Jak nastavit ceny dopravy na Heurece a Zboží.cz

Šárka Dzidová

Praxe ukazuje, že nastavit na zbožácích ceny dopravy tak, aby se co nejlépe zobrazovaly, je pro mnohé eshopaře oříškem. Pojďme se společně podívat, jaké možnosti nastavení dopravy nabízí Heureka a Zboží.cz a jak je efektivně využít.

Heureka

Na Heurece existují dva způsoby nastavení cen dopravy:

  • plošně pro všechny produkty přes administrační rozhraní Heureky,
  • pro jednotlivé produkty přes XML feed.

Administrace Heureky
Administrace Heureky umožňuje pouze základní nastavení dopravců a cen dopravy. Nastavení přes administraci je vhodné pro e-shopy, které nabízí stejné způsoby a ceny dopravy napříč celým sortimentem.

V administraci Heureky totiž nenastavíte dopravu na úrovni konkrétních produktů. Využít můžete pouze odstupňování cen dopravy dle cenových hladin zboží. Dopravu do výdejních sítí typu Zásilkovna v administraci nastavíte v sekci “Volitelné možnosti dopravy”. Využít můžete taky prostor “Poznámky k dopravám” na konci formuláře.

Standardní možnosti dopravy

 Formulář pro nastavení cen za dopravu v administraci Heureky

Zobrazení cen dopravy nastavených přes administraci srovnávače na detailu produktu u e-shopu je trochu nepraktické. Podívejte se na obrázek níže. Vlevo je ceník doprav e-shopu, který využívá základní nastavení v administraci Heureky, vpravo pak ceník e-shopu, který zasílá ceny doprav u každého produktu prostřednictvím XML feedu.

Levému e-shopu se u způsobu doprav, které nenabízí, zobrazuje červené „Ne“ a vy určitě nechcete zákazníka upozorňovat na způsoby dopravy, které nenabízíte. U přepravní služby do 30 kg není jasné, o kterou logistickou společnost jde. Kdežto u e-shopu vpravo se zobrazují pouze dopravci, kterými lze zboží skutečně zaslat a výdejní místa Zásilkovny, Uloženky nebo DPD Pickupu zaslaná XML feedem se zobrazí výrazněji i s logem.

Dva způsoby nastavení ceny dopravy

Zobrazení nastavení cen doprav v administraci (vlevo) a nastavení přes XML feed (vpravo).

Nastavení cen dopravy přes administraci má i další limity. Pokud produkty zasíláte přes Zásilkovnu, nebo jiného dopravce se sítí výdejních míst, nezobrazí se váš e-shop na detailu produktu při filtrování obchodů dle výdejních míst. Proč? Protože výdejní místa dopravce nejsou propojená s vaším obchodem.

Váš e-shop se po filtrování dle výdejních míst uživatelům zobrazí pouze u vlastních poboček s možností osobního odběru, pokud jsou vyplněné v administraci Heureky.

XML feed
Pro složitější ceník dopravy (členěný dle váhy nebo rozměrů produktů, dopravu zdarma pro konkrétní produkty/značku apod.) doporučujeme zasílat ceny dopravy ke každému produktu přímo v XML feedu prostřednictvím elementu DELIVERY.

Pro jeden produkt se pak v XML feedu zasílá jeden způsob dopravy třeba takto:

<DELIVERY>
<DELIVERY_ID>CESKA_POSTA</DELIVERY_ID>
<DELIVERY_PRICE>100</DELIVERY_PRICE>
<DELIVERY_PRICE_COD>139</DELIVERY_PRICE_COD>
</DELIVERY>

Element DELIVERY se pak u jednoho produktu opakuje tolikrát, kolik způsobů dopravy produktu nabízíte. Seznam aktuálně podporovaných dopravců najdete zde.

Předávání cen dopravy prostřednictvím XML feedu má výhodu také v tom, že pokud využíváte některou z podporovaných výdejních sítí (Zásilkovna, Uloženka, DPD Pickup), zobrazí Heureka váš obchod automaticky v případech, kdy návštěvník Heureky filtruje na detailu produktu nabídky e-shopů dle výdejních míst. Pobočky podporovaných výdejních sítí si totiž Heureka automaticky aktualizuje a propojuje s vaším obchodem.

Filtrování dle lokality

Detail produktu, filtrování dle lokality při zasílání cen doprav výdejních sítí v XML feedu

Které nastavení má přednost?
POZOR: Nastavení doprav v administraci a XML feedu se vzájemně nekombinují. Nastavení dopravy v XML feedu má vždy přednost před nastavením v administraci. Pakliže posíláte v XML feedu u produktu alespoň jednoho dopravce v elementu DELIVERY, zobrazí se v Heurece jen informace z XML feedu a nastavení cen doprav v administraci Heureka ignoruje (výjimkou je cena osobního odběru a případně textová poznámka k dopravám, které se nastavují pouze v administraci).

Osobní odběr
Pro oba způsoby nastavení cen dopravy platí, že vlastní kamenné prodejny, ve kterých si může zákazník zboží osobně vyzvednout, musíte v administraci Heureky vyplnit ručně. Stejně tak cenu za osobní odběr na těchto pobočkách.

Nastavení ceny za osobní odběr v adminu Heureky

Nastavení ceny za osobní odběr v administraci Heureky

Pobočky s možností osobního odběru se pak v Heurece na detailu vašeho obchodu ukazují jako výdejní místo. Pokud zákazník filtruje v detailu konkrétního produktu napárované nabídky e-shopu dle výdejních míst, zobrazí se mu e-shopy, které mají v dané lokalitě místo osobního odběru.

Po vyfiltrování všech spárovaných obchodů dle lokality České Budějovice zůstaly zobrazeny jen tři ze čtyř napárovaných e-shopů, jak ukazuje obrázek níže. Stejně to funguje u Zásilkovny, Uloženky a DPD Pickup. Když jsou zasílány v XML feedu, automaticky se zobrazují všechny tyto pobočky jako vaše výdejní místa.

Detail produktu, nabídky všech e-shopů – bez použití filtru výdejních míst

 Detail produktu, nabídky všech e-shopů – bez použití filtru výdejních míst

Detail produktu, filtrované nabídky e-shopů podle lokality České Budějovice

  Detail produktu, filtrované nabídky e-shopů podle lokality České Budějovice

Náš tip

  • nezapomeňte v administraci Heureky vyplnit vlastní kamenné pobočky, kde lze osobně vyzvednout zboží z e-shopu (Nastavení >> Pobočky).
  • cenu za osobní odběr na vlastních pobočkách nastavte rovněž v administraci Heureky  (Nastavení >> Ceny dopravy).
  • ostatní ceny doprav nastavte dle potřeby buď v administraci Heureky (Nastavení >> Ceny dopravy), nebo na míru každému produktu prostřednictvím XML feedu.
  • pokud posíláte ceny doprav v XML feedu, zasílejte tam vždy všechny dopravce.
  • zkontrolujte přímo na detailu některého produktu, že se u vaší nabídky způsoby dopravy správně zobrazují.

Konec tipů

Zboží.cz

Na Zboží.cz funguje dvoufázové nastavení cen doprav. V prvním kroku je vždy nutné zvolit v administraci Zboží síť výdejních míst a dopravce. V druhém kroku nastavíte samotné ceny za dopravu, a to buď v administraci nebo v XML feedu.

Krok č. 1 – administrace Zboží.cz
V sekci Doprava a výdejní místa nastavte výdejní sítě (Zásilkovna, Geis Point atd.), případně i síť vlastních poboček s možností osobního odběru. U sítě výdejních míst lze nastavit jen vybraná místa nebo všechny pobočky. Ty pak budou automaticky propojené s obchodem a budou se zobrazovat u vašich nabídek.

Nastavení výdejních sítí a dopravců v administraci Zboží.cz

 Nastavení výdejních sítí a dopravců v administraci Zboží.cz

Na stejném místě v administraci si po přepnutí do sekce “Dopravci” nastavte všechny podporované dopravce.

Krok č. 2 – nastavení cen doprav
Ve druhém kroku zvolte, odkud má Zboží tahat ceny doprav k vybraným dopravcům a výdejním sítím. Existují 2 možnosti, buď je nastavíte v administraci, nebo stejně jako v případě Heureky, přes element DELIVERY v XML feedu.

Ceny dopravy v administraci Zboží.cz je možné členit dle cenových hladin produktů a navíc také dle kategorií. Aby se vám možnost nastavit ceny zobrazila, zvolte pro nastavení cen možnost “Administrační rozhraní”.

Nastavení cen doprav v administračním rozhraní Zboží.cz

Nastavení cen doprav v administračním rozhraní Zboží.cz

Pokud upřednostňujete zasílání cen doprav na úrovní každého produkt přes XML feed, nebo máte složitější ceník dopravy, který nejde v administraci nastavit, zaškrtněte v administraci pro nastavení cen možnost “Feed”.

Nastavení tahání cen doprav z XML feedu

Nastavení načítání cen doprav z XML feedu

Pak už přichází na řadu samotný XML feed. Stejně jako u Heureky, také pro feed Zboží.cz se ceny doprav zasílají prostřednictvím elementu DELIVERY.

Pro jeden produkt se pak v XML feedu zasílá jeden způsob dopravy třeba takto:

<DELIVERY>
<DELIVERY_ID>ZASILKOVNA</DELIVERY_ID>
<DELIVERY_PRICE>49</DELIVERY_PRICE>
<DELIVERY_PRICE_COD>79</DELIVERY_PRICE_COD>
</DELIVERY>

Element DELIVERY se pak u jednoho produktu opakuje tolikrát, kolik způsobů dopravy produktu nabízíte. Seznam aktuálně podporovaných dopravců najdete zde. Na Zboží.cz můžete ceny doprav nastavit v XML feedu i pro vlastní výdejní místa.

Jak se ceník doprav zobrazuje u nabídek?
Zobrazené ceny doprav u nabídek e-shopu vypadají stejně, bez ohledu na to, jestli ceny nastavíte v administraci, nebo je pošlete prostřednictvím XML feedu.

U konkrétních nabídek se zobrazuje ikonka auta pro dopravu až domů a ikona domečku pro výdejní místa spolu s nejlevnější cenou dopravy. Přehled nabízených způsobů doprav a podrobný ceník se rozbalí až po kliknutí na příslušnou ikonku.

 Detail produktu, nabídka e-shopu

                                           Detail produktu, nabídka e-shopu

Detail produktu, nabídka e-shopu – doprava domů

  Detail produktu, nabídka e-shopu – doprava domů

 

Detail produktu, nabídka e-shopu – výdejní místa

Detail produktu, nabídka e-shopu – výdejní místa

Náš tip

  • aby se na detailu produktu u vašich nabídek vše správně zobrazovalo, musí být vždy nastaveni podporovaní dopravci a sítě výdejních míst v administraci A ZÁROVEŇ k nim musí být nastavené ceny (buď v administraci nebo v XML feedu). Když jeden z kroků vynecháte dopravce se nezobrazí.
  • nezapomeňte na svá vlastní výdejní místa. Pokud se vám v administraci automaticky nenabízí možnost zvolit určitou pobočku, kontaktujte pro její přidání zbozi@firma.seznam.cz a v e-mailu uveďte IČ výdejního místa, název a adresu.
  • zkontrolujte přímo na detailu některého produktu, že se u vaší nabídky způsoby dopravy správně zobrazují

Konec tipů

Nevíte si rady s nastavením cen doprav do XML feedu?

Rychle, snadno a bez zásahu IT nastavíte ceník doprav v našem online editoru XML feedů Xemel. V Xemelu můžete editovat veškeré informace zasílané v XML feedech, upravit XML feed tak, aby odpovídal požadavkům jednotlivých inzertních systémů, opravovat v něm chyby, nastavovat dočasné promo akce (například dárky, dopravu zdarma), importovat CSV soubory se změnami hodnot elementů ve feedu (usnadní párování produktů) a spoustu dalšího.

Jak na nastavení cen doprav v Xemelu:
1) V části Editace feedu klikněte na Přidat pravidlo, otevře se vám formulář.

Přidání pravodla v Xemelu

2) Ve formuláři si nejprve v Podmínce pravidla vyfiltrujte, pro které produkty chcete dopravu nastavit, nebo zaškrtněte možnost “Všechny produkty” pro nastavení doprav na vše v XML feedu.

Podmínka pravidla v Xemelu

3) Ve stejném formuláři nastavte Akci pravidla a vyberte z možností akci Nastavit ceny dopravy. Pak už jednoduše zvolte požadované dopravce a vyplňte k nim ceny dopravy (vč. DPH). Není-li možné zboží doručit daným dopravcem na dobírku, pole “Cena dopravy s dobírkou” nechejte prázdné.

Pokud už ve svém XML feedu, který je nahraný v Xemelu, některé dopravce zasíláte, můžete se rozhodnout, zda nastavené dopravce v Xemelu chcete Přidat k existujícím dopravcům nebo jimi chcete Přepsat všechny existující dopravce.

Akce pravidla v Xemelu

4) Klikněte na Uložit pravidlo. Nyní se nastavení cen dopravců propíše k produktům ve výstupním feedu z Xemelu – ten stačí nasadit do srovnávače a je hotovo.

Už jste si zkontrolovali, zda máte na srovnávačích ceny doprav kompletní a aktuální? Pokud máte dotazy, napište nám na info@biddingtools.cz. Otestovat nastavení cen dopravy a ostatní funkce Xemelu můžete na 14 dní zdarma.
Heureka.cz/sk Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě