Bauhaus spustil v Česku e-shop, Digital People ovládne nový investor, Amazon style – nový obchod s umělou inteligencí, nejhledanější výrazy na Heurece, výdaje firem na reklamu vloni i letos

Denisa Vrbková

Digital People ovládne nový investor, o jakého hráče jde? Který oblíbený hobby market spustil v Česku e-shop? Jaké měly vloni firmy výdaje na reklamu a jaké jsou očekávané výdaje letos? Amazon style – nový obchod s umělou inteligencí, jaká budoucnost v nakupování čeká zákazníky? Nejhledanější výrazy na Heurece, novinky na srovnávačích zboží a zajímavé rozhovory najdete v novém díle Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží: Nové kategorie a parametry od února 2022

Od února 2022 došlo na Zboží.cz k přidání následujících kategorií: Lokátory, Powerline, Mesh, Extendery, ESD a Zmrzliny. Rovněž vznikly nové parametry, které je doporučeno vyplnit, aby si uživatelé mohli snadno vyfiltrovat jednotlivé nabídky.

Více o nových parametrech a kategoriích

Heureka: Nejvyhledávanější výrazy za rok 2021
V roce 2021 bylo na české Heurece nejčastěji vyhledáváno slovo Iphone. Jako druhé lidé vyhledávali dětské respirátory třídy FFP2. Další pozice obsadily slova jako Iphone 12 a Iphone 11. K nejvyhledávanějším výrazům slovenské Heureky patří respirátor FFP2 a respirátor KN95 FFP2.

Všechny výsledky vyhledávání za rok 2021

Heureka: Spuštěné kategorie a plánované content změny v únoru 2022
V lednu spustila Heureka například tyto kategorie: Balanční podložky, Cyklistické brašny, Cyklistické bundy a vesty, Gamepady, Mezikusy pračka – sušička, Odrážedla, Outdoorové vařiče a další. Také došlo k přejmenování některých kategorií. V únoru budou spuštěny napříklady tyto kategorie: Eliptické trenažéry, Investiční zlato, Jízdní kola, Kočárky, Mobilní telefony, Televize. V únoru rovněž proběhly změny a některé kategorie byly přejmenovány.

Číst o všech změnách a spuštěných kategoriích

Byznys

České e-shopy dále porostou
Poslední dva roky, ovládané pandemií koronaviru, přinesly českým e-shopům výrazný růst. V loňském roce se tržby dostaly přes 200 miliard korun, v meziročním srovnání mluvíme o nárůstu o 14 %. Pokud budou e-shopy nadále vylepšovat zákaznický servis a profesionalizaci svého fungování, dočkají se dalšího růstu.

Dozvědět se více

Výdaje na reklamu v roce 2021 rostly
V desítce nejvýznamnějších kategoriích, kromě motorových vozidel, vzrostly výdaje za reklamu. Za rok 2021 zadavatelé inzerce utratili celkově téměř 77 miliard korun, v meziročním srovnání se jedná o zvýšení o 5,3 %. V kategorii Motorová vozidla došlo ke snížení výdajů, meziročně o 6 %. Největší výdaje připadly kategorii Potraviny a potravinové řetězce. Nejvíce za reklamu utrácel Lidl.

Detailní statistiky 

Letos výdaje za reklamu opět porostou
Útraty inzerentů nadále pokračují. Během roku 2022 dojde dle odhadů ke zvýšení výdajů za reklamu o 9,2 %. Z pohledu jednotlivých trhů bude růst nejsilnější v Indii, USA, Rusku a Kanadě. Růst digitálních reklamních výdajů bude činit meziročně 14,8 %.

Číst více

Logistický startup ShipMonk se chystá expandovat do Evropy
ShipMonk, který vybudoval český podnikatel Jan Bednář se chystá expandovat do Evropy. Startup nyní pokrývá celý severoamerický kontinent. Platforma pomáhá e-shopům rozesílat zásilky do celého světa.

Zjistit více o ShipMonk

Bauhaus spustil v Česku e-shop
18. ledna byl spuštěn oficiální e-shop Bauhaus v České republice. Zákazníci si mohou vybrat z více jak 40 000 produktů. Nabízený sortiment se postupně rozšíří o další položky a zboží vlastních značek, jako je například Probau, Swingcolor, nebo Gardol. Bauhaus nabízí osobní odběr ve vybraném centru nebo doručení domů.

Zjistit více o e-shopu

Notino prodalo za loňský rok zboží za 18 miliard korun
Největší prodejce parfémů a kosmetiky v Evropě loni prodal zboží za 18 miliard korun. Obrat společnosti tak meziročně vzrostl o 35 %. Celkový počet zákazníků Notina přesáhl 20 milionů a stoupl rovněž i počet celkových produktů společnosti. Za rostoucími ukazateli stojí do velké míry expanze Notina na nové trhy.

Dozvědět se více

Slevomat loni rostl díky poptávce po cestování
Navzdory tomu, že se v první polovině loňského roku propadla poptávka, firma za celé období 2021 zaznamenala díky rekordní letní sezóně alespoň částečný růst tržeb. Portál zaznamenal objem prodejů ve výši 1,847 miliardy korun a jde meziročně o 3% nárůst. V tuzemsku Slevomat prodal více než 200 tisíc pobytů a průměrná částka, kterou češi zaplatili za pobyt, byla 5 000 korun.

Informace o tržbách Slevomatu

Ovečkárna začala prodávat přírodní doplňky do domácnosti
V loňském roce utržila Ovečkárna 187 milionů korun, což značí meziroční nárůst o 96 %. Za růstem tržeb stojí zkvalitnění komunikace na zákaznickém centru, vylepšení e-shopu, zrychlení expedice a investice do podpory značky. Nabídka e-shopu se v loňském roce rozšířila o obuv, nově vznikla kategorie domov, kde zákazník najde produkty z přírodních materiálů do kuchyně a koupelny. Společnost chce dále pokračovat v rozšiřování sortimentu.

Číst více o tržbách a plánech Ovečkárny

V novém obchodě Amazonu doporučuje zboží stroj
Obchodní gigant Amazon otevírá prodejnu s názvem Amazon Style, ve které bude zákazníkům doporučovat zboží umělá inteligence. Jak to bude fungovat? Zákazník vejde do obchodu a pomocí speciální aplikace naskenuje QR kódy u oblečení, které se mu líbí. Další kousky, které by pro něj mohly být vhodné, nabídne sám stroj. Vybrané oblečení pak bude připraveno v kabince, kde si jej může zákazník vyzkoušet. První Amazon Style prodejna se otevírá ve Spojených státech.

Jak funguje Amazon Style

Natland pouští nového investora do skupiny módních e-shopů
Do skupiny Digital People, pod kterou spadají e-shopy Zoot, Different, Urban Store a Bibloo, vstoupila slovenská společnost Across e-commerce. Natland Tomáše Rašky zůstává nadále v roli pasivního investora.

Více o vstupu nového investora

Zásilkovna jako vítěz žebříčku 100 nejlepších zákaznických zkušeností
Vítězem žebříčku 100 nejlepších zákaznických zkušeností od společnosti KPMG se stala Zásilkovna. Druhé místo pak obsadila Air Bank. Poradenská společnost hodnotila zkušenosti zákazníků s firmami na základě šesti pilířů: integrita, vynaložený čas a úsilí na straně zákazníka, plnění očekávání, řešení problémů, personalizace a empatie. Trend zlepšování zákaznické zkušenosti se však po letech růstu zastavil.

Prohlédnout celý žebříček

Zásilkovna nově na pobočkách Okay a pokladnách Českých drah
Zásilkovna dále rozšiřuje svou síť výdejních míst. Nově vznikla spolupráce s prodejnami Okay a společností České dráhy, čímž vzniklo dalších 150 výdejních míst. V tuto chvíli jsou výdejní místa na 19 nádražích.

Prozkoumat nová výdejní místa

Billa letos otevře další malé prodejny a spustí e-shop
V loňském roce potravinový řetězec Billa otevřel 8 nových prodejen, část prodejen byla zrekonstruována. Letos chce Billa otevřít další nové prodejny a pokračovat v modernizaci již stávajících. Kromě toho plánuje spustit e-shop a rozšiřovat nabídku čerstvého sortimentu.

Více o plánech Billy na rok 2022

Pokles tržeb ve společnosti Ikea
Ve srovnání s předchozím finančním rokem klesly tržby společnosti Ikea o 7,5 %. Pro podporu růstu tržeb letos Ikea plánuje pop-up kiosky v krajských městech, provoz služby Scan&Go, nabízení použitého nábytku online a doručování objednávek elektromobily.

Číst další informace

Tomáš Čupr, Václav Navrátil a Martin Dienstbier jako nejlepší podnikatelé roku 2021
V Praze se stal Vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2021 Tomáš Čupr, za Středočeský kraj zvítězili Václav Navrátil a Martin Dienstbier. Tomáše Čupra a jeho Rohlík ocenila porota za odhodlání bojovat v obtížném segmentu online prodeje potravin a za expanzi do zahraničí. Vítězové Navrátil a Dienstbier a jejich DIANA Biotechnologies zaujali porotu svým rychlým rozvojem. V roce 2020 vyvinula společnost PCR testy na Covid-19 ze slin, v současné době je největším výrobcem PCR testů v Čechách. Vítězové postupují do národního finále soutěže. Celkový vítěz bude vyhlášen 1. března.

Přečíst více soutěži

Notino rozšiřuje portfolio o kategorii zdraví
Notino, které vzniklo před 17 lety, nyní pokrývá přes 28 evropských trhů. Dosud se společnost pohybovala zejména na trhu kosmetiky a parfémů, letos svůj sortiment rozšiřuje o novou kategorii s názvem Zdraví, ve které zákazník najde i volně dostupné léky. Prozatím jen pro české a slovenské zákazníky zařadila přes 6 000 nových produktů.

Číst další informace o rozšiřování portfolia

Módní skupina Digital People převzala značku Camaieu
Módní skupina Digital People, provozující e-shop ZOOT, převzala značku Camaieu. Společnost Camaieu nedokázala reagovat na rychlý rozvoj módní e-commerce a vládní opatření ve střední Evropě a dostala se do insolvence. Roku 2020 opustila trh a uzavřela všechny své prodejny umístěné převážně v nákupních centrech. Digital People společně s akcionářem Natland Camaieu kompletně převzali a nyní spadá do jejich stálého sortimentu.

Další informace

Podcasty a rozhovory

ROZHOVOR: Počet poptávek na e-shopy na míru bude klesat, říká Matěj Kapošváry
V podcastu bez hranic si můžete poslechnout povídání Matěje Kapošváryho (COO Shopsys) o jeho kariéře v Shopsysu, e-shopech na míru a co-developmentu, ale také o třeba tom, co by vstup Amazonu do ČR mohl udělat s e-commerce scénou a jaký osud čeká v následujících letech malé e-shopy.

Poslechnout podcast

ROZHOVOR: Měla jsem velké expanzní plány, pandemie nám expanzi zbrzdila, říká Simonou Kijonková, zakladatelka Zásilkovny
Na základě úspěchů, které její společnost má, vyhlásily Hospodářské noviny Simonu Kijonkovou podnikatelkou roku. V rozhovoru mluví o covidové situaci, krizovém managementu, shrnutí roku 2021 a vývoji v letošním roce.

Číst rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě