ROZHOVOR s Martinem Mohlerem a Adamem Komendou: “Projekty řídíme ohnutým SCRUMem a používáme nejnovější technologie. Profesní rozvoj developerů je pro nás prioritou.”

Šárka Dzidová

Protože stejně jako všechny technologické firmy neustále hledáme IT posily, rozhodli jsme se vám formou rozhovoru podrobně představit naše IT oddělení a přesvědčit vás o tom, že u nás prostě taky chcete pracovat. 🙂

Naše IT oddělení

Vyzpovídali jsme ty nejpovolanější. Výběr byl jasný. Kdo nejlépe popíše chod IT, než vedoucí a zkušený senior developer Martin a jako protipól zatím né tak zkušený Adam, který k nám před časem nastoupil jako junior.

Martin je lead developerem týmu našich interních nástrojů a také externího týmu, se kterým spolupracujeme. Zastřešuje i vzdělávání členů IT oddělení. Protože je do informačních technologií skutečně zapálený, ve volném čase lektoruje ještě v Czechitas. V neposlední řadě je vrchní odvápňovač firemního kávovaru, což je velmi ceněná funkce, protože kafe je náš pohon.

Adam k nám před třemi lety přešel ze strojírenského odvětví, kde byl mimo jiné fakt machr na dobré pracovní pozici, jako zapálený junior programátor samouk. Za dobu, co u nás Adam pracuje, se neskutečně vypracoval a chce se s vámi podělit o to, jak v Trayto probíhá jeho rozvoj a jak se u nás můžete rozvíjet třeba i vy.

Jak velké IT oddělení Trayta v současné době je??
Martin: V současné době máme v Trayto 10 vývojářů. Jsme největší oddělení v celé firmě. Dohromady je nás celkem kolem 25. Přibližně třetina vývojářů u nás pracuje při studiu. Vyplatilo se nám vychovávat si vývojáře už od školy. Tak v tom nadále pokračujeme a tým pravidelně posilujeme o mladou krev. Momentálně v rámci některých projektů pracujeme taky s outsourcovaným týmem, který se skládá přibližně ze 7 dalších vývojářů.

Jak to u vás na IT vypadá? Kde vás najdeme?
Adam: Vypadá to u nás krásně, jsme prakticky středobodem celé firmy. Naše oddělení se nachází v prostředním patře a díky tomu máme vynikající strategickou polohu. Například ke kávovaru, u kterého se scházejí prakticky všichni kolegové, to máme nejblíže. Kancelář máme prostornou se spoustou místa pro všechny. Nejde nezmínit odpočinkovou zónu s gaučem pro případné kafíčko a televizor pro prezentace odborného i organizačního ražení.

Rostoucí IT oddělení plánujeme rozšířit o další prostory, aby se k nám pohodlně vešli i noví kolegové. Celá firma sídlí v baráčku v centru Ostravy, poblíž Stodolní ulice. Součástí domu je i dvorek, kde od jara do podzimu rádi grilujeme i meetingujeme.

Jak to vypadá u nás v Trayto

Na čem aktuálně pracujete?
Martin: Aktuálně pracujeme na údržbě a dalším rozvoji našich nástrojů BiddingTools, BiddingManager a Xemel. Mimo to děláme individuální projekty pro naše klienty. Třeba sledování cen konkurence, watchdogy, ale také projekty mimo e-commerce. Nyní taky úzce spolupracujeme s naší sesterskou společností Zásilkovna, jež je stejně jako my v holdingu Packeta Group. Se Zásilkovnou pracujeme na velmi zajímavých projektech, které mají přesah do zahraničí.

S jakými technologiemi pracujete?
Martin: Snažíme se jet na vlně nejnovějších technologií. Primárně používáme PHP ve verzi 7, ale děláme už i projekty v PHP 8. Jako databázi většinou používáme MariaDB. Pro jednodušší vývoj používáme Docker a časem jej chceme nahodit i na produkci. Na verzování kódu máme Bitbucket a k němu většinou používáme CircleCI. Pro organizaci úkolů využíváme Jiru. Nebráníme se novým technologiím, pokud vyřeší problém, před kterým stojíme. Proto neděláme vše v jednom frameworku, ale vybíráme ten, který je v dané situaci nejvhodnější. Navíc podporujeme profesní rozvoj všech našich zaměstnanců a tak se stack technologií, se kterým pracujeme neustále rozšiřuje.

Jak vypadá typický den/týden/měsíc lidí na IT?
Martin: Každý to máme individuálně. Někdo začíná v 7 jiný v 9. V docházce jsme dost flexibilní. To, co je společné, je každodenní standup s týmem, kde se udělá sync stavu úkolů a rozdělí Code Review. Každý týden až dva probíhá pre-planning s Product Managery a na základě něj se rozdělují IT kapacity. Podle toho, na který projekt je vývojář přiřazen, se účastní sprint-planningu s Product Managerem, kde si odsouhlasí, na čem se bude pracovat v další iteraci. 

Projekty řídíme ohnutým SCRUMem. Většinu dne zabere odbavování úkolů. Vždy je po ruce někdo, kdo poradí, nebo pomůže před implementací. Každý úkol prochází přes Code Review a tak všichni dostáváme zpětnou vazbu na svou práci. Máme taky plán profesního rozvoje, díky kterému se posouváme dopředu a rozvíjíme dál ve svých znalostech i jinak, než jen zpětnou vazbou z Code Review. Součástí profesního rozvoje jsou celofiremní hackathony, kde zpracováváme jak technická, tak netechnická témata. Své zkušenosti a nově nabyté znalosti pak diskutujeme na PHP coffee, které máme přibližně jednou za 14 dní a netočí se pouze kolem PHP. Jsme hodně přátelský a otevřený kolektiv a není problém se na chvilku zastavit a pokecat si. Typické pro nás jsou i společné obědy, které nyní kvůli covidu neprobíhají tak často, ale věřím, že to se brzy vrátí do normálu.

Jak funguje spolupráce IT s ostatními odděleními? 
Adam: Spolupráce s ostatními odděleními je jedna z věcí, která mě po příchodu do světa IT z jiného odvětví překvapila a velice potěšila. V rámci řešení úkolu je cítit, že všichni usilují o stejný cíl a v případě potřeby každý vychází ostatním maximálně vstříc. Líbí se mi, jak se neustále pracuje na vylepšení procesů komunikace, tak aby byla co nejefektivnější. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že to není samozřejmost.

Jak se lidé ve vašem týmu vzdělávají?
Adam: Přišel jsem do firmy z jiného odvětví, jako ultimátní junior samouk. Takže toho k učení bylo a stále je dost. Vždy se můžu opřít o zkušenější kolegy, kteří jsou k ruce, když se někde zaseknu. Jak zmiňoval Martin, pokud narazíme na nějaké téma, ve kterém je jeden kolega zběhlejší a má co předat ostatním, pořádáme interní školení. Taky jednou za dva týdny pořádáme pravidelná setkání u kávy, kde probíráme, kdo narazil na jakou novinku ze světa programování. Nově jsme zavedli i systém osobního růstu. Každý z programátorů má možnost připravit si spolu se zkušenějším kolegou (mentorem) plán toho, co by jeho osobně zajímalo a v čem by se rád rozvíjel. Následně dostane prostor, aby svůj plán mohl začít plnit. To se ostatně netýká jen vývojářů, ale všech lidí ve firmě. Je to novinka, ze které jsem maximálně nadšený, protože věřím, že mě to posune o další kus dál.

V čem si myslíte že je naše IT oddělení jedinečné? A čeho si nejvíc ceníte na týmu a lidech ve firmě obecně?
Adam: Jak už jsem zmínil, velmi se mi líbí spolupráce mezi programátory, kdy si předáváme znalosti a snažíme se své schopnosti vylepšovat. Celý koncept vzdělávání má řád a pravidelnost, takže se krok za krokem, systematicky celý tým posouvá dopředu. Za dobu, co jsem ve firmě, jsme prošli obrovským vývojem a kvalita jde neustále nahoru. Právě ta kvalita je něco, na co se u nás klade velký důraz. Naše odbornost neustále roste. To je opět fakt, který myslím si není v jiných firmách vždy samozřejmostí.

Jak by měl případný uchazeč o IT pozici u nás v Trayto vypadat?
Martin: Těžká otázka. Jsme velmi specifická komunita složená z rozdílných lidí. Pracují u nás jak ženy, tak muži. Vegetariáni, vegani i normáložravci. Milovníci kávy, ale také vášniví čajaři. Mladí junioři i zkušení senioři. I přes rozdíly nám to ale dokonale funguje. U nás musí nový člověk prostě zapadnout a to většinou poznáme už při pohovoru. Určitě by to ale měl být týmový hráč se smyslem pro humor.

Jak probíhá pohovor?
Martin:  Pohovory máme rozdělení na několik částí. Nejprve se s uchazeči seznámí face to face (nyní online) náš HR manažer Jirka. Nasaje osobnost daného člověka, zjistí základní informace co se týče jeho zkušeností a stacku a přiblíží mu obecné informace o firmě. Jedná se vlastně o takový přátelský pokec. 

Na základě informací od Jirky, zasíláme vytipovaným uchazečům test (spíše malý úkol), který má dvě části. Po vyhodnocení úkolu máme jasnější obraz o tom, jak je daný člověk zkušený.

Následně děláme pohovor technický, kdy já a kolega Jakub (Lead Developer) s daným člověkem diskutujeme již konkrétní technické věci, vyhodnocujeme přístup k úkolu a přibližujeme, jak to u nás v rámci vývoje funguje. Pokud jsou na obou stranách vzájemné sympatie a domluvíme se na podmínkách nástupu, tak si s uchazečem plácneme. Momentálně sháníme další kolegy na pozici Medior/Senior PHP Developer a Front-end Developer.

Na co by se měl potenciální nový kolega/kolegyně připravit?
Adam: Připravit se může na to, že při každodenních úkolech na ně nebude sám a když nebude vědět kudy kam, tak je vždy k dispozici někdo, kdo mu podá pomocnou ruku. Mimo práci se může těšit na firemní grilovačky, které probíhají v našem dvorku a kde bude mít dobrou příležitost zapadnout mezi kolegy. Může se těšit na stmelování týmu při občasných LAN party a na hackathony, v rámci nichž pracujeme na nových projektech, na které třeba běžně není čas. Může se připojit k pravidelným sportovním setkáním, přidat se do klubu deskových her či přátel pokeru. Prostě se může těšit na kolektiv fajn lidí. 🙂

Trayto kolektiv fotokoláž 2021

Chceš u nás taky pracovat? Dveře jsou otevřené. Neváhej a pošli CV na kariera@trayto.com. Už teď se na tebe těšíme.
Rozhovory

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě