Jak prodávat módu na GLAMI? S Xemelem to jde snadněji

Michaela Pavelková

GLAMI je specializovaný vyhledávač pro vše, co se týká módy. Na jednom místě shromažďuje nabídky módních e-shopů a zjednodušuje objevování a nakupování oblečení či doplňků. GLAMI tak sdružuje komunitu módních nadšenců, které můžete s vaším zbožím oslovit.

O GLAMI

GLAMI je vyhledávač, který se zaměřuje na všechny módní styly, oděvy a doplňky. Přehledně je kategorizuje a prezentuje. Momentálně působí už v 9 zemích světa a měsíčně zprostředkuje až 280 000 objednávek.

Co to může znamenat pro váš e-shop? Především nový zdroj návštěvníků, nárůst povědomí o vaší značce a hlavně nárůst objednávek a zisku.

GLAMI v číslech
                                                                  (Zdroj: https://www.glami.cz/info/pridat-obchod/)

Pokud prodáváte módu či doplňky, je GLAMI rozhodně další službou, která vám pomůže dostat vaše zboží k nakupujícím. Stačí svůj obchod s GLAMI propojit. A k tomu nově využijete Xemel.

Nástroje pro propojení s GLAMI
                                                                  (Zdroj: https://www.glami.cz/info/pridat-obchod/)

Produkty ze svého e-shopu doručíte do katalogu GLAMI pomocí XML souboru. Xemel teď patří mezi doporučované nástroje pro přípravu GLAMI feedu, takže v něm svůj XML feed zeditujete tak, aby odpovídal všem specifikacím pro GLAMI.

GLAMI XML feed

Různé inzertní systémy mají na produktový XML feed různé požadavky. To platí i pro GLAMI.

Jelikož je hlavním prodejním artiklem móda, klade GLAMI feed důraz hlavně na obrázky a správné zpracování velikostí a barev:

  • Uvádějte každou barvu a velikost jednoho produktu jako samostatný SHOPITEM.
  • Obrázky produktů musí být bez vodoznaků, doplňkových textů nebo logotypů.
  • V názvech produktů nesmí být uvedena velikost.
  • Všechny povinné prvky musí být ve feedu obsaženy.
  • Uvádějte CATEGORYTEXT co nejpodrobněji a vždy včetně pohlaví.
  • Uvádějte unikátní velikost URL_SIZE pro každou velikost produktu.
  • Všechny obrázky by měly být v maximálním rozlišení.

                                                               (Zdroj: https://www.glami.cz/info/feed/)

Jak na GLAMI feed v Xemelu?

Feedy pro Heureku, Zboží, Google nákupy nebo třeba Facebook umí Xemel už dávno. Teď si s ním připravíte i feedy pro GLAMI. Sami, i bez IT.

Stačí se zaregistrovat a přidat do Xemelu svůj e-shop spolu s feedem, který jste si vyexportovali z vašeho e-shopového řešení nebo který už máte připravený třeba pro Heureku.

Přidání feedu v Xemelu

Jak začít s Xemelem a jak si přidat e-shop i feed jsme psali už před časem na našem blogu. Ve zkratce to vypadá takto – navolíte vstupní feed, vyberete si výstupní feed pro GLAMI a zadáte URL vašeho feedu.

Aby byl výstupní feed opravdu perfektní, bude to ještě chtít pár úprav. Tak pojďme na ně. 

Úpravy feedu dle GLAMI specifikace

Název produktu
Jednou z nejčastějších chyb je zasílání nepovolených informací v názvu produktu (tag PRODUCTNAME). Velikost produktu nebo nějaké reklamní sdělení (doprava zdarma, dárek zdarma) prostě do tohoto tagu nepatří.

V Xemelu se jich snadno zbavíte. Pomocí akce Najít a nahradit vyhledáte v elementu PRODUCTNAME zakázanou hodnotu. Informaci chcete nahradit prázdnou hodnotou, proto políčko Nahradit ponecháte prázdné.

Kategorie produktů
Pro správné zařazení produktů do kategorií upravujte hodnoty pomocí akce Přepis kategorií, nejlépe dle GLAMI stromu kategorií. Kategorie musí co nejdetailněji určovat druh produktu a vždy zde musí být uvedeno pohlaví, tedy pro koho zboží je. 

Příklad kategorie: Glami.cz | Dámské oblečení a obuv | Dámské oblečení | Dámské topy, trička a tílka | Krátké topy (crop top)

Povinné elementy
Doplňte do feedu všechny povinné elementy a jejich hodnoty pomocí akce Přidat element.

Například pro zboží skladem přidejte element DELIVERY_DATE s hodnotou 0. Naopak elementy, které GLAMI nepodporuje, odstraňte z feedu.

Týká se to třeba názvu produktu. GLAMI jako tag definující název produktu používá element PRODUCTNAME. Máte-li ve feedu element PRODUCT, pomocí akce Odstranit element ho odstraňte.

Správné produkty v XML feedu
Odeberte z feedu produkty, které jsou již vyprodané nebo vám na srovnávači nepřinášejí žádný obrat. V Xemelu vám s tím pomůže akce Odebrat produkt.

Varianty jednoho produktu
Seskupte produkty, které jsou různými varianty jednoho produktu (liší se dle velikosti nebo barvy), ale ve feedu se musí uvádět jako samostatný SHOPITEM. Pro označení těchto produktů uveďte stejné ITEMGROUP_ID.

V Xemelu v podmínce nadefinujete produkty, které jsou variantami jednoho výrobku. Pomocí akce Přepsat zvolíte Element ITEMGROUP_ID a určíte společnou Hodnotu, např. A31.

Další tagy odlišují jednotlivé varianty (identifikační číslo v elementu ITEM_ID, hodnoty parametrů).

Příklad:

Příklady feedů GLAMI
                                                               (Zdroj: https://www.glami.cz/info/feed/)

Velikosti na GLAMI
Kapitolou samou pro sebe jsou velikosti na GLAMI. V GLAMI kladou důraz na správné zasílání a zobrazení velikostí u produktů, protože tato informace pomáhá při vytváření přesných filtrů, které uživatelé využívají při vyhledávání.

Určení velikosti se skládá ze dvou parametrů, a to systému velikosti – size_system a hodnoty velikosti – size. Výsledné hodnoty mohou vypadat třeba takto: EU 38, UK 4, INT XL.

K těmto účelům má Xemel dvě nové akce:

  1. Nastavit systém velikostí
    Do pole Systém velikostí zvolte jednu z podporovaných hodnot. GLAMI akceptuje následující systémy velikosti: AU, BR, KN, DE, EU, FR, IT, JP, MEX, RU, UK, USA. Pro mezinárodní velikost XS, S, M, L, atd. použijte v parametru hodnotu INT. Vždy uveďte jen jednu hodnotu.

    Xemel po uložení pravidla automaticky vytvoří ve feedu parametr s názvem elementu size_system a danou hodnotou parametru.

    Příklad:

    <PARAM>
    <PARAM_NAME>size_system</PARAM_NAME>
    <VAL>INT</VAL>
    </PARAM>
     

  2. Nastavit velikost
    Do pole Velikost zadejte jednu velikost produktu. Parametr je povinný u všech produktů, výjimkou jsou doplňky, u kterých se velikosti nerozlišují (např. brýle, peněženky).

    Xemel po uložení pravidla nastaví velikost daným produktům.

    Příklad:

    <PARAM>
    <PARAM_NAME>velikost</PARAM_NAME>
    <VAL>XL</VAL>
    </PARAM>

Pokud prodáváte módu a chcete dostat svoje zboží na GLAMI, zkuste Xemel. Nástroj vám se zpracováním XML souborů pomůže. A kdybyste si s ním náhodou nevěděli rady, zavolejte nebo napište.
Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě