V práci strávíme až třetinu života. Byla by škoda si to alespoň trochu neužívat

Krystian Szynder

Naše síla je v lidech. V přístupu a chemii, která mezi námi vzniká. Tohle jsme věděli od samého začátku. A když se počet zaměstnanců přehoupl přes první desítku, začali jsme si uvědomovat, že potřebujeme někoho, kdo našeho týmového ducha bude přikrmovat a aktivně se o něj starat. Provázanost pozitivního smýšlení a produktivity v práci je totiž nezpochybnitelná. Tak jsme si našli Renču, naši happiness manažerku.

Strážce firemního štěstí

Hapiness Manager není ve světě žádnou novinkou a v mnoha českých firmách už na tuto pozici narazíte taky. Šéfové velkých firem si totiž začali uvědomovat, že úspěch v práci nemusí vést ke štěstí, ale štěstí v práci cestou k úspěchu velmi často je.

Kdo je vlastně manažer štěstí? Je to člověk, který udržuje dobrou náladu ve firmě a věří, že spokojení a šťastní zaměstnanci odvádějí mnohem lepší práci. Je tak trochu personalista, psycholog a kouč v jedné osobě. Je to prostě strážce firemního štěstí.

Jak Renča kouzlí úsměvy

Teambuildingy a firemní večírky to je standard, na který už si každý tak nějak zvykl. Úlohou manažera štěstí je ale stmelovat kolektiv na denní bázi. A udržovat permanentní úsměvy na tvářích zaměstnanců. Jak to dělá Renča?

Čas od času nastartujeme den společnou kávou, koblihou nebo míchanými vejci. Prohodíme pár slov o tom, jak kdo má svoje vajíčka nejraději a co nás v nadcházejícím týdnu čeká. Do práce se pak vrháme s úplně novou energií.

Během dne si chodíme dobít baterky do ovocné misky a košíku sladkostí, které se záhadným způsobem samy doplňují. A po práci nás sem tam překvapí chodbovka. Party jako kdysi na kolejích. Třeba jako naposled se svařákem a s vůní domácího cukroví.

Skupinka nejaktivnějších se zas pravidelně schází na firemním badmintonu, kde si s raketou v ruce vybíjí pracovní napětí. A o tom smeči, co dal Tom Rosťovi, si povídají ještě druhý den ráno.

Neočekávané projevy dobra

Největší sílu mají ale maličkosti, které vás vyhodí ze stereotypu. Neočekávané projevy dobra, v nichž je naše Renča zatraceně dobrá.

Třeba když vám z ničeho nic přistane v e-mailu pozvánka na domácí buchtu. Nebo když se vám na Mikuláše zjeví u monitoru čokoládová figurka. To pak zatlačujete slzu. Reni, děkujeme!

Vděční jsou i stážisti

Už od samého začátku podporujeme vzdělávání mladých, takže se v našich kancelářích pravidelně objevují noví stážisti. Renča je v roli happiness managera provede firmou, seznámí s naší filozofií a prozradí jim, s čím se na koho mohou obracet.

To platí i pro nové zaměstnance. Naskočit do zajetého týmu může být stresující. Stačí mít ale k ruce „buddyho“, který přesně ví co, kde, kdy, jak, proč a komu, a jde to mnohem snadněji. Aklimatizace nováčků je pak rychlejší a pohodovější pro obě strany.

Jde to i v malých firmách

Manažer štěstí nemusí být výsadou jen velkých firem a korporátů. Sami jsme toho důkazem. Ani naše Renča si nemůže dovolit rozdávat štěstí 8 hodin denně. Musí totiž zajistit bezchybný chod kanceláře.

Má na starosti třeba kompletní přípravu našich interních školení práce s nástrojem BiddingManager. Zajišťuje prostory, catering, techniku. Stará se o spokojenost účastníků a hladký chod celého workshopu.

Teprve pak sedá ke všem těm nablýskaným překvapením, která dávají lidem důvod u nás zůstávat. V menších firmách totiž nemusí pozice happiness managera fungovat samostatně. Může ji vykonávat někdo z firmy. Nejlépe někdo, komu dělá radost dělat ostatním radost. Nejlépe někdo, jako naše Renata.

infografika_biddingtools_happinessmanager


Renata Burdiláková
hapiness manager v BiddingTools Group s.r.o.renataburdilakova_biddingtools

Veselá optimistka, která svoje růžové brýle odkládá jen málokdy. Dělá jí radost dělat lidem radost. Pořádá firemní večírky, teambuildingy a stará se o to, aby se všichni ve firmě měli fajn. Sama se má nejlíp na výletě na horách nebo doma s dobrou knížkou v ruce.

Renčo, jak ses dostala k práci happiness manažerky?

Ani vlastně nevím. 🙂 Nějak to vykrystalizovalo… Začínala jsem jako asistentka a občas zorganizovala nějakou tu sportovní, narozeninovou nebo firemní oslavu. A pak už se to nabalovalo a nabalovalo…

Co tě na práci happiness manažerky nejvíce baví?

Tak jako všude jinde je i u nás práce občas náročnější. Je fajn mít možnost kolegy a kolegyně trochu rozptýlit nebo pobavit. Nejvíce mě baví to, že to dělám pro „náš tým“, pro lidi, které mám ráda, bez výjimky. Takže je pro mě radost cokoliv vymýšlet a organizovat. Těším se, až budu moci realizovat další nápady, kterých už mám plný šuplík. 🙂

Na kterou svou akci jsi nejpyšnější?

Největší radost mám z toho, že se ujalo pravidelné pečení buchet. Každý týden upeče jeden z kolegů domácí buchtu a za dobrovolný příspěvek ji pak po kouscích nabídne ostatním. Díky buchtám jsme minulý rok nasbírali penízky na 7 sad školních pomůcek pro děti, které si je nemohou dovolit, 1 knihu pro dítě, které nikdy žádnou knížku nevlastnilo a na 20 kuřat, která Člověk v tísni, o. p. s. daroval 1 chudé rodině v Africe nebo Asii.


Jak se na pozici manažera štěstí díváte vy? Co děláte pro to, aby se u vás vašim zaměstnancům líbilo?
BiddingTools

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě