet Z-boxů na více než 3 500 kusů. Nejvíce výdejních boxů je nainstalováno v České republice a jde tak o největší síť automatických výdejních boxů na trhu. Z-boxy jsou napájeny solárními panely a ke svému provozu potřebují jen minimum elektřiny.

Zjistit více informací

Více než polovina Čechů měsíčně příjme nebo odešle minimálně jeden balík
Každoroční průzkum společnosti GLS ukázal, že minimálně jeden balík měsíčně přijímá nebo odesílá již více než polovina Čechů. Nejdůležitějšími kritérii při výběru přepravy jsou cena, kvalita a spolehlivost. Ve srovnání s předchozími roky klesla důležitost rychlosti doručení.

Všechny výsledky průzkumu

Přes Biano loni zákazníci nakoupili nábytek za 1,7 miliardy
České Biano v loňském roce zprostředkovalo prodeje zboží ve výši 1,7 miliardy korun. Nyní expanduje do další země a mění strategii. Z tržiště se má stát platforma pro vše, co se týká nábytku a dekorací se zaměřením na budování komunity loajálních uživatelů.

Více o plánech společnosti

Český nástroj Tanganica ulehčuje e-shopům marketing
Český startup Tanganica nabízí e-shopům možnost nastavit marketingové kampaně na jeden klik. Cílem je zjednodušení procesů v marketingu tak, že e-shop nebude potřebovat žádné marketingové know-how. Nástroj nyní využívá už přes 500 e-shopů včetně společností Dermacol nebo Factcool. Letošní obrat startupu Tanganica se odhaduje na 20 milionů korun.

Dozvědět se více

Startup Retino zpracovává miliony vrácených objednávek z e-shopů
Český startup Retino pro e-shopy automatizuje proces reklamací a vratek. S přepravní společností PPL nyní ulehčí vratky z celé Evropy. Nástroj Retino nyní využívá přes 2 600 e-shopů, včetně 4camping nebo Sconto Nábytek.

Číst o startupu Retino

Hlídač shopů kontroluje, jestli e-shopy komunikují slevy férově
Od konce května platí nová evropská legislativa, která určuje pravidla, jak vypočítávat a komunikovat slevy. Podle novely musí prodejci slevu počítat z nejnižší částky, za kterou ji minimálně v posledních třiceti dnech před zlevněním sami prodávali. Nástroj Hlídač shopů zákazníkům ukazuje, jakým způsobem e-shopy komunikují výši slev a zda nedochází ke klamavému zlevnění.

Zjistit více informací

Aukru narostl zisk za rok 2021 trojnásobně
Největšímu českému online tržišti Aukro se daří. Společnost vykázala za rok 2021 zisk před zdaněním ve výši 49,5 milionů korun, oproti loňskému roku se jedná o trojnásobné zvýšení. Obrat za rok 2021 činil 175 milionů korun, meziročně je zde 40% nárůst. Rovněž se navýšila hodnota uskutečněných transakcí, a to o 30 %.

Všechny výsledky společnosti

E-Business Forum 2022: Spokojenost zákazníka a péče o něj
Letošní 13. ročník konference E-Business Forum proběhl po covidové pauze opět v režimu offline. Hlavním tématem byla spokojenost zákazníka a péče o něj a kromě celé řady přednášek zde byla možnost navštívit i praktické workshopy. Vystoupila zde také advokátka Petra Dolejšová, která se ve své přednášce zaměřovala primárně na práci se zákaznickými daty v době GDPR.

Dozvědět se více

Rohlík Tomáše Čupra získal přes 5 miliard korun 
Tomáš Čupr a jeho Rohlík oznámil investiční kolo Series D, v němž si došel pro 220 milionů eur, tedy přes 5,4 miliardy korun. Vedoucím investorem je belgická investiční společnost Sofina. Značná část získaných finančních prostředků poputuje na automatizaci a elektrizaci doručovací flotily a expanzi na další trhy.

Přečíst si více

Italská služba na dovážku potravin Everli se rozjíždí v Česku
Everli se hodlá více prosadit na trhu online objednávek nákupů. Společnost nemá vlastní sklady, na nákupy posílá takzvané shoppery, kteří zákazníkům nakoupí přímo v klasické kamenné prodejně.

Číst více o Everli

TikTok se vzdává e-commerce expanze
Nakupování přes TikTok je v Asii velmi oblíbené, avšak po zkušenostech ve Spojeném království se zatím upustilo od plánů expanze do Evropy a USA.

Dozvědět se více

Doručování zásilek Amazonu na e-kolech pomáhá snižovat emise uhlíku v Londýně
Internetový obchod Amazon spouští flotilu elektrokol a tým pěších doručovatelů, kteří nahradí tisíce dodávek na londýnských silnicích. Provoz kol bude zajišťovat partnerská společnost. V rámci snahy o snížení emisí uhlíku plánuje Amazon vybudovat další taková centra po celém Spojeném království.

Zjistit více informací

Fond Emma Capital kupuje většinu v online vyhledávači nábytku Favi.cz
Fond Emma Capital, který Jiří Šmejc založil před deseti lety, investoval do online vyhledávače nábytku Favi.cz. Jedná se o součást strategie víc proniknout do světa e-commerce. Fond získal ve Favi.cz 82% podíl.

Přečíst si více

Podcasty a rozhovory

Do Alzy jsem se dostal jen tak tak, říká její klíčová postava, Petr Bena
Obchodní ředitel českého e-shopu Alza, Petr Bena, v podcastu mluví o rozdělení pravomocí ve firmě, o vývoji na trhu e-commerce a plánech Alzy do budoucnosti.

Poslechnout si podcast

Český zákazník je v e-commerce rozmazlený, říká Ondřej Klega z eRockets
Ondřej Klega z investiční skupiny eRockets v rozhovoru mluví o vzniku investiční skupiny, nastavení její strategie, o dění na trhu e-commerce a investování po boku fondu Hartenberg Holding bývalého premiéra Andreje Babiše.

Přečíst si rozhovor

Přemysl Vícha o opětovném vzestupu Patro.cz
V podcastu Přemysl Vícha mluví o e-shopu Patro.cz, klíčových technologiích, které pomáhají e-shopu znovu růst, tržních trendech, výzvách spojených s logistikou, ale také i o vývoji nákupního chování českých zákazníků.

Poslechnout si podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě