Trayto News #1/2021: Jak koronavirus ovlivnil online nákupy v 2020? Který e-commerce trh rostl nejrychleji? Co uživatelé nejčastěji hledali na Heurece?

Trayto NEWS leden 2021
Šárka Dzidová

První letošní Trayto e-commerce novinky jsou zejména o bilancování. Jak koronavirus ovlivnil online nákupy v 2020? Který e-commerce trh rostl nejrychleji? Co uživatelé nejčastěji hledali na české a slovenské Heurece? Bude nová letecká flotila Amazonu v budoucnu konkurovat nákladním dopravcům? To a další novinky v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Nejhledanější výrazy na české a slovenské Heurece ve 2020
Žebříčku kraluje na obou trzích respirátor ffp3 jako nejhledanější výraz roku a “samsung” jako nejvyhledávanější slovo roku. Další zajímavosti najdete v odkazu níže.

Podívat se podrobněji na infografiku

Heureka nejhledanější výrazy 2020
Heureka nejhledanější výrazy 2020, zdroj: blog.heureka.cz

 

Heureka: Spuštěné kategorie a plánované content změny v lednu
V prosinci došlo ke spoustě změnám, za zmínku stojí třeba nový povinný parametr v kategoriích se Software. V lednu dojde například k rozdělení kategorie Svítidla a přejmenování kategorie Bezpečnostní zábrany na Dětské zábrany.

Prostudovat content změny na Heurece

Heureka vrací standardní dobu pro odesílání dotazníků spokojenosti
Od pondělí 11. 1. 2021 došlo k návratu standardní doby odesílání dotazníků spokojenosti na 10 dní od vytvoření objednávky, respektive v návaznosti na tag DELIVERY_DATE na + 5 dní.

Nové kategorie a parametry na Zboží.cz od ledna 2021
Zboží založilo 1 novou kategorii (UV sterilizátory), desítky parametrů taky upravili nebo přidali. Přehled všech změn najdete přehledně v článku.

Zjistit více

Zboží.cz zjednodušuje stávající řešení získávání souhlasu se zasláním dotazníku spokojenosti
Od ledna 2021 stačí dát uživateli možnost odmítnout zaslání dotazníku, není tedy nutný jeho aktivní souhlas. Došlo také ke změnám přímo v dotazníku spokojenosti.

O hodnocení e-shopu na Zboží.cz

Byznys

Jak koronavirus ovlivnil online nákupy v 2020
E-commerce se letos v letošním roce podílela na celém maloobchodě z 16 %. Celkem Češi za online nákupy utratili 196 miliard korun a měnili také své nákupní chování. 51 % Čechů během roku online nakoupilo i zboží, které potřebovalo v důsledky změny životního stylu v době pandemie a souvisejících omezení.

Přečíst více

Nejrychleji rostoucím e-commerce trhem roku 2020 je Latinská Amerika
Maloobchodní online prodej v Latinské Americe loni překvapivě porostl o 36,7% na 84,95 miliardy USD, což je téměř třikrát více než bylo na konci roku 2019 odhadováno. Argentina je nejrychleji rostoucím maloobchodním elektronickým trhem na světě ze 32 sledovaných zemí.

O e-commerce v Latinské Americe

Nejrychleji rostoucí e-commerce trhy 2020
Žebříček nejrychleji rostoucích e-commerce trhů 2020

 

Amazon kupuje leteckou flotilu
Společnost Amazon koupila 11 letadel, kterými významně posílí svou vlastní síť letecké nákladní dopravy. Není to první pokus Amazonu o vlastní letecký provoz. O něco podobného se pokusil už v roce 2016, letadla si však na zkoušku jen pronajímal.

Bude Amazon Air v budoucnu konkurence dopravcům?

Rohlik.cz získal francouzského investora
Do společnosti Velká pecka, která provozuje online supermarket Rohlik.cz, vstupuje francouzský investor Partech Partners SAS. Podrobnější informace o transakci prozatím nejsou známy.

Chci se dozvědět více

Rohlík vydá nové dluhopisy
V minulosti vydal dluhopisy za 1,2 miliardy korun, začátkem února nabídne dluhopisy nové, tentokrát v objemu půl miliardy korun. Kapitál potřebuje nejen na posilování značky v Česku, ale také v zahraničí.

O emisi dluhopisů Rohlík.cz

Rossmann letos spustí e-shop
Je to logická reakce na probíhající pandemii, která spuštění e-shopu urychlí. Konkurenční síť prodejen dm drogerie markt už má svůj e-shop spuštěn zhruba 2 roky.

Přečíst článek

Zootu se díky pandemii daří snižovat vratky
Jedním z problémů, který v posledních letech téměř položil Zoot, byly vratky, k nimž docházelo až v 70 procentech nákupů. Protože šlo především o objednávky na výdejny, snížení vratkovosti je vedlejším efektem pandemie, potažmo zavření výdejen. Zoot také mění obalové materiály a nahrazuje plastové pytle látkovými taškami.

Bližší informace o Zootu

Podcasty

Z-Talks od Zásilkovny
V 18. díle podcastu se můžete těšit na Václava Staňka. Dnes 22 letý zakladatel obuvnické značky Vasky se do podnikání pustil už v 18 letech. Proč se vrhl zrovna na tvorbu obuvi a jak rozjížděl svůj e-shop? To a mnoho dalšího zaznívá v jednom z posledních Z-Talks. A pozvání do 19. dílu Z-Talks přijal Karol Guláš, CMO Astratexu, který se rozpovídá třeba o tom, jak si vybírá nové kolegy nebo jak plánují kampaně v Astratexu.

Poslechnout 18. díl podcastu

Poslechnout 19. díl podcastu

Czechcrunch podcast
Czechcrunch oslovil zástupce z různých oblastí (gastro, turismus, logistika, zdravotnictví, …) a publikoval speciální díl podcastu s poznatky ohledně toho, jak se jejich byznysu dotkl rok 2020 a v čem se ponaučili. V podcastu se k situaci vyjadřují například Simona Kijonková (Packeta Group), Oliver Dlouhý (Kiwi.com), Richard Valter (Mews), Petr Kasa (Pilulka) a další.

Poslechnout podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě