Ondřej Rychtář (key4you.cz): Umím si představit, že v budoucnu budou zbožáky marketplacem, ne srovnávači

Krystian Szynder

 

O tom, jak vidí budoucnost zbožových srovnávačů, jaké jsou noční můry prodejců, jaká úskalí skýtá digitální distribuce a jak se z hráče World of Warcraft stane úspěšný podnikatel jsme si povídali s majitelem internetového obchodu key4you.cz Ondřejem Rychtářem.

1. Mohl byste nám v pár slovech popsat, na co se e-shop Key4you.cz zaměřuje?

Náš obchod www.key4you.cz se zaměřuje na prodej PC her za pomocí digitální distribuce, tedy doručení her pomocí digitálních platforem jako je Steam, Origin, Uplay, Battle.net a další. Zákazník toužící po hře zavítá k nám na e-shop, vybere si jednu z 3000 her a ihned po platbě obdrží unikátní aktivační kód, díky kterému si hru online aktivuje, stáhne a může hrát. Celý proces je plně automatizován a je tedy jedno, zda jsou 4 hodiny ráno, nebo zda je státní svátek. Samozřejmě u nás zákazník najde i různé předplacené karty a navíc také něco málo pro Playstation a Xbox.

2. Váš e-shop je dost specifický – neposíláte fyzické produkty, ale „jen“ elektronické licence. Je to pro Vás výhoda nebo naopak přicházíte o možnost pracovat se zákazníkem pomocí dalších aspektů (balení výrobku apod.)?

Rozhodně je to pro nás výhodou, a to v tom smyslu, že jsme schopni zákazníkovi doručit produkt v řádech minut. V dnešní době, která je velmi uspěchaná a zaměřena na rychlost, je tento aspekt našeho obchodu klíčový, obzvláště pak pro to, že když má člověk chuť koupit si hru, chce si ji hned i zahrát – a to s námi může. V případě, že by zákazník i přesto chtěl mít v rukou něco fyzického spojeného s hrou, rádi jej obsloužíme klasickou „starou cestou“ na e-shopu www.JenKrabice.cz, což je unikátní e-shop s příslušenstvím pro digitální distribuci.

3. Začátky nebývají nikdy lehké, byl to i Váš případ? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?

Na začátky velmi rád vzpomínám – aktivně jsem hrál World of Warcraft a jako hobby jsem si otevřel právě e-shop. Jakmile (na druhý den) se to „rozkřiklo“, nezbyl mi již vůbec čas na hraní a musel jsem se začít věnovat „full-time“ e-shopu, přičemž tehdy se vše dělalo ještě ručně, tudíž se v té době jednalo opravdu o unikátní službu a byl jsem jeden z prvních vůbec. Klíčovým okamžikem bych pravděpodobně označil období, kdy jsem nabral prvního zaměstnance a e-shop přestal být „one man show“. Momentálně je nás v teamu 15 členů.

4. Co je na Vašem podnikání nejtěžší?

Nejtěžší je pravděpodobně boj s větrnými mlýny, tzn. neustálé vyvrácení fám a mýtů resp. polopravd a lží, které o nás na internetu kolují. Někteří lidé totiž tyto názory přejímají, popř. šíří dál a to bez znalostí či chápání problematiky jako celku. Nepříjemné je také to, že někteří konkurenti úmyslně klamou zákazníka, nabízejí něco, co neumí splnit, čímž samozřejmě poškozují také nás, jelikož se pak s negativními domněnkami a zbytečnými dotazy typu „Opravdu doručujete ihned?“ potýkáme i my. Dále mě ani nebaví zbytečné korunové války a omezená fantazie „konkurentů“, když, nepočítaje cenu, je přece tolik pěkných a zajímavých cest jak se odlišit.

5. Vidíte výraznou změnu na e-trhu za dobu, kdy se v tomto prostředí pohybujete?

Určitě ano, začátky byly dost o tom, že nebyl nikdo jiný, kdo by u nás touto formou hry prodával, což přineslo svá pozitiva v podobě toho, že se nevedly nesmyslné cenové války. Samozřejmě to ale mělo také svá negativa, protože najednou jsme nabízeli něco nového, na co lidi nebyli zvyklí a denně jsme tak řešili „stížnosti“, že zákazník již týden čeká na pošťáka, až mu donese hru apod. Museli jsme tedy dělat dost osvětu a vyšlapávat cestu pro digitální distribuci.

6. Má smysl investovat do marketingu e-shopu ?

Bez marketingu to rozhodně nejde a to nemluvím jen o tom placeném. Nám ze začátku pomohl facebook, ještě když to byla „wow“ služba, každý lajkoval vše, facebook neomezoval organický obsah apod. Nejlepším marketingem je také spokojený zákazník, který Vás doporučí, vrátí se a je jen na Vás, zda si jej dokážete „koupit“ pomocí PPC aj., nebo na to máte nástroje zdarma. Na tuto otázku bych rád odpověděl také otázkou: „K čemu Vám je super e-shop se skvělou nabídkou produktů a služeb v případě, že se o Vás lidé nemají jak dozvědět?“

7. Myslíte si, že jsou firmy, které nabízejí své produkty na zbožových srovnávačích, úspěšnější než ty, které zde nefigurují?

Pro mě osobně jsou srovnávače nutné zlo a určitě mohou dost pomoci v začátcích, kdy dají nováčkovi stejný prostor jako „veteránům“ a tvoří tak převážnou část návštěv na webu. U nás například návštěvy z těchto srovnávačů tvoří cca 10%.

8. Kolik času jste věnovali manuálnímu nastavování přeceňování CPC?

Jsem velký puntičkář a perfekcionista, tudíž si myslím, že když máte několik tisíc položek jako my, tak je tato práce manuálně nezábavná a hlavně i nereálná. Z tohoto důvodu používáme Váš nástroj, kterému věříme a vkládáme do něj naději i čas.

9. Jak jste aktuálně spokojení s automatickým přeceňováním?

Nikdy nic není plně automatické, stojí to také náš čas, avšak spolupráce s Vámi je rychlá a příjemná. Určitě bych chtěl upozornit lidi, že se nic neudělá samo a vždy do toho musíte něco dát, obzvlášť v případě, kdy nemáte jednotnou marži na všem, prodáváte unikátní produkty, popř. děláte distributora a Vaše produkty prodávají také ostatní e-shopy. V těchto a dalších případech je vhodné, nastavit individuální výši prokliku, popř. nebidovat vůbec apod., a to za Vás nikdo neudělá, protože žádný automat Váš obor nezná a udělá tak za Vás „jen“ tu špinavou, nudnou a nereálnou práci, hlavu na krku však máte vy! Chci tím říct, že bez Vašeho automatického nástroje to praktikovat nelze, ale jen s ním, bez jakékoliv správy, také ne.

10. Jak vidíte zbožové srovnávače v budoucnu?

Bude to stále silný nástroj pro nové hráče na trhu, popř. pro ty, kteří bojují cenou. Jakmile již máte silnější brand, lidé k Vám chodí napřímo. Záleží také, za jaký konec to vezmou provozovatelé těchto srovnávačů, ale umím si představit, že se v budoucnu budou transakce odehrávat přímo na nich a spíše bych to poté nazval marketplacem a ne srovnávačem – což je pravděpodobně i splněným snem srovnávačů, ovšem noční můrou prodejců ☺

¨

11. V poslední době přišla Heureka i Zboží se zásadními změnami – zvýšení topovaných pozic, nové kategorie a další. Jaký je Váš názor na tyto změny?

Já tyto změny nemám moc rád a zdají se mi v poslední době velmi časté. My jsme již jednou spadali do samostatné kategorie „digitální distribuce“, která byla heurékou založená z důvodu množících se ohlasů „kde mám svojí hru v krabičce?“ a po nějaké době byla tato kategorie zrušená a opět jsme byli napárováni do Pc-Hry. Věřím, že prostředí by mělo být alespoň trochu konzistentní a to jak pro zákazníky, tak obchodníky. Dobré změny a rozšíření vítám, ale prozatím to vypadá tak, že převládají ty špatné a nedomyšlené.

12. Vybudovali jste si stabilní pozici na trhu, prozradíte nám, jak jste toho dosáhli?

Jsou to roky dřiny, odříkání a vzdělávání. Týden pro mě neměl 40 hodin, byly doby, kdy jsem pracoval 140 hodin týdně, probudil jsem se, na snídani nebyl čas a razil jsem do kanceláře, kde jsem seděl až do ranních hodin, doma jsem jen krátce přespával a své první dítě jsem pomalu do jejích 3 let ani neviděl, vynahrazujeme si to nyní a ty první zázraky prožívám až teď se synem.

13. Jakou má Key4you vizi do budoucna?

Pokud se má jednat o blízkou budoucnost, zaměřujeme se na optimalizaci procesů tak, ať je u nás každý spokojen a rád nakupuje, dokončujeme také přechod na nový web, na který se opravdu již všichni těšíme a věříme, že opět přijdeme s něčím, co náš trh ještě neviděl. Pokud bychom měli být trochu sobci a tedy dosáhnout něčeho, co je „důležité“ jen pro nás, tak chceme tento rok opět bodovat v anketách jako je Shoproku a pomýšlíme na tu nejvyšší příčku. Co se týče budoucnosti jako celku, tak chceme stabilizovat naše postavení na trhu a stále se zaměřovat na zákazníka tak, aby byl vždy spokojen a rád se vracel.

14. A na závěr – s Heurekou nebo BezHeureky? ☺

Na závěr budu stručný. Prozatím s Heurekou.

 

Rozhovory

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě