Trayto News #9/2021: Růst cen v e-shopech, CZC.cz ukáže historii cen i srovnání s Alzou, Heureka mění obchodní podmínky, Doručování do kufrů vozidel

Denisa Vrbková

O kolik meziročně vzrostly ceny v e-shopech? Jak se vyvíjí celosvětové digitální obchodování po opadnutí pandemie? Doručování zásilek do kufrů vozidel, které podniky se zapojily? Google zase dělá změny v řazení odkazů, proč by měli e-shopaři zpozornět? CZC.cz ukáže historii cen i srovnání s Alzou. Heureka mění obchodní podmínky. Důležité novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Heureka: Povinné parametry v kategoriích Oblečení a Móda
Ze strany Heureky došlo k zavedení avizovaných povinných parametrů v kategorii Oblečení a Móda, které mají usnadnit zařazení produktů na správné produktové karty. Pokud obchody nebudou zasílat povinné parametry, budou z karet odpárovány.

Podrobnosti o povinných parametrech

Heureka mění obchodní podmínky
Od 20. 9. 2021 se mění obchodní podmínky Heureky. Pokud byste si chtěli zkrátit dobu čtení kompletní verze obchodních podmínek, Heureka si pro vás připravila přehled nejdůležitějších novinek.

➤ Co se mění v obchodních podmínkách

Heureka: Otázky a odpovědi ze srpnového Webináře o párování
Srpnový Webinář o párování na Heurece přinesl spoustu otázek. Heureka odpovídá na 24 nejzásadnějších dotazů, které byly položeny během vysílání.

Otázky a odpovědi z webináře o párování na Heurece

Zboží: Nové kategorie a parametry
Od 1. 9. 2021 na Zboží naleznete novou sekci Vánoce, která se poté dále dělí do koncových kategorií. Rovněž byla založena kategorie Věnce. Nové parametry vzniky u sekcí Dámské šaty, Sušičky potravin, Airsoft zbraně, Turistické vařiče a Lahve.

Více o nových kategoriích a parametrech

Byznys

Zákazníci zůstávají věrní online nakupování
Během pandemie zaznamenaly e-shopy prudký nárůst objednávek. Zájem o online nakupování nadále přetrvává – spotřebitelé si chválí úsporu času, jednoduchost a pohodlnost. V průběhu pandemie značně stoupla obliba nákupů „kupuj nyní, plať později” a stoupá i zájem o placení kryptoměnami.

Více o online prodeji po pandemii

Meziroční růst cen v e-shopech
Z analýz Salesforce Shopping Index vyplynulo, že ceny v e-shopech se meziročně zvýšily o 11 %. Celosvětové digitální obchodování v druhém čtvrtletí vzrostlo meziročně o 3 %. Po loňském rekordním meziročním růstu (+71 %), tedy začíná růst digitálního obchodování zpomalovat.

Výsledky analýzy Salesforce Shopping Index

Škoda Auto přichází doručováním zásilek přímo do kufru vozidel
Škoda Auto společně se Zásilkovnou, Alzou a DoDo rozšiřuje službu Přístup do vozu a začíná nabízet variantu doručení zásilky kurýrem přímo do kufru automobilu.

O doručení do kufru vozidla

Zdroj: Czechcrunch.cz

Shoptet spouští vlastní platební bránu
E-shopová platforma Shoptet se pyšní hned několika novinkami. Tou největší je vlastní platební brána Shoptet Pay, která bude naplno dostupná v lednu 2022.

Podrobnosti o platební bráně Shoptet Pay

Internetový obchod s módou a doplňky ZOOT se dostal ze ztráty
Internetový obchod ZOOT se dostal ze ztráty, nyní se pohybuje v nulovém výsledku hospodaření. Do dvou měsíců plánuje, že bude společně s dalšími třemi e-shopy investiční skupiny Natland dosahovat tržeb v řádech miliard korun.

Prostudovat více informací

Amazon expanduje do obchodních center
Z důvodu podpoření prodeje oblečení, elektroniky a vybavení pro domácnost Amazon otevírá první prodejny v obchodních centrech. První pobočky se objeví v amerických státech Ohio a Kalifornie.

Zjistit více o expanzi Amazonu

E-shop Pilulka investoval do startupu Blocks
V řádech desítek milionů korun podpořila Pilulka nově vzniklý startup Blocks. Blocks se zabývají výrobou automatických boxů pro výdej zboží.

Podrobnosti o společné spolupráci

Google mění metriky týkající se řazení odkazů
Google přichází s dalšími změnami týkajících se řazení odkazů. Kritéria, podle kterých jsou řazeny výsledky vyhledávání jsou neveřejná a často se mění. Problematika řazení výsledků vyhledávání je složitá a poměrně nákladná.

Více o Google metrikách

Penny Market vstupuje do onlinu
Po vzoru konkurenčních potravinových řetězců vstupuje do onlinu také Penny Market. V roce 2020 vzrostl obrat řetězce meziročně o necelých deset procent na 42,5 miliardy korun. Pilotní provoz e-shopu zahájí v Plzni.

➤ O elektronickém prodeji Penny Marketu

Freelo překonalo 50 tisíc uživatelů
Český startup Freelo, který usnadňuje týmovou spolupráci, nedávno oznámil překonání padesáti tisícové hranice uživatelů. V době pandemie koronaviru poptávka razantně vzrostla, od začátku roku 2021 se však ustálila na číslech před pandemií. Freelo konkuruje především nástrojům jako Asana, Basecamp, Wrike nebo Trello.

Přečíst více informací o Freelu

Mall: Jedno poštovné při nákupu od více obchodníků
S možností nakupovat od více prodejců se vážou určité problémy. Více zásilek, nutnost zaplatit poštovné za každý balík. Mall.cz se snaží přijít s řešením a nabízí svým zákazníkům možnost nákupu za jedno poštovné.

Podrobnosti o nákupu za jedno poštovné

Nová rozvozová služba Foodpanda
Na Slovensku vzniká nová rozvozová služba Foodpanda, která je provozována českou společností Dáme jídlo. Bude působit v 10 městech a zaměří se nejen na jídlo z restaurací, ale i potraviny, květiny a drogerie.

Více o Foodpanda

Trenýrkárna chce do konce roku ovládnout další trhy 
Pod značkou Nedeto chce Trenýrkárna do konce roku ovládnout osm dalších evropských trhů. E-shopu se mimořádně daří, tržby činí 100 milionů korun. Hlavním produktem jsou trenýrky značky Styx.

Podrobnosti o plánované expanzi Trenýrkárny

Pietro Filipi je na prodej
Ochranná známka Pietro Filipi je na prodej. Získá ji ten, který zaplatí nejvíce. Nabídku společně s kaucí musí zájemci podat do 17. září. Jedním ze zájemců je i internetový obchod s módou a doplňky ZOOT.

Číst více o prodeji Pietro Filipi

CZC.cz ukáže historii cen i srovnání s Alzou
E-shop s elektronikou CZC.cz mění slevovou politiku, slevy se budou počítat z nejnižší ceny za posledních 30 dní. Rovněž bude v detailech produktů k dispozici graf, který bude ukazovat vývoj cen a srovnání s prodejcem Alza.cz Pokud vyjde Alza.cz jako levnější, zákazníkovi bude dorovnána cena.

Podrobněji o novinkách CZC.cz

Podcasty, rozhovory, vzdělávání

Václav Staněk, CEO Vasky: Z 30 tisíc na 300 milionů
Mladý český podnikatel Václav Staněk, který se proslavil se svou firmou Vasky, vypráví o svém podnikatelském příběhu a plánech do budoucna.

Poslechnout podcast 

Online vzdělávací program Export Academy
Série 4 online vzdělávacích webinářů na téma expanze odstartovala 9. září 2021. Každý čtvrtek se můžete těšit na jiné téma – Před expanzí do zahraničí, První kroky na novém trhu, Lokální budování značky a Růst e-shopu za hranicemi. Své rady a zkušenosti poskytnou experti z firem jako Expandeco, Heureka Group či Shopsys.

Více o Export Academy

ROZHOVOR: Stáváme se jedničkou v gamingu, říká šéfka CZC.cz
Dvojka mezi českými e-shopy s elektronikou, CZC.cz, slaví meziroční vzrůst tržeb o 30 %, obrat dosahuje 5,5 miliard korun. Jedničkou na trhu elektroniky je stále Alza.cz, avšak v oblasti gamingu se jí pomalu stává CZC.cz. Alzu nemají v plánu předhánět.

Rozhovor s Jitkou Dvořákovou, generální ředitelkou CZC.cz

ROZHOVOR: Pravidla prodeje se změnila, říká provozní ředitel Shopsys
Podle Matěje Kapošváry, provozního ředitele Shopsys, zákazníci častěji kombinují nákupy na internetu a v kamenných prodejnách. Změnám v nákupním chování se budou muset přizpůsobit nejen internetoví prodejci, ale také ti v kamenných prodejnách.

Rozhovor s Matějem Kapošvárym, provozním ředitelem Shopsys

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě