Trayto News #12/2022: E-commerce study 2022, kontroverzní Dráčik, segment erotiky na výsluní, Češi a věrnostní programy

Trayto News 12/2022
Natálie Baránková

Jak mění inflace postoj Čechů ke značkám? Kolik spotřebitelů nakupuje impulzivně? Jaký je jejich vztah k slevovým akcím a věrnostním programům? Velká e-commerce study 2022, bidding na Heurece už od dvou nabídek, hračkářské společnosti se distancují od prodejce Dráčik, segment erotiky jako jediný roste. Další zajímavé novinky a rozhovory s inspirativními lidmi se dočtete v našich prosincových e-commerce novinkách.

Zbožové srovnávače:

Favi: Jak vytěžit z vánoční kampaně na FAVI maximum
Vánoční sezóna je pro e-shopy příležitostí, jak zvýšit své konverze. Společnost FAVI vylepšila funkce, díky kterým mohou zákazníci lépe filtrovat produkty. Zákazníci, tak nyní mohou filtrovat produkty podle recenzí. Zlepšení se dočkali i majitelé menších prostorů, pro které je klíčová velikost nábytku. Vyhledávání jim totiž usnadní možnost filtrace dle rozměrů. Zapojte svůj e-shop do FAVI Extra, sbírejte recenze pro své produkty i e-shop a zvyšte tak své šance na to, že vás zákazníci při vyhledávání v katalogu FAVI najdou.

Více o novinkách ve FAVI

Heureka: Doporučené nabídky již od dvou prodejců
Sekce Doporučených nabídek se doposud zobrazovala v horní částí produktové karty, za předpokladu, že byly na produktové kartě 4 nabídky od odlišných prodejců. Od 21.11. došlo ke změně, nyní jsou Doporučené nabídky viditelné už od dvou nabídek. My jednoznačně doporučujeme zkontrolovat vaše nastavení biddingu. Zejména pokud bidujete plošně (na kategorie, cenové rozsahy apod.), ať se nevymknout vaše útraty na Heurece z rukou.  Je rozdíl bidovat za CPC 40 Kč produkty v konkurenci dalších 20 e-shopů a bidovat 40 Kč CPC produkt, kde je pouze jeden další konkurent. Ideální je používat bidovací nástroje. Jednoduše si v nich nastavíte, že nechcete bidovat produkty, kde je např. méně než 5 nabídek. Vyzkoušet můžete náš BiddingManager nebo BiddingTools.

Číst o změně v Doporučených nabídkách

Heureka: Dvě významné změny v Heureka Marketplace
První změnou je řazení do TOP pozice. Podmínky pro umístění do TOP pozice se nemění.  Změna se promítá ve vzorci, na jehož základě se nabídka vybírá. Od 28.11. se nepřihlíží k ceně dopravy, ale zobrazuje se produkt s nejnižší cenou bez dopravy. Důvodem je, že zákazníci vybírají produkty na základě jeho ceny, nikoli dopravy. Druhou novinkou je přehlednější seznam poskytovatelů e-shopových řešení, kteří vám mohou pomoci s připojením na Heureka Marketplace.

Novinky v Heureka Marketplace

Heureka: Listopadové změny a content plány na prosinec
V předešlém měsíci došlo ke spuštění nových kategorií. Např. Army a lovecké batohy, Destilační přístroje, Elektrická struhadla a další. Přejmenování se dočkalo i několik kategorií. Např. z původního názvu Příslušenství k trampolínám na Ostatní příslušenství k trampolínám atd. Prosinec přinesl změny, kdy došlo k úpravě např. Cyklistické chrániče – úprava povinného názvu – přidána barva. Změny se dotkly i názvů kategorií, kdy např. původní název Dobíjecí základny a adaptéry vysavačů najdeme pod Dobíjecí základny a další změny.

Číst o všech změnách a spuštěných kategoriích

Zboží: Nové kategorie a parametry na prosinec 2022
Během posledního měsíce tohoto roku proběhlo na Zboží.cz několik úprav. Přibyly nové kategorie, např. Příslušenství pro přívěsy. Velkou revizí prošly především kategorie spojené s péčí o tělo a kuchyňskými potřebami. Přibyly nové parametry, díky kterým budou moct uživatelé lépe vyfiltrovat svůj hledaný produkt. Např. v kategorii hrnce lze vybrat, o jaký typ se jedná, ať už jde o hrnec fritovací, parní nebo multifunkční.

 ➤ Vše o nových kategoriích a parametrech

Byznys:

Český Roivenue putuje do nizozemských rukou
Pražský startup se zabývá vývojem řešení pro online marketery, které prostřednictvím umělé inteligence dokáže propojit data o investicích do marketingových kampaní s údaji o chování zákazníků. Přestože jejich algoritmus využívají klienti již ve 13 zemích, spojení se strategickým partnerem jim umožní rychle získat nové kontrakty na top trzích. Novým vlastníkem Roivenue se stává nizozemský ScanmarQED, který má silný obchodní kanál na trhy, kam Roivenue vlastními silami zatím nepronikli.

➤ Podrobnosti o exitu Roivenue

E-commerce Study 2022 od APEK
Projekt APEK ve spolupráci s agenturou Nielson přináší výsledky výzkumu, který je orientovaný na chování uživatelů na internetu, online nakupování a jeho vývoj. Rozsáhlý panelový výzkum se ohlíží za pandemickou krizí a vysokou inflací, které se odráží v chování spotřebitelů ve srovnání s předchozími lety. Výsledky studie tvrdí, že zákaznici kladou důraz na cenu a více porovnávají nabídky. Překvapením je větší zájem o kulturu a klesl zájem o objednávku zboží, např. mobily. Studie je pro členy APEK zdarma, pro ostatní je přístupná za poplatek.

Výsledky E-commerce Study 2022

Čtvrtina Čechů využívá slevové akce více než v minulosti
S rostoucí inflací a zdražováním roste zájem o využívání slevových kuponů. Podle výzkumu Stem/Mark až čtvrtina osob využívá slevové akce více než dříve. Více jak polovina respondentů uvedla, že využívá kupony stejně jako v minulosti. Výše slev je pro spoustu Čechů rozhodujícím faktorem nákupu. Toto platí především pro čtenáře tištěných letáků, kteří také výrazně více využívají věrnostní programy.

Výsledky průzkumu mezi nakupujícími

Impulzivní nakupování si připouští až polovina Čechů
V rámci spotřebitelského průzkumu realizovaného pro Zásilkovnu a Acomware bylo dotazováno 1 000 respondentů. 42 % dotazovaných  přiznalo impulzivní nakupování. Jedná se především o ženy v rozmezí 25 – 34 let. Nejčastěji se jedná o nákupy v oblasti módy (58 %) nebo potravin (54 %). Výsledky výzkumu ukazují, že neplánovaně se nejvíce kupují položky vhodné do domácnosti nebo k rychlé spotřebě, nikoli drahé zboží.

Výsledky průzkumu zaměřeného na impulzivní nákupy

Jak inflace mění postoj ke značkám
Vysoká inflace mění i spotřebitelské chování. Lidé začínají šetřit, nejvíce je to znát v oblasti módy, gastronomie a kultury. Například u potravin je více než 60 % zboží nakoupeno ve slevách. Zákazníci dávají přednost diskontním produktům oproti značkám. Dříve jimi oblíbenou značku, nyní vymění za levnější substitut. Tyto vlivy ovlivňují marketingové aktivity, které ještě zvýšily frekvenci věrnostních programů.

Více o změně postoji ke značkovým produktům

Zpřísnění pravidel pro vrácení zboží přes e-shopy
Někteří spotřebitelé zneužívají zákonné právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů od zakoupení zboží. Odstoupit mohou bez udání důvodu, e-shop je tak povinen jim vrátit celou částku. Spotřebitel do této doby odpovídá čistě za snížení hodnoty zboží, ale k tomu dochází jen zřídka, doposud totiž spotřebitel neodpovídal za opotřebení zboží v důsledku intenzivního používání produktu. Novelu občanského zákoníku letos v listopadu schválili senátoři, v platnost by měla vzejít příští rok. Nově bude spotřebitel odpovídat za snížení hodnoty produktu, které vzniklo v důsledku s nakládáním se zbožím jinak, než bylo nutné k tomu, aby se seznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží.

Jak se mění pravidla pro vrácení zboží

13 věrnostních programů na jednoho Čecha
Oblíbenost věrnostních programů roste. Průměrný Čech jich má přibližně třináct. Mezi nejvyužívanější patří ty od potravinářských řetězců, drogerií a lékáren. Zvyšuje se i zájem využívání programu skrze mobilní aplikace. Věrnostní programy více využívají ženy oproti mužům. Aktivní zájem o využívání těchto programů meziročně vzrostl z 20 % na 25 %. Pro většinu účastníků jsou na věrnostních programech zajímavé finanční benefity – mezi nejoblíbenější patří sleva na celý nákup.

Jak Češi využívají věrnostní programy

Počet věrnostních programů
Zdroj: Mediaguru

 

Allegro přiznalo, že za Mall Group zaplatilo příliš
Před rokem Jakub Havrlant a spol. oznámili prodej Mall Group. Tuto dlouhodobě ztrátovou skupinu se podařilo prodat polskému Allegru za 23 mld. korun. Rok na to společnost Allegro na tiskové konferenci uvedla, že společně s logistickou firmou WeDo zaplatili příliš. Celková hodnota tuzemské skupiny se snížila o více než 57 %, což představuje 12 mld. korun.

Více o výsledcích Mall Group

LEGO a Albi odchází od prodejce hraček Dráčik, toho začala vyšetřovat policie
Původem slovenský prodejce hraček Dráčik, který v Česku provozuje desítky prodejen, začal na svůj web přidávat kontroverzní články. Ve svých komentářích označoval očkované lidi za blázny, homosexualitu označil za úchylku ega, odsoudil vojenskou pomoc Ukrajině nebo přirovnal média ke koncentračním táborům. Tímto chováním se začala zabývat i policie ČR. Toto kontroverzní chování se dostalo k samotným dodavatelům, kteří se rozhodli odstoupit od spolupráce. Od hračkářství odstupuje česká společnost Albi, která se neztotožňuje s těmito názory a gigant LEGO, který pozastavil propagační inzerci a zvažuje další kroky.

Podrobnosti o kauze Dráčik

E-shopy inzerují slevy až trojnásobně vyšší než reálné. Příští Black Friday již bude regulovaný
Během největšího nákupního svátku Black Friday, který připadl na 25. 11., ještě mohly e-shopy využívat nekalé praktiky pro prezentování slev. Někteří obchodníci slevy spustili již měsíc předem. Výše reálných slev se podobně jako loni pohybovala okolo 10 – 30 %. Někteří ale slevy inzerují až trojnásobně vyšší než je realita. To by se mělo změnit od příštího roku, kdy by měla být schválena novela zákona o ochraně spotřebitelského chování, která by tomu měla zamezit.

Vše o posledním Black Friday bez regulace slev

Dopravním špičkám se dopravci vyhýbají, mladý startup na nich postavil byznys za miliony
Klasické a velké logistické společnosti se snaží vyhýbat dopravním špičkám, ale právě tato doba je pro koncového zákazníka klíčová. Mladý startup Bevy.city jde na to opačně. Své služby nabízí právě v tento náročný čas. Bevy.city využívá např. Rohlík nebo Zásilkovna. Zásilkovna předá během dopravní špičky Bevy část zásilek, a ti jsou schopni je rozvést do 3 hodin.

Více o startupu Bevy.city

Češi během Black Friday utratili přes 7 miliard korun
Češi utratili během Black Friday podobnou  částku jako tomu bylo loni. Největší zájem byl o kategorie oblečení, elektronika, hračky nebo parfémy. Vzhledem k rostoucím cenám bylo zřejmé, že český spotřebitel se orientoval na cenu. Zákazníci také kladli větší důraz na energetickou náročnost, a to především u elektroniky.

Číst podrobnosti                                   

Desetina Čechů letos dárky nekupuje
Kvůli nedostatku finančních prostředků přibližně desetina Čechů dárky kupovat nebude. Z říjnového průzkumu vyplývá, že jde především o lidi v důchodu nebo nezaměstnané. Skoro polovina Čechů vánoční dárky kupuje s ohledem na cenu a pouze v případě, že má na ně našetřeno.

Češi a vánoční dárky                                           

Polská společnost Black Red White spouští vlastní marketplace
Společnost Black Red White, dále jen BRW, výrobce a distributor nábytku, otevírá v Polsku svoje tržiště. Díky externím partnerům se stává největším dodavatelem produktů do domácnosti v zemi. Jejich webové stránky patří k největším polským e-shopům v kategorii Dům a zahrada, jejich měsíční návštěvnost činí průměrně 3 miliony lidí. BRW nabízí svým partnerům platformu pro prodej produktů, ale taky individuální přístup a péči v každé fázi integrace.

Více o novém tržišti

Segment erotiky jako jediný roste
Navzdory inflaci jsou čeští uživatelé ochotni připlatit za erotické pomůcky. Segment erotiky začal rapidně růst během koronavirové pandemie a jako jediný si udržuje svoje čísla. V meziročním srovnání vykazuje růst již několik let po sobě. Každý měsíc se zaznamenává růst o desítky, občas i stovky procent. Nejsilnější období zažívají e-shopy s erotickým zbožím právě teď ve vánočním období.

Podrobnosti o segmentu erotiky

Co se vám líbí se dozvíte díky umělé inteligenci
V českém vyhledávači nábytku Biano testují novinku. Za pomocí umělé inteligence vám dokážou nabídnout nábytek, který se vám líbí. Ptáte se jak? Díky pozorování chování uživatelů na webu Biano, dokáží netriviální matematikou přepočítat, jak je pro vás produkt krásný. Výsledky prvních testů ukazují na nárůst prodejů v desítkách procent. Celý projekt je stále na začátku, ale určitě je příslibem do budoucna. Více o tom, jak se dá určit krása produktu se dozvíte v článku.

Jak měří krásu v Biano

Nejprudší propad českého maloobchodu
Na tuzemské spotřebitele nepříznivě působí především vysoká inflace. Tato situace by se neměla nijak změnit ani do poloviny příštího roku. Tímto trpí především maloobchody, jejichž tržby v říjnu meziročně klesají o více než 9 %. Tento pokles je největším od začátku pandemie v roce 2020. Nepříznivý dopad vysoké inflace má zásadní vliv na celkový výkon ekonomiky.

Vývoj tržeb v maloobchodě

Ani fér hra CZC nezabránila poklesu obratu
„Dvojky hrají fér“, ani tento slogan druhého největšího online prodejce elektroniky CZC nezabránil poklesu obratu. Díky pandemii dokázala společnost navýšit své tržby, ovšem to se tento rok změnilo. CZC klesl loňský obrat o 660 milionů Kč a opět se propadl do ztráty. Nepomohl ani prodej skupiny Mall Group, pod kterou CZC spadá, polské společnosti Allegro.

Jak se daří CZC

Personální změny ve vedení Rohlíku
Společnost Rohlík má před sebou další metu. K dalšímu rozvoji této firmy má pomoci Martin Beháň, který řadu let pracoval na nejrůznějších pozicích ve společnosti Tesco. Na pozici šéfa české pobočky vystřídá Olina Nováka, který povýšil na pozici CEO International, kde se bude pokoušet předat české know-how k dobytí evropského retailového trhu.

Více o novinkách v Rohlíku

Podcasty a rozhovory

Sebevědomí, houževnatost a odolnost, to jsou podle Tomáše Čupra správné ingredience pro úspěšné podnikání
Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik.cz se v rozhovoru pro CZECH CRUNCH rozpovídal o tom, jak těžké je prorazit na evropský trh a být na něm jeden z nejlepších. Díky jeho houževnatosti a sebevědomí má dnes Rohlik Group v zádech silné investory a razí si cestu na pomyslný vrchol online trhu s potravinami. Že to ale nebyla jednoduchá cesta se můžete přesvědčit v rozhovoru.

➤ Přečíst si rozhovor

První čtvrtletí příštího roku bude pro náš trh velmi těžké, říká obchodní ředitel Alzy Ondřej Hnát
Válka na Ukrajině a s tím spojené zdražování energií donutili Alzu změnit strategii naskladňování zboží. Zatímco v předchozích letech byla společnost zvyklá zboží naskladňovat již několik měsíců dopředu, letos vsadili na kontinuální naskladňování. V praxi to znamená, že zboží nyní objednávají podle potřeby a reálných prodejů. Firma se tak snaží reagovat na mínusový obrat, který nastal po letech výrazného růstu. Více, včetně odhadu vývoje trhu na další rok, se dozvíte v rozhovoru s obchodním ředitelem společnosti Alza Ondřejem Hnátem.

Přečíst si rozhovor

Zneužívání dominantního postavení Googlu a příprava e-commerce na vánoční období podle Tomáše Bravermana
Americký technologický gigant Google představuje celosvětovou hrozbu pro zbožové srovnávače. Může za to jeho dominantní postavení v celém digitálním světě. Jde proti tomu vůbec bojovat? Může zastropování cen energií ovlivnit svět e-commerce a jak vypadá příprava na vánoční období? Na všechny tyto otázky odpoví v podcastu E15 cast CEO společnosti Heureka Tomáš Braverman.

Poslechnout si podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě