Sloučení produktových dat z více feedů

Michaela Pavelková

Spojit produkty z více feedů do jednoho feedu už dávno umíme. Nyní jsme v Xemelu spustili funkcionalitu, díky které dokážeme k produktům propisovat další produktová data z jiných XML/CSV feedů (např. z feedu se skladovými zásobami nebo z feedu s parametry k produktům). Data se nenahrávají staticky, ale pravidelně se aktualizují.

 Schéma sloučení produktových dat z více feedů

Váš e-shop vám generuje produktový feed s celkem 500 produkty a informacemi k nim, jako je identifikátor produktu, název, cena, popis, URL stránky s nabídkou, kategorie, výrobce. Inzertní systém, pro který feed připravujete, však vyžaduje informace navíc – data o skladových zásobách a povinné parametry pro určité kategorie.

Informace o skladových zásobách máte vygenerované v jiném XML feedu a parametry doplněné v CSV souboru na veřejně dostupné adrese.

Všechny tyto tři zdroje dat za vás přidáme do Xemelu, Xemel data ze zdrojů sloučí dohromady a vygeneruje jeden výstupní feed. Všechna data na vstupu Xemel pravidelně aktualizuje každých 45 minut. Po domluvě je možné frekvenci libovolně zvýšit (například každých 5 minut) nebo četnost aktualizace feedu snížit (např. kvůli snížení množství dotazů na váš server). Vaše data tak budou vždy aktuální.

Sloučený feed si můžete přidat do Xemelu jako nový vstup a pohodlně jej dále upravovat nebo dle potřeby nahrát kam potřebujete.

Použití Google tabulek (Google Sheets)

Produktový feed lze doplnit dalšími daty také pomocí Google tabulek (Google Sheets). Do Xemelu jako vstup nahrajeme URL odkazující na Google tabulku se zakončením pro export do CSV, např. https://docs.google.com/spreadsheets/……./export?format=csv.

Nezapomeňte nastavit sdílení tabulky na „Všichni uživatelé, kteří mají odkaz“, aby byl soubor dostupný i pro Xemel.

Data pak pohodlně měníte ve své Google tabulce a Xemel je pravidelně aktualizuje. Sloučení produktových dat z více feedů tak může nahradit statický import manuálních změn na úrovni jednotlivých produktů.

Obr. Příklad použití Google tabulek (Google Sheets)Obr. Příklad použití Google tabulek (Google Sheets)

Jak sloučení funguje

✔ Vstupní feedy mohou být jakéhokoliv typu (podporovaný typ feedu Xemelem i XML/CSV Custom feed).

✔ Hlavní vstupní feed – tento feed chcete doplňovat o další informace. K hlavnímu feedu můžete přidat několik sekundárních zdrojů dat z vedlejších feedů.

✔ Vedlejší vstupní feedy – více sekundárních zdrojů dat, kterými chcete doplnit hlavní vstupní feed.

✔ Data se slučují na základě společného párovacího elementu. Jedná se o jedinečný společný identifikátor pro všechny zdroje dat (např. ITEM_ID), dle kterého se data napříč zdroji párují. Názvy elementů se mohou v každém feedu lišit.

✔ Pokud produkt hlavního feedu nelze dle párovacího elementu vyhledat ve vedlejších feedech, propisuje se beze změn.

✔ Pokud produkt vedlejšího feedu nelze dle párovacího elementu vyhledat v hlavním feedu, tato data se nikam nepropisují.

✔ Duplicity v elementech hlavního a sekundárních feedů se neřeší. Jinými slovy probíhá pouze přidávání tagů, pokud element existuje už v hlavním feedu, do sloučeného feedu se ze sekundárního zdroje dat element nepřidá, aby tam nebyl duplicitně.

✔ Pro odlišení elementů ve sloučeném feedu je možné ke každému elementu přidat atribut “xemel-source” s vyplněnou hodnotou. Např. hlavnímu produktovému feedu přidáme ke každému elementu atribut xemel-source s hodnotou atributu “hlavní”, k vedlejším zdrojům atribut nepřidáme. To vám umožní ve sloučeném feedu rozlišit, které elementy jsou z hlavního zdroje a které jsou do sloučeného feedu doplněné z některého ze sekundárních zdrojů.

✔ U vedlejších feedů je možnost zvolit, zda přenášet párovací element či nikoliv. Např. hlavní feed má párovací element ITEM_ID, vedlejší feed id. Párovací element id je možné do hlavního feedu přenést či nikoliv.

Kde najdete váš sloučený feed

Sloučení produktových dat je individuální služba, to znamená, že vám sloučený feed připravíme na základě domluvy my.

Sloučení probíhá mimo váš e-shop s jednotlivými feedy. Všechny vstupní feedy vám nahrajeme do nového e-shopu a pojmenujeme je např. E-shop – Sloučení produktových dat.

Tento e-shop bude napojen na váš účet, tudíž jej uvidíte klasicky ve svém Seznamu e-shopů. Feed však nebude možné z vaší strany editovat, abychom eliminovali nechtěný zásah do struktury sloučených produktových dat z více zdrojů a vše fungovalo tak, jak má. Editovat můžete až výsledný sloučený feed.

Pokud budete chtít na sloučeném feedu provádět další úpravy, nahrajete si výsledný sloučený feed jako vstup do nového (nebo již existujícího) e-shopu a upravíte jej jako jakýkoliv jiný feed.

Obr. Příklad rozhraní z XemeluObr. Příklad rozhraní z Xemelu

Cena sloučených produktových dat

Jednorázový poplatek za sloučení feedů se odvíjí od náročnosti zpracování a stanovujeme jej individuálně. Cena za hodinu naší práce je 1 490 Kč (bez DPH). Z naší dosavadní zkušenosti trvá běžně sloučení feedu okolo 2 – 4 hodin, vše ale záleží na počtu a struktuře vašich feedů. Pro vytvoření cenové nabídky nás kontaktujte.

Měsíční paušál za e-shop se sloučeným feedem

Cena měsíčního paušálu se odvíjí od základního ceníku nástroje Xemel a k tomu připočtenému poplatku, který je pro malé a středně velké shopy v hodnotě 499 Kč/měsíc a pro velké e-shopy v hodnotě 999 Kč/měsíc. Ceny jsou uvedeny bez DPH.

Základní cena nástroje se odvíjí od produktové velikosti vašeho e-shopu, tzn. celkového počtu produktů ve všech výstupních feedech.

Obr. Měsíční paušál za e-shop se sloučeným feedemObr. Měsíční paušál za e-shop se sloučeným feedem

Máte zájem o sloučení produktových dat?
  1. Kontaktujte nás, že máte zájem o tuto službu. Na info@xemel.cz zašlete hlavní i vedlejší produktové feedy a požadavky na zpracování.
  2. Zašleme Vám cenovou nabídku. Cena implementace se odvíjí od náročnosti zpracování.
  3. Po schválení začneme pracovat na implementaci. Feedy dodáváme maximálně do 2 týdnů od schválení. Před implementací vás ještě poprosíme o registraci v nástroji Xemel, abychom mohli feedy napojit na váš účet.
  4. Nově sloučený feed Vám zašleme na e-mail a také se objeví ve vaší administraci Xemelu.
  5. Po implementaci můžete feed spravovat sami nebo správu svěříte do našich rukou.
Spojení produktů z více feedů do jednoho feedu vs Sloučení produktových dat z více feedů

Spojení produktů z více feedů do jednoho feedu se typicky používá např. pro feedy od několika dodavatelů. Spojením vznikne feed, který obsahuje všechny produkty z feedů, které spojujete (1 000 produktů + 200 produktů + 500 produktů = 1 700 produktů). Služba spojení feedů je dostupná ve vašem běžném Xemel účtu a můžete ji kdykoliv a bez dalších poplatků samostatně využívat.

Schéma Spojení více feedů do jednoho feedu

 

Více o spojení feedů se dočtete v sérii článků zde: 

Oproti tomu při Sloučení produktových dat z více feedů se nespojují produkty z více zdrojů do jednoho, ale ze sekundárních zdrojů se přidávají pouze určité informace k stávajícím produktům v hlavním zdroji/feedu. Výsledný sloučený feed nemá větší počet produktů, ale má u produktů více informací, které byly předtím rozděleny ve více datových zdrojích. Zároveň se jedná o službu, která se realizuje „na zakázku“ a cena se skládá z jednorázového poplatku za sloučení feedů a měsíčního paušálu (viz výše).

 Schéma sloučení produktových dat z více feedů


 


Máte data rozdělena do více produktových feedů a potřebujete je sloučit do jednoho? Nebo chcete své produktové feedy obohatit o další informace? Ozvěte se nám, rádi vám pomůžeme.
Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě