Vše co potřebujete vědět o prodeji na Alza marketplace

Xemel-Alza marketplace
Natálie Baránková

Pokud přemýšlíte, jak navýšit své prodeje a ještě nejste součástí Alza Marketplace, zbystřete uši. Alza na trhu působí již 25 let a v současné době patří k nejvýznamnějším e-commerce platformám v Česku. Nakupovat do e-shopu chodí více než 5 milionů zákazníků, což dělá z Alzy nejnavštěvovanější online obchod u nás. Přečtěte si podrobnosti o platformě Alza Marketplace a jejím fungování.

Základní informace o marketplace

Alza Marketplace je e-shop, který umožňuje prodejcům třetích stran nabízet své produkty zákazníkům společnosti Alza. Funguje jako zprostředkovatel, který poskytuje prodejcům platformu, na níž mohou nabízet své produkty a vyřizovat objednávky. Prodejci jsou zodpovědní za zasílání svých produktů zákazníkům, zatímco Alza se stará o zákaznický servis a zpracování plateb.

Největší český e-shop a marketplace Alza.czZdroj: marketplace.alza.cz

Jak funguje Alza pro prodejce

Prodejci, kteří chtějí své produkty na Alza Marketplace uvést, musí projít procesem registrace a splnit požadavky Alzy. Po schválení mohou své produkty na platformě zveřejnit a nastavit si vlastní ceny. Když si zákazník výrobek koupí, prodávající je odpovědný za odeslání výrobku zákazníkovi. Využít k tomu může službu Alza Shipping, Alza dopravce nebo vlastní dopravu.

Jaké výhody z toho prodejci mají?
Pro prodejce nabízí Alza Marketplace řadu výhod. Získávají přístup k velké zákaznické základně, aniž by museli investovat do vlastních webových stránek nebo marketingových kampaní. Alza se také stará o zpracování plateb a zákaznický servis, což prodejcům usnadňuje soustředit se na jejich hlavní činnost. Alza navíc nabízí nástroje, které prodejcům pomáhají optimalizovat jejich nabídky a zlepšit jejich prodej.

Logo: Marketplace Alza

Poplatky
Na Alza Marketplace se neplatí paušální poplatek. Alza na své platformě účtuje pouze provizi z prodeje produktů a poukazů, která se odvíjí od kategorie nabízeného zboží nebo poukazu. V přehledné tabulce provizí snadno zjistíte, kolik byste platili za provize v závislosti na kategorii produktu vy.

Alza Marketplace - ukázka provizního systému za kategorie

Zdroj: Alza – ukázka provizí

Doprava
Pro přepravu prodaného zboží zákazníkům můžete využít vlastní nasmlouvané dopravy, nebo se spolehnout na obrovskou distribuční síť Alzy s pobočkami a Alza boxy po celé ČR.

Alza Shipping (ASM) – Alza zajistí dopravce, který zboží doručuje přímo koncovému zákazníkovi, na pobočku, do Alzaboxu nebo do Zásilkovny. Objednávání svozů, komunikaci s dopravcem a generování expedičních štítků zajišťuje Alza. Dopravní náklady hradí Alza. Tato možnost je ideální pro firmy, které nemají přímé napojení na dopravce.

Alza dopravce (DSM) – Alza zajistí dopravce, který zboží doručuje přímo koncovému zákazníkovi, na pobočku nebo do Zásilkovny. Objednávání svozů, komunikaci s dopravcem a generování expedičních štítků zajišťujete vy přes svůj vlastní systém. Dopravní náklady hradí Alza. Tato varianta je vhodná pro větší prodejce, kteří mají přímé napojení na dopravce.

Vlastní doprava – Pro dopravu ke koncovému zákazníkovi nebo na pobočky Alzy využijete vašeho smluvního dopravce (DPD, PPL, TopTrans) nebo vlastní dopravu. Tahle možnost je vhodné pro specifické typy produktů (nadrozměrná přeprava nebo ADR).


 


Jak se napojit na Alza Marketplace?

Pro úspěšné zalistování na Alzu potřebujete parametry a obrázky produktů. Tyto informace můžete Alze předat manuálně nebo pomocí vygenerovaného XML feedu dle specifikace Alza.

Pro každý produkt je požadován individuální EAN kód (buď EAN 13 nebo EAN 128) jako zřetelný identifikátor. Tento kód je využíván při doručování zboží na pobočky a také při vracení zboží.

Způsoby, kterými se můžete napojit:

Pomocí XLS: Prodejci s menším množstvím produktů (přibližně 250) a bez možnosti exportovat data v XML formátu mohou využít XLS soubor, který Alza poskytuje. Tento soubor umožňuje vložení informací o produktech a URL adres obrázků.

Prostřednictvím XML: V e-shopech a u prodejců, kteří mají k dispozici možnost exportu produktů v XML formátu, je vhodné pro přidání zboží využít Heureka feed, ve kterém je potřeba přejmenovat kategorie a udělat pár dalších drobných úprav jako je vyplnění povinných parametrů. S přípravou feedu pro Alzu vám pomůže náš nástroj na editaci produktových feedů Xemel, který má mezi podporovanými feedy přímo formát Alza CZ. Na základě dodaného XML souboru jsou poté nahrané potřebné obrázky a parametry a vytvořeny detaily produktů. Je však také možné přidávat zboží pomocí vlastního feedu.


Xemel
Xemel je náš online nástroj pro správu XML a CSV feedů bez pomoci programátora. V nástroji Xemel zeditujete své produktové feedy tak, aby vyhovovaly požadavkům jednotlivých marketplaces, porovnávačů zboží a dalších inzertních systémů v Česku i zahraničí.

logo nástroje na úpravu produktových feedů Xemel
Napojení na inzertní systémy a případná expanze na nové trhy je díky Xemelu snadnější a rychlejší. Spravovat v Xemelu můžete feedy pro Heureku, Google Shopping, Alza Marketplace, Mall Partner, Facebook, Kaufland Marketplace, ZOOT, Favi, Biano, Glami, Idealo, Ceneo a spousty dalších systémů. Problémem nejsou ani produktové překlady, které v případě zájmu zprostředkujeme přes naše partnery.

Naši klienti přes Xemel aktuálně posílají produktové feedy do 40+ zemí.

VYZKOUŠET XEMEL NA 14 DNÍ ZDARMA


Zaujal vás Alza Marketplace? Chcete využít jeho potenciál pro své podnikání? Pro přípravu XML feedů se neváhejte registrovat do Xemelu, nebo se nám pro více informací ozvěte na e-mail info@xemel.cz.

E-Commerce Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě