Čas jsou peníze: Jak Xemel automatizuje správu produktových feedů

Čas jsou peníze: automatizace
Šárka Dzidová

Představte si, že můžete mít nástroj, který vám nejen usnadní, ale také urychlí celý proces správy produktových feedů. Právě Xemel je tímto pomocníkem, který vám umožní automatizovat řadu rutinních úkolů spojených s editací a aktualizací vašich produktových dat. Jak to funguje? Xemel poskytuje širokou škálu přednastavených akcí a pravidel, které zjednodušují proces transformace a generování nových feedů podle vašich potřeb. Bez automatizace to v dnešní době jde stěží. Začněte s ní ještě dnes. Co vše dokážete s Xemelem automatizovat?

Základní kámen Xemelu

Xemel je nástroj, který plní roli online editoru produktových feedů. Feedy jsou datové soubory, nejčastěji ve formátu XML a CSV. V nich najdete informace o produktech (název, cena, kategorie, popis a další), které e-shop prodává.

Abyste mohli využívat funkce Xemelu, musíte být registrovaný uživatel a mít v nástroji přidaný e-shop. Ke každému e-shopu poté můžete mít neomezené množství vstupních feedů, které získáte ze svého e-shopového řešení (Shoptet, Upgates a další), zbožových srovnávačů (Heureka, Zboží.cz, Google a další) nebo od svého developera.

Po přidání vstupního feedu už můžete v Xemelu vytvářet feedy pro nejrůznější platformy. Z naší široké nabídky podporovaných formátů si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Zpracujeme ale i feedy přizpůsobené vašim specifickým požadavkům.

Transformátor feedů aneb generování nových feedů na klik

Nahráli jste vstupní feed a vybrali jeho výstupní podobu. Co se stane dál? Xemel automaticky změní strukturu feedů a pojmenování elementů do takové podoby, aby odpovídaly specifikacím konkrétní inzertní platformy.

Transformace Google feedu na typ feedu eMAG

Jakmile Xemel vygeneruje nový výstupní feed, můžete ho dále dle libosti upravovat. S tím vám pomůžou editační akce, jako jsou hromadné úpravy dle pravidel, manuální úpravy nebo import vlastního souboru. Více se těmto úpravám budeme věnovat níže.

Udělejte více za méně

Hromadné úpravy pomocí pravidel a přednastavené akce vám šetří hodiny manuální práce. Máte díky nim možnost udělat více úprav a úkonů v jednom kroku.

Hromadné úpravy pomocí pravidel

V Xemelu se spoléháme na jednoduchou rovnici: Pravidlo = Podmínka + Akce. Tento postup začíná vytvořením nového pravidla, které se skládá ze dvou hlavních částí. První částí je Podmínka, kde definujete produkty, na které se bude pravidlo vztahovat a které chcete upravit nebo zobrazit. Druhou částí je Akce, která stanovuje, co se s těmito produkty má dít, jaké změny se mají provést. Tímto jednoduchým způsobem můžete vytvářet pravidla pro úpravu tisíců produktů ve vašem feedu, což usnadňuje a urychluje proces správy dat vašeho feedu.

Nastavení hromaných pravidel

Přednastavené editační akce

Xemel podporuje více než 40 přednastavených editačních akcí, které automatizují úpravy feedu. Pojďme si představit ty nejčastěji používané.

Hromadný přepis kategorií

Hromadný přepis kategorií je akce, která umožňuje hromadně měnit kategorie produktů ve feedu, místo ručního upravování jedné kategorie po druhé. Tato automatizace je obzvlášť užitečná pro online obchodníky, kteří mají velké množství kategorií a potřebují efektivně spravovat svůj produktový katalog. Úprava kategorie ve feedu je obvykle potřeba tehdy, jestliže ve feedu využíváte vlastní kategorie a potřebujete je změnit na kategorie dané inzertní platformy.

Nemusíte se bát, že kategorii napíšete špatně. Pro některé typy feedů vám Xemel našeptá kategorie dané inzertní platformy.

► Další možnosti využití Hromadného přepisu kategorií

Nastavení cen dopravy

Tato akce definuje, jaké poplatky za dopravu jednotlivých produktů budou zobrazovány v prodejní platformě, pro kterou je feed určený. Pro každý feed, tedy i prodejní kanál, můžete nastavit jiné dopravce a ceny doprav v závislosti na cílovém trhu, lokalitě expedičního skladu, hmotnosti zboží, rozměrech, aktuálních cenových akcích apod.

Přepočet cen dle kurzu ČNB

Pomocí funkce Přepočítat dle kurzu České národní banky můžete automaticky aktualizovat ceny vašich produktů podle aktuálních měnových kurzů. Tato automatizace vám ušetří čas a peníze, které byste jinak museli vynaložit na ruční přepočítávání a aktualizaci cen.

Tato akce je vhodným řešením pro každý e-shop, který s Xemelem inzeruje na různých zahraničních platformách. Xemel si každý den stahuje aktuální tabulku kurzů ČNB a automaticky cenu přepočítává.

► Návod, jak nastavit přepočet ceny dle kurzu ČNB

Přepsat, Najít a Nahradit, Vypočítat a Přepsat, Přejmenovat

Jedná se o nejběžnější akce, které automatizují zpracování dat a usnadňují každodenní práci. Tato sada akcí umožňuje automatizovat opakující se úkony spojené s úpravou a manipulací dat v různých kontextech. Bez ohledu na to, jestli jste e-commerce obchodník, marketér nebo analytik, tyto automatizace vám umožní rychle upravovat data podle vašich požadavků. Například můžete hromadně přejmenovat produkty, přičíst k ceně sazbu DPH a další.

► Jak použít a nastavit tyto akce?

Automatické časové podmínky

Časové podmínky jsou jedny z nejoblíbenějších vychytávek Xemelu. Umožňují automatické zapínání a vypínání pravidel v závislosti na nastavených časových intervalech. Úpravy ve feedu se tedy v závislosti na nastavení mohou projevovat pouze ve stanovené dny v týdnu nebo časy. Díky tomu můžete lépe řídit své kampaně, plánovat akce přesně podle harmonogramu a efektivně reagovat na sezónní trendy a události.

► Vše o časových podmínkách

Manuální změny na úrovni produktu

Manuální změny na úrovni produktu umožňují provádět individuální úpravy dat přímo na úrovni jednotlivých produktů. Jedná se o velmi užitečnou funkcionalitu pro specifické úpravy, které se nejlépe řeší individuálně a ne hromadně pro celý segment produktů (ty by se řešily pomocí pravidel). Tato možnost automatizace je ideální pro opravu chyb, odstranění překlepů nebo provedení jiných individuálních úprav, které vyžadují přesnou a jednoduchou manipulaci s konkrétním produktem.

Import manuálních změn

Funkce Import změn vám umožňuje pohodlně nahrát do Xemelu požadované úpravy produktů, které například můžete využít pro spárování na různých inzertních platformách, jako je například Heureka. Tyto změny se poté automaticky promítnou jak do XML feedu, tak i do vašeho účtu na Heurece. Stačí si připravit soubor s požadovanými změnami ve formátu CSV a nahrát ho do Xemelu. Využít můžete svůj Report nespárovaných produktů na Heurece, který vám poskytne doporučení pro nový název a kategorii produktu, na jejichž základě můžete snadno provést požadované úpravy a zajistit správné spárování produktů.

Import manuálních změn využijete také například pro naimportování parametrů, dárků nebo jiných informací k jednotlivým produktům.



Jak přistupujete k řízení produktových dat ve svém e-shopu vy? Používáte specializované nástroje, nebo pokaždé úkolujete developera? Pokud máte zájem o nezávazné vyzkoušení Xemelu, registrujte se a vyzkoušejte ho na 14 dní zdarma!
Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě