Prodávejte na Mallu!

Šárka Dzidová

Přemýšlíte, jak zvýšit prodeje vašeho e-shopu? Máme pro vás jeden tip. Pro české a slovenské e-shopaře patří Mall Partner právoplatně mezi nejvýznamnější online tržiště. Jeho rozvoj výrazně ovlivnila koronavirová krize a z přibližně 500 zapojených e-shopů je nyní už více než 4 000 e-shopových partnerů. A jejich počet stále roste. Přidáte se mezi ně? Přečtěte si, jak program Mall Partner funguje a jak na Mallu můžete prodávat a vydělávat i vy.


Základní informace

Jeden z našich největších e-shopových hráčů s širokou produktovou nabídkou provozuje své marketplace pod názvem Mall Partner a aktuálně působí na 4 trzích střední a východní Evropy (Česko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko). Celkem Mall zapojeným e-shopům na svých trzích v loňském roce zprostředkoval 9,3 milionu objednávek.

Chcete zkusit prodej prostřednictvím Mallu? Nezáleží na tom, jak velký e-shop máte. Konec konců, e-shop ani mít nemusíte. Abyste přes Mall Partner mohli prodávat, musíte být podnikatelé a plátci DPH.

Poplatky
Mall si za své služby účtuje měsíční paušál (290 Kč – 990 Kč, podle způsobu napojení). Dále pak poplatek za každou realizovanou objednávku (9 Kč) + procentuální provizi z objednávky, která se odvíjí od kategorie prodaného zboží.

Způsoby napojení
Způsobů napojení je hned několik. Zde je jejich výčet:

1) API napojení – je vhodné hlavně pro větší e-shopy s velkým množstvím produktů a spoustou objednávek. API slouží k obousměrné komunikaci v reálném čase. Pro tento typ napojení potřebujete IT specialistu.

2) Heureka XML feed (produktový a skladový) – pokud máte Heureka feed, jeho prostřednictvím můžete do Mallu automatizovaně posílat jak samotné produkty (produktový feed), tak jejich skladovou dostupnost (dostupnostní feed). Heureka feed je ale potřeba pro použití v Mallu upravit:

  • Pokud používáte v Heureka feedu CATEGORYTEXT dle Heureka stromu kategorií, napáruje se vám většina kategorií na Mall kategorie automaticky. Spousta e-shopů ale v Heureka feedu používá kategorie vlastní a proto je potřeba je v administraci Mall napárovat na Mall kategorie,.
  • Zádrhel může nastat také v tom, že zatímco Heureka požaduje zasílání značek v názvech produktů (PRODUCTNAME), Mall v názvech produktů značky nechce, protože si je do názvu na webu doplňuje automaticky. Pokud tedy do Mall zasíláte Heureka feed se značkami v názvech produktů, budou pak na Mallu u produktů na webu značky dvakrát.
  • Dále je potřeba zaměřit se také na parametry produktů, které Mall v daných kategoriích zboží požaduje.

Nevýhodou Heureka feedů je, že v nich nemůžete používat LABELy k různému zvýraznění produktů, nebo element PACKAGE_SIZE (velikost balení), podle kterého se dá nastavit cena produktu a způsob dopravy. Další nevýhodou může být fakt, že Heureka feed můžete pro Mall použít jen v rámci CZ a SK trhu. Pokud chcete s Mall expandovat na další trhy, kde působí, budete tam stejně muset řešit jiný způsob napojení. Heureka XML feed můžete upravovat v našem online editoru feedů Xemel (sami a bez zásahu programátora). Cena nástroje Xemel začíná na 299 Kč/měsíčně (pro všechny feedy v celkovém součtu do 10 000 produktů).

3) Mall XML feed – produktový feed pro Mall musí obsahovat všechny povinné informace, jako např. parametry, doplněné ID výrobců, kategorií aj. Výhodou oproti Heureka feedu ale je, že podporuje více parametrů produktů a hodí se na přesnou kategorizaci produktů, což u Heureka feedu není vždy možné a obsahuje další elementy, které vylepšují inzerci (např. LABEL, PACKAGE_SIZE). Tvorba Mall feedu vyžaduje buď zapojení IT nebo pro jeho vytvoření můžete použít náš online nástroj Xemel – Mall feed vám v něm rádi připravíme. Přečtěte si návod, jak v Xemelu vytvořit Mall XML feed >>

4) Manuální napojení – své produkty a objednávky spravujete ručně v partnerském portálu. Tato varianta se hodí v případě, že prodáváte malé množství produktů, kde se skladová dostupnost nemění příliš často. Jinak může být správa produktů a objednávek časově náročná.

Doprava
Mall v Evropě pro zákazníky nabízí 1700+ výdejních míst. Pro doručování zboží k zákazníkům může e-shop využít službu Mall Delivery (dostupná pouze v rámci CZ a SK), dopravu přes logistické partnery Mallu nebo vlastní dopravu. Postaráno je také o případné reklamace a vratky, a to v rámci provizí, které za objednávky platíte.

Zákaznická podpora a marketing
Mall Partner prodejcům nabízí široké možnosti a formy online i offline propagace. Například bannery v metru, reklamní spoty či promo na hlavní stránce Mall. Partneři jsou během celého roku zapojování do různých marketingových akcí (např. Black Friday). U svých produktů můžete nastavovat také své slevové akce. V rámci samotného fungování e-shopu Mall dostává každý prodejce svým zapojením automaticky PPC a SEO podporu.

Xemel

Xemel je náš online nástroj pro správu XML a CSV feedů bez pomoci programátora. V nástroji Xemel zeditujete své produktové feedy tak, aby vyhovovaly požadavkům jednotlivých marketplaces, porovnávačů zboží a dalších inzertních systémů v Česku i zahraničí.

Napojení na inzertní systémy a případná expanze na nové trhy je díky Xemelu snadnější a rychlejší. Spravovat v Xemelu můžete feedy pro Heureku, Google Shopping, Alza Marketplace, Mall Partner, Facebook, Kaufland Marketplace, ZOOT, Favi, Biano, Glami, Idealo, Ceneo a spousty dalších systémů. Problémem nejsou ani produktové překlady, které v případě zájmu zprostředkujeme přes naše partnery. Naši klienti aktuálně přes Xemel posílají produktové feedy do 40+ zemí.

> VYZKOUŠET XEMEL na 14 dní ZDARMA! <<


 


Zaujalo vás marketplace Mall Partner? Chcete využít jeho potenciál pro své podnikání? Pro přípravu XML feedů se neváhejte registrovat do Xemelu, nebo se nám pro více informací ozvěte na e-mail info@xemel.cz.

 

E-Commerce Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě