Proč vyzkoušet Kaufland Global Marketplace a na co si dát pozor? Odpovědi má Miroslava Birešová, sales manažerka pro CZ a SK trh

Miroslava Birešová z Kaufland Global Marketplace
Šárka Dzidová

Chcete nabízet své zboží na dalším online prodejním kanálu? Máte jedinečnou příležitost. Už 15. února otevře svou platformu slovenským prodejcům i nakupujícím mezinárodní online tržiště Kaufland Global Marketplace. V dubnu bude následovat vstup Kaufland Marketplace do Česka! Vyzpovídali jsme Mirku Birešovou a zeptali se za vás na vše, co by vás o tomto tržišti mělo zajímat. Pusťte se do čtení.

Co je Kaufland Global Marketplace

Než se pustíme do samotného rozhovoru, shrneme pár faktů. Své působení ve formě online tržiště započal Kaufland na německém trhu. Dnes je v Německu jedním z nejrychleji rostoucích marketplace. Měsíčně jej navštíví 32 milionů zákazníků a inzeruje na něm více než 9 tisíc prodejců.

Kaufland Global Markeplace nabízí širokou škálu zboží převážně nepotravinářského charakteru řazenou do více než 5 000 kategorií. Mezi nejpopulárnější kategorie patří elektronika, domácnost a nábytek, sport, móda atd.

Kaufland Marketplace má obrovský dosah a nespornou výhodou je také velmi silný, důvěryhodný brand a široká síť kamenných prodejen. Není tedy divu, že je před rokem avizované otevření Kaufland Global Marketplace pro české a slovenské e-shopy dlouho očekávanou událostí.

Logo Kaufland Marketplace


Rozhovor s Miroslavou Birešovou

Zajímá vás, jak nastartovat svou produktovou kampaň na tržišti Kaufland? Vyzpovídali jsme Mirku Birešovou, sales manažerku pro CZ&SK trh, která nový marketplace představila minulý rok na konferenci Reshoper.

Proč být na Kaufland Marketplace?
Kaufland Global Marketplace je sieť online trhovísk, s ktorou môžu predajcovia predávať jednak na domácom trhu, ale aj rýchlo a jednoducho expandovať na medzinárodné trhy. Predajcom uľahčujeme medzinárodné obchodovanie pomocou mnohých služieb ako napríklad bezplatný automatický preklad produktových údajov, osobná podpora pre predajcov a pod. V neposlednom rade čaká na predajcov, ktorí budú s nami na Kaufland.cz a Kaufland.sk hneď od začiatku, early bird ponuka. Vďaka nej nebudú prvých 6 mesiacov od spustenia nových online trhovísk platiť žiadne provízie z predaja ani základný mesačný poplatok a navyše dostanú kredit na reklamy na sponzorované produkty. V neposlednom rade máme v Českej republike a na Slovensku silnú a etablovanú značku, ktorú zákazníci už poznajú a dôverujú jej.

Jakým způsobem vaše marketplace funguje z pohledu zákazníka? 
Časť zákazníkov prichádza na naše online trhovisko vďaka ponukám zobrazujúcim sa na rôznych marketingových kanáloch mimo našej platformy. Ďalší zákazníci zas začínajú vyhľadávanie priamo na našej stránke príp. cez našu mobilnú aplikáciu. 

Zákazníci si môžu jednoducho na jednom mieste prehliadať rôzne produkty od rôznych predajcov. Pokiaľ ten istý výrobok ponúka viacero predajcov, náš systém vyberie najlepšiu ponuku z hľadiska ceny a dodania a zobrazí ju v tzv. BuyBoxe. Túto ponuku uvidia zákazníci ako primárnu. Platby zákazníkov sú následne bezpečne spracovávané prostredníctvom integrovaných platobných metód v rámci Kaufland marketplace. Odoslanie výrobkov zákazníkovi zabezpečí následne predajca.

Jakým způsobem k vám e-shop může posílat produktová data?
Môže to robiť manuálne, prostredníctvom CSV feedov, API pripojenia alebo jednoducho využiť služby niektorého z našich softvérových partnerov, akým je napríklad Xemel, ktorý im pomôže s automatizáciou procesov alebo aspoň ich časti. 

Má feed pro Kaufland nějaká specifika? Co by měl obsahovat?
Máme v princípe dva CSV feedy – feed s údajmi o produkte, ktorý obsahuje všeobecné informácie o produktoch, ako je názov, opis, obrázky atď. Potom máme ponukový feed resp. feed dostupnosti , ktorý obsahuje informácie o konkrétnej ponuke daného predajcu vrátane cien, dodacích lehôt, stave zásob atď.

 

 

Náš online nástroj pro správu produktových feedů Xemel je softwarovým partnerem Kauflandu a pomůže vám s přípravou CSV feedů pro hladké napojení na Kaufland Global Marketplace.

ZJISTIT VÍCE INFORMACÍ>>


Jak často si Kaufland aktualizuje data od e-shopů? 

Opäť je viacero možností, v závislosti od toho, ktorý spôsob nahrávania dát predajca zvolí. V prípade automatického nahrávania CSV feedov si môžu predajcovia priamo v našom portáli pre predajcov nastaviť, ako často sa majú feedy aktualizovať. Najplynulejší tok údajov umožňuje API spojenie.

Jak lehké/komplikované je se dostat s Kauflandem do více zemí? 
Je to veľmi jednoduché. Je pre nás veľmi dôležité, aby bol celý proces pre predajcov čo najpohodlnejší. Sieť online trhovísk v jednotlivých krajinách je pod značkou Kaufland Global Marketplace prepojená spoločnou technológiou – našou multi marketplace technology. Máme jednu registráciu a jeden spoločný portál pre predajcov. Predajcovia tak môžu spravovať svoje údaje o produktoch, ponukách a objednávky zo všetkých našich online trhovísk v jednom systéme, jednom portáli pre predajcov. Vďaka našej novozavedenej funkcii, automatickému bezplatnému nástroju na preklad údajov o produktoch, je teraz pre predajcov ešte jednoduchšie začať s nami predávať na zahraničných trhoch.

Na co si dát pozor při vstupu a prodeji na Kaufland?
Určite je dôležité mať správne údaje o produktoch, čo je jedným z hlavných faktorov úspechu na online trhovisku. V prípade nahrávania produktov a ponúk cez feedy je ideálne si ich nechať skontrolovať niekým, kto pozná našu štruktúru a v prípade potreby môže s feedom pomôcť. Veľkú úlohu zohrávajú aj atraktívne ceny. V neposlednom rade odporúčam predajcom mať vždy prehľad o svojom predajnom výkone a sledovať v našom paneli jednotlivé metriky. Na základe nich vedia predajcovia merať svoju úspešnosť a následne optimalizovať svoje aktivity. 

Nabízíte nějaké formy zviditelnění produktů za poplatek, jako třeba bidding?
Áno, máme náš interný bidding systém – Reklamy na sponzorované produkty. Po spustení Kaufland.sk a Kaufland.cz ponúkame predajcom špeciálny kredit na reklamy na sponzorované produkty. Môžu sa tak bližšie zoznámiť so systémom a zviditeľniť svoje ponuky.

Na co by si měli dát e-shopaři pozor při mezinárodním prodeji přes online tržiště?
Vďaka našej osobnej podpore pre predajcov a mnohým službám, ako je napríklad bezplatný automatický preklad produktových údajov je to s nami jednoduché. Poskytujeme ideálny spôsob, ako začať medzinárodnú expanziu na zahraničné trhy, bez rizika a s oveľa menšími nákladmi ako pri expanzii na vlastnú päsť. Predajcovia by sa však mali uistiť, že zvládnu zabezpečiť medzinárodnú prepravu a vrátenie tovaru.

Miroslava Birešová na veletrhu Reshoper 2022
Miroslava Birešová na veletrhu Reshoper 2022

Závěrečné shrnutí

Registrace je velmi jednoduchá. Jedna registrace vám zajistí přístup na všechny tři trhy (Česko, Slovensko, Německo)

Obchodní model je založený na dvojím poplatku:

  1. Základní poplatek je v podobě měsíčního paušálu a v nabídce jsou dvě varianty (viz obrázek níže). Zajímavé je, že za stejnou částku můžete inzerovat na jednom až třech trzích. Výše poplatku se nemění.
    Základní poplatky Kaufland Marketplace
  2. Dále si Kaufland, podobně jako ostatní marketplaces, účtuje provize z uskutečněného prodeje. Výše provizí se pohybuje v rozmezí 7 – 16 %, viz ceník provizí.

Speciální Early bird nabídka pro prodejce – Prvních 6 měsíců po spuštění lokálního marketplace na Slovensku (15. února 2023) a v Česku (12. dubna 2023) pro prodejce platí speciální Early bird nabídka:

  • Žádný měsíční poplatek
  • Žádné provize z prodejů
  • Kredit v hodnotě 30 000 Kč na reklamy na sponzorované produkty

Možností napojení produktových dat je několik. Nejideálnější je využít CSV feedy nebo API napojení. Jde to ale i manuálně. Zalistování produktů probíhá jednoduše – pomocí EAN kódů, které jako prodejce musíte u svých nabídek uvádět.

S napojením produktů prostřednictvím CSV feedů vám pomůže náš online nástroj Xemel. Informace v CSV se periodicky automaticky aktualizují. Pro Kaufland budete potřebovat dva CSV soubory:

  • Nabídkový CSV soubor obsahuje informace o vašich individuálních prodejních nabídkách produktů jako je dostupnost zboží, jeho cena, stav zboží apod.
  • Produktový CSV soubor obsahuje veškeré obecné informace o produktech jako je popis produktu, obrázky atd.

S produktovými překlady si nemusíte lámat hlavu. V portálu pro prodejce Kaufland zdarma umožňuje automatické produktové překlady pomocí překladače DeePL. Prodávat na Kauflandu mezinárodně je tak o krok jednodušší.

Významný support prodejců ze strany Kauflandu. Zákaznická podpora Kauflandu se stará o dotazy 1. úrovně od všech koncových zákazníků. Na vaše bedra pak přechází jen část dotazů, které za vás nemohl vyřešit přímo Kaufland. Dotazům z vaší strany se pak věnuje podpora pro prodejce Kauflandu.

Marketingová podpora. Kaufland je díky účinným marketingovým řešením pro koncové zákazníky dobře viditelný na Googlu. Zákazníky oslovuje díky výbornému SEO, Google Shopping reklamě a bannerovým reklamám.

Žádná smluvní období. Pokud se rozhodnete prodej na Kauflandu pozastavit nebo ukončit, smlouvu lze kdykoliv bez obav vypovědět.

Pomůžeme vám nastartovat prodeje na Kauflandu. Pokud chcete Kaufland Marketplace vyzkoušet a využít tak 6 měsíců inzerce ZDARMA, neváhejte se nám ozvat na info@xemel.cz.
Více informací >>


 


Potřebujete další informace ke Kaufland Marketplace nebo vás zajímají jiná online tržiště? Kontaktujte nás na info@xemel.cz nebo zavolejte na +800 77 99 77.
E-Commerce Kaufland Global Marketplace Rozhovory Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě