Zásadní novinky v inzerci na Zboží.cz

Zboží.cz - náhled
Marek Moravec

Na začátku letošního roku představilo Zboží.cz několik klíčových změn, které upravují pravidla pro inzerci. Představujeme souhrn novinek spolu s podrobným vysvětlením toho, jakým způsobem ovlivní vaši inzerci. Jde o zásadní novinky, které vyžadují dodatečnou optimalizaci kampaní na Zboží.cz. Čtěte dál, ať jste v obraze.

1. Automaticky vytvořená produktová karta

Produktová databáze Zboží.cz se rozrostla na více než 30 milionů produktů. Pro všechny nabídky v katalogu nově existuje produktová karta. Kromě klasických manuálně vytvořených produktových karet, kde najdete srovnání nabídek z několika e-shopů, Zboží.cz nově vytváří tzv. automatické produktové karty. Tyto automaticky vytvořené produktové karty se zobrazují ve výsledcích fulltextového vyhledávání, a to hned za manuálně vytvořenými produktovými kartami. Stejně jako se zde dříve zobrazovaly tzv. samostatné nabídky, které naopak nově na Zboží.cz nenajdete. Proklik u původně vytvářených samostatných nabídek vedl rovnou do e-shopu a tyto nabídky se bidovaly pomocí elementu MAX_CPC_SEARCH.

Zboží.cz - zaniklé nabídky
Zaniklé samostatné nabídky ve fulltextových výsledcích na Zboží.cz

 

vytvořena produktová karta
Automaticky vytvořená produktová karta s proklikem na detail produktu

 

Dnes jsou tedy původní samostatné nabídky zobrazeny v automaticky vytvořených produktových kartách a již se nedají jakkoliv biddovat. První proklik vede do produktové karty a teprve klik z produktové karty vede do e-shopu. Za proklik do e-shopu se účtuje ceníkové CPC. S tím se změnilo i místo, kam se započítávají statistiky z těchto prokliků. Původně byly prokliky zařazeny pod “Výsledek hledání”, “Výpis kategorie” a “Hledání v kategorii”. Dnes statistiky za tyto prokliky najdete pod “Detail produktu” (nebidovaný).

Zboží.cz - statistiky inzerce
Statistiky inzerce ve Zboží.cz


Automaticky vytvářené produktové karty
vznikají na základě informací z vašeho XML feedu. Proto by měl být z vaší strany kladen větší důraz na popis, parametry a obrázky produktů. V opačném případě to může vypadat stejně špatně, jako vidíte na obrázku níže, kde se vytvořila produktová karta téměř bez informací.

Automaticky vytvořena produktová karta na Zboží.cz
Automaticky vytvořená produktová karta na Zboží.cz
2. Zboží inzeráty ve vyhledávání

Zboží inzeráty se původně zobrazovaly jen ve vyhledávání Seznamu. Dnes můžete tento formát reklamy najít také přímo na webu Zboží.cz.

Inzeráty
Zboží inzeráty na Zbozi.cz

Zboží inzeráty se ve Zboží.cz dají bidovat přes element MAX_CPC_SEARCH. Dříve se MAX_CPC_SEARCH používal pro bidding dnes už zaniklých samostatných nabídek. Statistiky se započítávají pod “Výsledek hledání”. Podrobnější statistiky pak lze nalézt pod jednotlivými zdroji a zařízeními.

CPC pro Zboží inzeráty se ve Zboží.cz dají zároveň ovládat přes multiplikátory. Správný multiplikátor najdete pod “Zboží.cz – Výpis a vyhledávání nabídek”.

Multiplikátor
Multiplikátor pro ovlivnění CPC Zboží inzerátů na Zboží.cz.
3. Čtyři doporučené pozice v detailu produktové karty

V detailu manuálně vytvořených produktových karet nově najdete až 4 doporučené (bidované) pozice. Na umístění a řazení e-shopů v doporučených nabídkách má nyní větší váhu prodejní cena produktu a celková kvalita internetového obchodu. To znamená, že nabídka stejného zboží, která je příliš drahá proti konkurenci nebo je od obchodu se špatným hodnocením, se už v tomto prostoru nezobrazí.

Pro zobrazení mezi doporučenými položkami bude potřeba splnit dvě kritéria:

  • Průměrné hodnocení e-shopu musí být vyšší než 70 % za předpokladu, že e-shop má více než 5 hodnocení.
  • Mezi doporučenými se nezobrazí položky s vysokou cenou, pokud o ně projeví zájem méně než 5 % uživatelů.

Od této změny Zboží očekává zvýšení návštěvnosti z doporučených nabídek až o 30 %.

Jako bidovací nástroj tuto změnu kvitujeme. Máme prostor k tomu si otestovat strategii biddingu na více jednotlivých pozicích, a případně dostat na bidované pozice více klientů. E-shopy v naší správě na produktové kartě nikdy nesoupeří, naopak spolupracují na dosažení co nejlepšího CPC pro všechny.

4 bidované pozice
Čtyři bidované pozice ve Zboží.cz
Jaké změny pozorujeme u klientů a NA CO SI DÁT POZOR?

V souvislosti s razantními změnami v rámci bidování ve vyhledávání Zboží.cz (nyní se biduje úplně jiný formát reklamy –⁠⁠⁠⁠⁠ Zboží inzeráty) pozorujeme u klientů BiddingTools následující změny. Dle dat našich klientů měly Zboží inzeráty zobrazené na Seznamu o 0,5 – 1 procentního bodu menší konverzní poměr než samostatné nabídky bidované ve vyhledávání Zboží.cz a stejný trend, tedy o 0,5 – 1 procentní bod nižní konverzní poměr, zatím vidíme v číslech taky u Zboží inzerátů zobrazených a bidovaných ve vyhledávání Zboží.cz.

Beze změny nastavení biddingu u našich klientů klesl i počet prokliků ze Zboží inzerátů zobrazených na Zboží.cz oproti původním samostatným nabídkám ve vyhledání. Může to být dočasný stav, než si návštěvníci na Zboží inzeráty ve Zboží.cz zvyknou. Část trafficu se určitě přelila také do automaticky vytvořených produktových karet. Nicméně u těch nelze přesně říct kolik mají prokliků, jelikož statistiky za tyto prokliky Zboží.cz zobrazuje s prokliky z manuálně vytvořených produktových karet (z nebidovaného detailu, tedy z nabídek řazených dle ceny).

Dejte si pozor na multiplikátory. Původně multiplikátor “Zboží.cz – Výpis a vyhledávání nabídek” ovlivňoval CPC pro již zaniklé samostatné nabídky ve vyhledávání. Dnes ovlivňuje výši CPC (MAX_CPC_SEARCH) pro jiný formát reklamy –⁠⁠⁠⁠⁠ Zboží inzeráty ve Zboží.cz. Tento multiplikátor bude potřebovat optimalizaci pro nový formát reklamy.

“Klienti v naší správě optimalizaci Zboží.cz podle nových “pravidel hry” nemusí nijak řešit. Naši bidding specialisté jsou na nové změny proškoleni a aplikují je za vás. Je dobré mít ale přehled o tom, co nově ovlivňuje výkon vašich kampaní na Zboží.cz a proč se tomu tak děje,”
říká Marek Moravec, Lead Product Owner služby BiddingTools.

Pojďme si shrnout, kde a jak se dá všude na Zboží nově bidovat:

MAX_CPC_SEARCH –⁠⁠⁠⁠⁠ Zboží inzeráty (Seznam, Zboží, Obrázky, Sbazar)
MAX_CPC –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ TOP detail (Zboží), Produktová upoutávka (Seznam – jen mobilní zařízení)

Inzerce se dá ovlivnit také pomocí multiplikátorů na úrovni jednotlivých zdrojů a zařízení.

Jednotlivé multiplikátory
Jak fungují multiplikátory pro jednotlivé formáty reklam


Máte problém s optimalizací Zbozi.cz nebo Heureky u vašeho e-shopu? Máme prostor pro správu několika nových klientů. Vyzkoušejte BiddingTools na 14 dní zdarma.
Bidding BiddingTools Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě