Trayto News #10/2023: Propad české e-commerce, soud za neetickou kampaň, nový koncept lékárny, tipy k úspěšnému zvládnutí hlavní sezóny

E-commerce novinky
Natálie Baránková

Česká e-commerce hlásí další propad, o kolik procent klesla ve třetím kvartále? Jaké jsou změny v nákupním chování zákazníků, a jak se jim přizpůsobit? Největší český e-shop čelí soudu za kampaň na hraně etiky. Který nový online supermarket chce konkurovat top hráčům? Jak vypadá spojení virtuální a tradiční lékárny v Ostravě? Nebo jak využít potenciál AI v e-mail marketingu nebo děkovací stránku po dokončení nákupu? To vše jsme vám připravili v říjnovém vydání e-commerce novinek.

Byznys:

Heureka hlásí propad e-commerce ve Q3 o 11 %
Ve třetím čtvrtletí česká e-commerce meziročně klesla o 11 %. Můžou za to obavy z vysokých cen, což vedlo k odkládání nákupů a hledání slev. Tradiční kategorie ztrácejí na popularitě, zatímco drogerie a lékárny rostou. Objednávky jsou stále častěji doručovány na výdejní místa a roste oblíbenost online plateb. I přes pokles obratu se e-shopy snaží zlepšovat služby, což se projevuje v rostoucí spokojenosti zákazníků.

➤ Podívejte se na vývoj jednotlivých kategorií ve Q3

E-commerce se musí přizpůsobit změnám nákupního chování
Nákupní chování v e-commerce se v důsledku pandemie zásadně změnilo. Firmy musí rychle adaptovat nové postupy a klást důraz na kvalitu produktů, automatizaci a využití technologií. Organizační změny, strategické definice značky a efektivní využití AI jsou klíčové pro úspěch. Důležité je též děkovat věrným zákazníkům a nabízet jim extra benefity. Zároveň věnovat pozornost právním aspektům a pružně reagovat na aktuální trendy.

➤ Přečtěte si rady od zkušených lídrů e-commerce

E-commerce v Evropě poroste o 9 % ročně
Evropský trh e-commerce by měl do roku 2027 dosáhnout 1,5 bilionu dolarů a podle společnosti GlobalData by měl růst ročním tempem 9 %. To je o něco méně než celosvětové tempo 9,5 %. Firma předpovídá, že celosvětové výdaje na e-commerce trhu dosáhnou v roce 2027 výše 9,3 bilionů dolarů, což představuje téměř 60% nárůst oproti roku 2022. Očekává se, že USA a Čína budou v roce 2027 dominovat e-commerce odvětví (více než 50 %), zatímco rozvíjející se trh jako Indie, předpokládá průměrný roční růst o 23 %.

globální data - graf

➤ Co bude důvodem růstu e-commerce v Evropě?

Změna návyků: 98 % nakupujících využívá sociální sítě k vyhledávání produktů
Podle zprávy European Ecommerce Report od společnosti Millie, změnilo v uplynulém roce své nákupní chování 99 % spotřebitelů. 98 % z nich používá k vyhledávání produktů sociální sítě, přičemž preferovanými platformami jsou YouTube (47 %), Facebook (43 %) a Instagram (40 %). Pouze 2 % online nakupujících v Evropě nepoužívají sociální sítě k vyhledávání produktů.

➤ Další ukazatele změn nákupního chování

Alza tvrdě narazila! Soud nařídil zrušit kontroverzní kampaň
Největší český e-shop Alza nedávno spustil kampaň s nabídkou reklamace zboží zakoupeného u svých konkurentů Mall a CZC. Nicméně tato akce byla předběžným opatřením Městského soudu v Praze pozastavena. Mluvčí Alzy Eliška Čeřovská uvedla, že se společnost chystá bránit. Ovšem v tuto chvíli není jasné, zda je zákazníkům umožněno reklamovat zboží či nikoliv. Kampaň vyvolala rozruch na trhu a byla kritizována jako nestandardní a eticky sporná.

➤ Podrobnější informace o dramatu mezi předními e-shopy

Vivantisu klesl zisk z 30 milionů na jeden
Pokles poptávky spotřebitelů ovlivňuje i hráče jako českou skupinu e-shopů Vivantis. Navzdory náročnému roku Vivantis zaznamenal v posledním fiskálním roce mírný nárůst celkových tržeb z 1,41 miliard na 1,52 miliard. Nicméně zisk výrazně klesl, a to z 29 milionů Kč na 999 tisíc Kč. Pokles ziskovosti je přičítán logistickým výzvám a složení produktového inventáře.

➤ Přečtěte si vyjádření firmy o poklesu zisku

Billa spustila online supermarket, chce s ním konkurovat špičce
Billa spouští svůj e-shop v Česku a chce konkurovat zavedeným supermarketům. Nabízí okolo 9 tisíc položek potravin a spotřebního zboží, s vidinou stát se druhým hráčem na trhu. Zatím však nedosahuje objemu tržeb největších rivalů. Cílem je rozšířit své služby po celé České republice do konce roku 2025.

➤ Jaké benefity nabízí Billa pro své online nakupující?

Penny doručuje jídlo domů prostřednictvím Woltu
Diskontní řetězec Penny spouští pilotní projekt doručování nákupů až domů prostřednictvím služby Wolt. Projekt začíná v Brně na třech prodejnách. Zákazníci mohou objednávat každý den mezi 8:00-19:00. Objednávky mohou provádět přes aplikaci Wolt nebo na webové stránce prodejny. Tímto krokem Penny reaguje na poptávku po doručování nákupů domů a zároveň oslovuje nové zákazníky.

➤ Jaké má Penny cíle s dovážkou do domu?

Amazon zahájil výprodej a Walmart a Target se ho snaží dohnat
Amazon zahájil dvoudenní výprodej, na který reaguje Walmart a Target vlastními akcemi. Avšak bývalý generální ředitel Walmartu v USA, Bill Simon, upozorňuje na to, že ochota spotřebitelů utrácet klesá. Spotřebitelé se obávají vyšší inflace, úrokových sazeb, politické nejistoty a jiných faktorů. Simon také tvrdí, že tito prodejci nabízejí slevy, které nejsou až tolik výhodné.

➤ Další informace o upadající náladě utrácet a souboji slev

Dr. Max otevírá první tradiční a zároveń virtuální lékárnu v ČR
Lékárenský řetězec Dr. Max otevřel novou pobočku v ostravském retail parku Futurum, která kombinuje tradiční lékárnu s e-shopem. Tato pobočka nabízí širší sortiment než běžné lékárny. Disponuje rozsáhlým prostorem pro výdejní zóny, prodejní kiosky, relax zónu, konzultační místnost a další. Je také vybavena rozsáhlým skladem, což umožňuje rychlejší dostupnost sortimentu.

➤ Co dalšího nabízí tato ostravská pobočka pro své zákazníky

Allegro společně s Mall a CZC vykázali ztrátu 350 milionů korun
Polské Allegro sice zaznamenalo růst na domácích trhu, ale jeho český byznys společně s Mall a CZC, vykázal ztrátu 350 milionů Kč. V Polsku zaznamenalo růst v GMV o 10,3 % na 14,2 miliardy PLN a tržby vyrostly o 8,5 % na 2,4 miliardy PLN. Mezinárodní byznys však vykazuje ztráty. Segment Mallu zaznamenal mírné snížení ztrát na úrovni EBITDA. Ke snížení ztráty má přispět marketingová kampaň od Allegra, ta se propisuje i do e-shopů Mall a CZC.

➤ Jaké další kroky Allegro podniká ke snížení ztráty?

Německé e-shopy stále nabízí bezplatné vrácení zboží, ale mění náklady na dopravu
V roce 2023 se ukázalo, že stále méně největších e-shopů v Německu nabízí bezplatnou dopravu. Podíl prodejců, kteří přenášejí náklady na dopravu na zákazníky, vzrostl z 36 % na 45 %. Co se týče vrácení zboží, stále méně prodejců vkládá zpětnou adresu přímo do balíku, což znamená, že zákazníci musí sami registrovat vrácené zboží online a vytisknout štítek nebo použít QR kód. Prodejci se snaží minimalizovat náklady tím, že většinu informací o vrácení zboží zprostředkovávají prostřednictvím e-mailu nebo zákaznického účtu, čímž chtějí zabránit volání do call center.

➤ Více informací o průzkumu

Jak se nezbláznit z hlavní e-commerce sezóny
Pro úspěšnou sezónu v e-commerce je klíčové mít jasný plán. Stanovte si cíle a získejte důležité údaje z minulých sezón. Důkladně zvažte strategii pro zlepšení organického vyhledávání, vytvořte kvalitní obsah a aktivně komunikujte na sociálních sítích. Dále se zaměřte na zlepšení uživatelské zkušenosti na svém webu, odstraňujte překážky a využijte nástroje umělé inteligence pro automatizaci a personalizaci nabídky produktů, radí Robo Háger z digitální agentury ui42.

➤ Co by měl jasný plán obsahovat?

Podcasty a rozhovory:

Více než 80 % uživatelů Pinterestu jsou ženy. Je to skvělý nástroj, se kterým mohou  klienti zasáhnout ženské publikum, říká Dávid Šerfözö z Aleph
Do podcastu od E-commerce Bridge přijal pozvání Dávid Šerfözö z Aleph, který odpovídá na otázky ohledně Pinterestu a jeho využití v e-commerce. Na Slovensku má platforma více než 800 000 aktivních uživatelů, z nichž 80 % jsou ženy. V podcastu se dozvíte, jaký má Pinterest potenciál, jak ho lze využít k propagaci a prodeji produktů nebo služeb.

➤ Poslechnout si celý podcast a dozvíte se více

Děkovačka.cz využívá toho, že na děkovací stránce je zákazník stále s e-shopem a nabídne mu další výhody, říká Jaroslav Janíček z Děkovačky
Tento díl podcastu od E-commerce Bridge se zaměřuje na nový propagační kanál v oblasti marketingu nazvaný “Děkovačka”. Je to systém, který umožňuje umístit banner na děkovací stránku e-shopu poté, co zákazník dokončil nákup. Po kliknutí na banner se zákazník dostane na landing page s nabídkou slevových kuponů na nákup dalšího zboží. Na toto téma odpovídá Jaroslav Janíček, který je majitelem Děkovačky.

➤ Pustit si celý rozhovor a zjistit více o Děkovačce

AI v e-mail marketingu je pro e-shopy stále neobjevená věc, říká Dan Nytra
Podcast MladýPodnikatel.cz navštívil specialista na AI Dan Nytra. Společně s hostitelem Jiřím Rosteckým si povídají o využití umělé inteligenci v oblasti byznysu a marketingu. Konkrétně se zaměřují na způsoby, jak umělá inteligence transformuje e-mail marketing e-shopů. V podcastu se dozvíte, jak AI pomáhá personalizovat e-mailové kampaně, praktické příklady a mnoho dalšího.

➤ Poslechnout si tipy a triky pro e-mail marketing e-shopu



Víte další e-commerce novinky, které hýbou světem? Nebo připravujete něco nového o čem by měli vědět ostatní? Napište nám na info@trayto.com.
Nezapomeňte odebírat náš newsletter, ať vám nic neuteče.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě