Velké meziroční srovnání Heureky.cz a Zboží.cz

Tereza Hanzelková

Na podzim se chystáme hned na několik vzdělávacích akcí, jako jsou Digisemestr a E-shop Akademie, a proto jsme se chtěli dopídit pro posluchače našich budoucích školení toho, jak se „zbožáky“ meziročně vyvíjely. Zajímá vás, jak se změnila návštěvnost, nákladovost či obrat na Heurece.cz a Zboží.cz? Pak pokračujte ve čtení, výsledky si rozhodně nechceme nechat pro sebe.

Zbožové srovnávače Heureka.cz a Zboží.cz jsou naším denním chlebem. Proto jsme se rozhodli udělat jejich velké meziroční srovnání a výsledky nyní předkládáme také vám. Data jsme čerpali ze statistik prvního pololetí roku 2017 (leden-červen 2017) a srovnávali jsme je se stejným obdobím roku 2016 (leden-červen 2016). E-shopy si tak mohou udělat přehled, jak jde který srovnávač kupředu.

Sběr dat

Veškeré informace jsme získali od e-shopů, které inzerovaly v daném období na Zboží i Heurece zároveň. Výchozí podmínkou pro zařazení do výběrového vzorku pro nás bylo fungující měření konverzí a obratů na obou srovnávačích. Pokud je některý z e-shopů neměřil nebo měl ve sledovaném období výpadek, z výzkumu jsme ho vyřadili. Takto jsme shromáždili data od 46 různých e-shopů.

Čerpali jsme výhradně z rozhraní zbožových srovnávačů. Zde máme přístup ke statistikám e-shopů, které díky našim službám ovládají zbožové srovnávače. Vyhodnocení dat tentokrát nemířilo na úspěchy automatického bidování pomocí našich nástrojů, ale na to, jak se obchodům dařilo na zbožácích v daném období obecně.

Výsledky našeho srovnání

Meziroční změna (1. pololetí 2017 vs. stejné období 2016)

U obou srovnávačů je patrný meziroční pokles návštěvnosti. Ačkoliv návštěvnost meziročně klesla, obraty ze srovnávačů jsou v kladných číslech.

Heurece se meziročně výrazně zvýšil konverzní poměr o 39,7 %. Zlepšení můžeme zaznamenat také u počtu objednávek, velikosti průměrné objednávky a obratu. E-shopy na tomto srovnávači platí v roce 2017 vyšší cenu za proklik o 48,9 %, což je dáno jednak zdražením ceníku prokliků, tak větším zapálením e-shopů do bidování a optimalizování inzerce.

Zboží meziročně vykazuje ještě o něco výraznější změny tím správným směrem. Jde vidět, že Zboží maká na lazení služby o sto šest a očividně se to vyplácí. Stejně jako u Heureky zde došlo ke zlepšení konverzního poměru, počtu objednávek, velikosti průměrné objednávky a obratu. Největší změnu vidíme u velikosti obratu e-shopů, který vzrostl o 40,9 % a růstu hodnoty průměrné objednávky o 35 %. Znatelně také pokleslo PNO (– 20 %).

Pár slov závěrem

Nabyté informace nám poslouží také jako podklady pro přípravu prezentací na podzimní akce Digisemestr a E-shop Akademii, kde vystoupíme jako přednášející. Pro neznalé jde o velmi zajímavé vzdělávací projekty ze světa e-commerce.

U prezentování těchto statistik ovšem nezůstaneme a půjdeme dál. Účastníkům ukážeme další pikantnosti a srovnání Heureka vs. Zboží v roce 2017. Chcete být u toho? Registrujte se na E-shop Akademii a Digisemestr co nejdříve.

Digisemestr uzavírá přihlášky už dnes o půlnoci, takže máte poslední šanci se přihlásit. A pro budoucí “e-shop akademiky” máme jako dárek kupón na 20% slevu. Neváhejte a přihlaste se.

Každopádně meziroční srovnání Heureky a Zboží přineslo spoustu zajímavých dat a nás jako zbožákové specialisty tyto informace zase posunuly o kus dál. Doufáme, že i vás.

Heureka.cz/sk Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě