Trayto News #1/2023: E-commerce klesla o 12 %, vánoční klamavé slevy na e-shopech, doručování drony, změny v Amazonu

Natálie Baránková

Jak si vedla e-commerce v roce 2022? Byly vánoční slevy na e-shopech reálné? Doručování pomocí dronů, budoucnost nebo realita? Přinesou změny na Amazonu vyváženější konkurenční prostředí? Q-commerce dále roste, Mall ruší prodejny, nová pravidla pro e-shopy. To vše a mnohem více se dozvíte v prvních Trayto News tohoto roku.

Zbožové srovnávače:

Zboží.cz: Nové kategorie a parametry na leden 2023
S novým měsícem přichází i nové kategorie. Na doporučení zákazníků byly v hlavní kategorii Kosmetika a drogerie vytvořeny podkategorie Mezizubní kartáčky a Rozprašovače parfémů. Nově přibyly parametry, díky kterým mohou zákazníci ještě lépe filtrovat svá přání. Tyto změny proběhly v kategorii Ústní hygiena, kde lze filtrovat manuální i elektrický kartáček. V kategorii zastřihovače a strojky umožní nové parametry vybrat typ nástavce nebo dobu provozu. Třetí změnou prošla kategorie Vyhřívané doplňky, kde můžete filtrovat rozměry nebo teplotu.

Více o nových kategoriích a parametrech

Heureka prodlužuje dobu odesílání dotazníků spokojenosti
Heureka se v rámci programu Ověřeno zákazníky po Vánocích vrací ke standardní době odesílání dotazníků spokojenosti. Tedy z nynějších 10 na 6 dní od vytvoření objednávky. Odeslání dotazníku funguje v návaznosti na informace v XML feedu, respektive tag DELIVERY_DATE + 5 dní.

Heureka: Ocenění ShopRoku 2022
Od 1. 12. 2022 do 28. 2. 2023 probíhá registrace a hlasování v anketě Shoproku. Ve 14. ročníků ShopRoku bude společnost Heureka Group oceňovat e-shopy v kategorii Cena kvality, kde jsou přiřazeny e-shopy s certifikátem Ověřeno zákazníky. V kategorii Cena popularity rozhodují internetoví uživatelé prostřednictvím ankety ShopRoku. Ocenění Udržitelného e-shopu mohou získat e-shopy s certifikátem Udržitelný e-shop. Ty nejzajímavější e-shopy se mohou ucházet o Cenu Heureky, kde bude vybráno 5 finalistů.

Podrobnější informace o ShopRoku

Heureka: Content změny v lednu 2023
Jak jinak využít zimní měsíc, než na úpravu v kategoriích pro zimní sporty. Změny proběhnou v kategorii Lyžařské sjezdové boty, Sjezdové lyže a další. K přejmenování dojde v několika kategoriích, např. Detektory na Stavební detektory.

Zjistit více o plánovaných změnách

Byznys:

E-commerce skončila 12 % pod úrovní minulého roku
Ačkoliv skončil loňský obrat e-shopů pod úrovní předešlého roku, překonal o jednu miliardu obrat z roku 2020. Online nákupy probíhaly v duchu rozšiřování sortimentu, který zákazníci kupují. Nejsilnější segment elektroniky lehce klesl, naopak segment hobby a dům vzrostl. Počet e-shopů klesl na 50 100. “V APEK sledujeme vývoj české e-commerce a poprvé v historii pozorujeme pokles”, říká ředitel APEK Jan Vetyška. Rok 2022 byl pro e-shopy náročný. Musely se vypořádat s postcovidovým obdobím, energetickou krizí a vysokou inflací.

Jak si vedla e-commerce v roce 2022

Obrat e-commerce - APEK
Zdroj: Heureka

Posuny na příčkách slovenského internetu
Slovenská e-commerce v předešlém roku mírně klesla. Průměrná návštěvnost byla 4,21 milionů RU, což je o 2 % méně než v roce 2021. Přes mírný pokles si i nadále první místo drží Ringier Slovakia. Novou dvojkou na slovenském internetu se stala skupina News and Media Holding. Na bronzovou medaili dosáhl Zoznam.

Celkové umístění webů na slovenské scéně

Byly povánoční výprodeje opravdové?
Povánoční výprodeje na e-shopech se na nás valí z každé strany. Podle šéfa Alzy jde pouze o klam, který uvádí e-shopy. Internetové obchody v povánočních výprodejích stále inzerují ceny zboží ve falešné slevě –  zboží se před slevou dalo koupit levněji než s ní. Toto si můžete ohlídat prostřednictvím aplikace Hlídač Shopů, díky kterého se ujistíte, že opravdu nakupujete se slevou. Které e-shopy v povánočních výprodejích ohledně slev klamaly spotřebitele? Nutno podotknout, že novela zákona, která upravuje prezentování slev vstoupila v platnost později – 6. ledna.

Zjistit, které e-shopy prezentovaly falešné slevy

Amazon začal doručovat balíčky drony
Amazon před Vánoci doručil první balíčky pomocí dronů. Služba se nazývá Prime Air a lze se s ní setkat jen v Texasu a Kalifornii. Cílem je sbírat informace z provozu a postupně začleňovat službu do každodenního provozu. Zájemci si mohou o doručení dronem zažádat, jestliže balíček neváží více jak 2,25 kg a dron může na pozemku bezpečně přistát.

Jak Amazon přepravuje zásilky pomocí dronů

Vánoční nakupování nezarazila ani inflace
Podle prvních údajů byly loňské Vánoce úspěšné. Zatímco Vánoce v předchozích dvou letech během coronavirové pandemie ovládaly spíše e-shopy, tak Vánoce 2022 byly ve znamení kamenných obchodů. Podle dat a odhadů Češi za minulé Vánoce utratili přibližně 65 mld. korun.

Češi a vánoční šílenství

Novela občanského zákoníku nabyla účinnosti. Změna pravidel pro e-shopy
Od 6. ledna 2023 začala platit novela, která mění pravidla, například pro počítání slev. Obchodníci tak budou slevu muset uvádět z nejnižší ceny, za kterou zboží prodávali v rozmezí 30 dnů před poskytnutím slevy. Zakázáno je umísťovat falešné nebo zkreslené recenze. Prodejci se budou muset přesvědčit, že se jedná o reálné zákazníky, kteří produkt zakoupili.

Další změny v zákoně o ochraně spotřebitele

Končí Botas v Čechách?
Legendární český výrobce sportovní obuvi Botas oznámil, že končí se svou výrobou. Společnost neustála zvyšující se cenu energií a také se potýkala s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Majitel František Nestával tak stojí na rozcestí, zda výrobní linku přesune do jiného města nebo firmu prodá.

Přečíst si celý příběh

Největší propouštění v dějinách Amazonu
Generální ředitel Andy Jassy oznámil, že o pracovní místa přijde 18 tisíc zaměstnanců. Propouštění Amazonu hrozilo už delší dobu. S nástupem covidové pandemie společnost přijala velké množství pracovní síly. Během pandemie byl podstatně větší zájem o e-commerce, v poslední době poptávka klesá. Propouštět se bude především z pracovníků v oblasti obchodu a lidských zdrojů.

Dozvědět se více o propouštění v gigantu Amazon

Amazon mění obchodní pravidla v EU
Oblíbenost nákupů přes Amazon stále roste. Není proto divu, že prostřednictvím Amazonu prodávají i tisíce českých obchodníků. Na tržišti Amazon může jeden produkt prodávat více prodejců, včetně samotného Amazonu, čímž může znevýhodnit některé prodejce. Díky tomu se dostal Amazon do hledáčku Evropské komise s podezřením na porušení antimonopolních pravidel EU. Amazon přijal nová pravidla Evropské komise a mimo jiné se například zavázal k tomu, že nebude využívat neveřejná data prodejců pro prodej vlastního zboží.

Co se pro Amazon změní

Oborové konference a soutěže v roce 2023
Také v letošním roce se uskuteční marketingové, mediální konference a soutěže. Každý měsíc tohoto roku je plně nabitý příležitostmi, jak se posunout v online prostředí. V tomto roce si můžete vybrat ze spousty oblastí. Můžete se zúčastnit akcí od Czech Online Expo až po Comic-Con Prague. Pokud jste soutěžící typ, tak během tohoto roku probíhá řada soutěží. Ať už jste přeborníci v mluvení nebo tvoříte senzační 3D reklamy, škála, kde vyhrát hodnotnou cenu je široká.

Seznam konferencí a soutěží, kterých se můžete zúčastnit

Krize se dotkla i e-shopů. Mall ruší prodejny
Skupina Mall Group ke konci ledna uzavře všechny své prodejny. Poslední objednávky lze uskutečnit do 22. ledna. Aktuálně si zboží v Mall Shopech vyzvedává méně než 15 % zákazníků. Naopak popularita „pick-up pointů“ a samoobslužných boxů neustále roste. Uzavření prodejen nese stinnou stránku, kdy bude propuštěno 70 zaměstnanců, kterým je nabídnuta pomocná ruka.

Dozvědět se více

Q-commerce se dostává do popředí
Jedná se o doručení jakéhokoliv zboží zakoupeného online k zákazníkovi, a to do 30 minut. Hodnota q-commerce je více než 150 mld. dolarů. V roce 2027 se hodnota tohoto trhu odhaduje na 223 mld. dolarů. Motorem odvětví jsou neustálé inovace v technologiích, práce s daty a hlavně posun spotřebitelského chování směrem k impulzivním nákupům. Pro podnikatele to může být potenciální místo, které mohou ve svém podnikání využít. Q-commerce platformy nabízí optimalizaci nákladů za provoz e-shopu i marketing. Webové rozhraní pak může nahradit online prodejnu.

Podrobnější informace o rychlém doručování

Nechte si poradit, jak přežít krizi v e-commerce
Propad tržeb e-shopů loni klesl pod hranici 200 miliard korun. Takový propad česká e-commerce scéna ještě nezažila. Zatímco během pandemie covid tržby e-shopů rapidně vzrostly, tak minulý rok navzdory vzrůstajícím cenám za energii spadly. Jak tedy zažehnat tuto krizi? O rady se podělí generální ředitelka CZC.cz, manažer topenářského startupu Woltair a spoluzakladatel e-shopu Econea. Tato trojice vystoupí dne 25. ledna ve Spojce Karlín. Pokud máte možnost, zastavte se.

Toho chci být součástí

Zásilkovna otevřela nové logistické centrum v areálu ARETE
Nové centrum má Zásilkovně sloužit k obsluze celého Plzeňského kraje. ARETE Park Plzeň má skvělou strategickou polohu. Leží v centru regionu a umožňuje výborné napojení na dálnici D5.

Více o novém logistickém centur

Podcasty a rozhovory:

Češi jsou v digitálním bankovnictví na úplné špičce, říká Jakub Komenda z banky Moneta
Podle Jakuba Komendy si Češi zvykli využívat digitální technologie. Finanční gramotnost by měla začínat již na základní škole. V podcastu se dozvíte specifika českého klienta nebo jak se bude bankovnictví dále rozvíjet.

Celý rozhovor k poslechnutí

Jak umělá inteligence ovládne rok 2023
Roboti, kteří makají ve skladu, doručují zásilky, detekují rakovinu nebo píšou úkoly. Toto jsou oblasti, ve kterých se můžeme s umělou inteligencí potkat. V tomto roce oblastí ještě přibude. Hosty podcastu jsou Eva Nečasová, Jan Romportl a Jan Kulveit. Jak se může školství připravit na umělou inteligenci?

Odpověď na otázku se dozvíte v podcastu

Česká e-commerce letos poroste jen o jednotky, tvrdí ředitel APEK Jan Vetyška
Růst na české e-commerce scéně se zastavil a naopak začal klesat. Kvůli energetické krizi a vysoké inflaci se Češi rozhodli šetřit. Změny nastaly během vánočního nakupování, kdy si lidé uvědomili, že potřebují nakoupit vánoční dárky. Jan Vetyška z APEK odpovídá na otázky z oblasti e-commerce. Dozvíte se, v jakých segmentech lidé nejvíce šetřili a jaké budou trendy pro rok 2023.

Rozhovor k přehrání

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com. Nezapomeňte taky odebírat náš newsletter (formulář v patičce), ať vám žádné novinky neuniknou.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě