Trayto News #11/2021: Google přidá nové možnosti vyhledávání, kolik Češi utratí za vánoční dárky, Zásilkovna představuje třídící roboty, stav české e-commerce, B2B tržiště Nulisec expanduje

Denisa Vrbková

Jaký je stav e-commerce ve třetím čtvrtletí a kolik Češi plánují utratit za vánoční dárky? Jak Zásilkovně zefektivňují práci v depech noví třídící roboti? Kam expanduje online B2B tržiště Nulisec a v čem spočívá nová služba FAVI EXTRA? Jaké novinky, které pomohou dalšímu rozvoji e-commerce, přináší Google? Další novinky z e-commerce najdete v článku.

Zbožové srovnávače

Heureka: Spuštěné kategorie a plánované content změny v listopadu
V říjnu se Heureka zaměřila například na tyto kategorie: Běžecké hole, Běžecké lyže, Běžecké vázání, Gamepady, Herní konzole, Mobilní telefony a další. V listopadu se Heureka podívá třeba na kategorie Dětské bundy a kabáty, Dětské kombinézy, Hoverboardy, Hry na Playstation. Došlo také k přejmenování či přesunu některých kategorií.

Více o contentových změnách na Heurece

Zboží: Nové kategorie a parametry od listopadu 2021
Od 1. listopadu 2021 došlo ze strany Zboží k založení nové kategorie s názvem Kalendáře. V této kategorii byly přidány nové parametry, díky nimž mohou uživatelé snadno vyfiltrovat jednotlivé nabídky. Nové parametry přibyly dále v kategoriích diáře, mikrovlnné trouby a zahradní drtiče.

Podrobnosti o nové kategorii a parametrech

Favi: Nová služba FAVI EXTRA
FAVI EXTRA je nová služba internetového vyhledávače Favi, díky které e-shop sbírá uživatelské recenze na prodávané produkty a služby. Hlavním cílem této funkce je zlepšit zákaznickou zkušenost a odbourat předsudky k nákupu nábytku online. Pro využívání této služby je potřeba splnit 4 kroky: požádat si o unikátní kód, implementovat službu, aktualizovat obchodní podmínky a přidat odznak FAVI EXTRA na stránky.

Zjistit více o FAVI EXTRA

Byznys

Obrat českých e-shopů přesáhl ve třetím čtvrtletí 46 miliard korun
Ve třetím čtvrtletí tohoto roku docílil obrat českých e-shopů 46,77 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2019 jde o 20% navýšení. V tomto kvartálu se oproti minulému kvartálu výrazně zvýšil zájem o nepeněžní investice (+145 %). Lidé nakupovali zejména na e-shopech nabízejících investiční zlato a numismatiku. Co se týče celkového počtu e-shopů v České republice, podle společnosti Shoptet jich nyní funguje 42 173, z toho 2 860 přibylo během letních měsíců.

Stav e-commerce ve třetím čtvrtletí

Každý třetí Čech bude letos nakupovat vánoční dárky pouze na internetu
Podle průzkumu agentury Ipsos pro přepravce GLS bude letos třetina Čechů nakupovat dárky pouze skrze e-shopy. Dotázaní plánují za vánoční dárky utratit průměrně do 8 tisíc korun. Balíkoví přepravci již nyní nabírají kurýry a rozšiřují kapacity přepravních sítí.

Výsledky průzkumu agentury Ipsos

Google přidá nové možnosti vyhledávání
Googlu upravuje své fungování způsobem, který by mohl přispět dalšímu rozvoji e-commerce. Během následujících měsíců zavede s využitím umělé inteligence změny, vedle kterých se může klasické textové „googlování“ místy jevit jako překonaná záležitost. Vyhledávač sází na vizuální vyhledávání, které však výrazně vylepšil. Uživatelé Googlu by měli mít k dispozici mimo jiné personalizovanější nabídku on-line obchodů.

➤ Jak bude fungovat nové vizuální vyhledávání

Uživatelské recenze hrají při nakupování stále větší roli
Průzkum agentury Nielsen Admosphere pro Asociaci pro elektronickou komerci (APEK) ukázal, že téměř každého nakupujícího v e-shopech ovlivní uživatelské recenze. I proto by během příštího roku měla být implementována pravidla z evropské směrnice, která zajistí vyšší důvěryhodnost konkrétních hodnocení.

Jak uživatelské recenze ovlivňují nakupující

Prodej Mall Group v datech
Polský obr Allegro zakoupil Mall Group za v přepočtu více než 23 miliard korun. Před samotným prodejem bylo ze skupiny Mall Group vyčleněno několik entit. Struktura obchodu je rozdělena mezi výplatu v hotovosti a v akciích. Akcionáři Mall Group si nyní mezi sebe v rámci prodeje rozdělí přes 33 milionů akcií Allegra, dohromady budou držet podíl na úrovni 3,3 procenta firmy. Akcie Allegra reagovaly na oznámenou transakci růstem o zhruba 11 %. Koupě Mall Group má pomoci Allegru rozšířit se i do dalších částí střední a východní Evropy.

Více o prodeji Mall Group

Vivantis opouští skupinu Mall Group
Skupina Vivantis, která provozuje např. e-shopy Vivantis.cz, Parfemy.cz nebo Hodinky.cz opouští skupinu Mall Group a stává se samostatnou firmou. S Mallem však bude nadále spolupracovat, je přítomná na jeho tržišti. Rovněž se skupině Vivantis povedlo překlopit do zisku – zatímco za rok 2020 utržila ztrátu ve výši 9 milionů korun, v hospodářském roce 2021 činil zisk 58 milionů korun.

Prostudovat více informací

Zásilkovna představila nové třídící roboty v depech
Zásilkovna zahájila provoz robotických třídičů PackMan ve svých depech. Jedná se o AVG vozíky, které uvezou zásilky s hmotností až do výše 15 kilogramů. Na jedno nabití dokážou třídit balíky 2 hodiny, nabíjení poté trvá 10 minut. Oproti dosavadnímu systému, kde zásilky odbavovali lidé, je zde nárůst rychlosti práce téměř o dvojnásobek. Roboti však ke své práci potřebují i lidskou sílu. Člověk musí načíst zásilku do elektronické čtečky, aby robot poznal, kam ji má zavést. Zásilkovna je první společností v Evropě, která začala robotické třídičky využívat v takové míře. Hodnota této investice se pohybuje v řádech desítek milionů korun.

Číst více o robotických třídičkách PackMan

Virtuální asistent od Zásilkovny pro komunikaci se zákazníky
Zásilkovna investuje do vývoje virtuálního asistenta, který bude komunikovat se zákazníky. Virtuální asistent se jmenuje ZET a má pomoci zlepšit zákaznický servis. Hlavní výhodou je schopnost komunikovat s více zákazníky najednou. Do konce roku plánuje Zásilkovna spuštění umělé inteligence pro odbavování e-mailů.

O virtuálním asistentovi

Online tržiště Nulisec roste a pomalu expanduje do Polska
Platforma Nulisec funguje jako objednávkový systém pro odběratele a je zaměřena na rychloobrátkové zboží. Obchodují zde i vietnamské menšiny, což umožňuje českým dodavatelům dostat se na nový trh mezi nezávislé vietnamské velkoobchody a maloobchody. Nově nyní Nulisec vstupuje i na polský trh, čímž otevírá možnost navázat nové obchodní příležitosti se společnostmi z Polska. Cílem je však vybudovat rozsáhlou B2B platformu fungující v celé Evropě.

Podrobnosti o online tržišti Nulisec

Pokles zisku v Amazonu
Čtvrtletní výsledky Amazonu ukázaly meziroční pokles zisku. Propad zisku internetového obchodu se odrazil i v samotných akciích Amazonu. Ty se propadly o zhruba 3 %. Důvodů je hned několik – opadnutí prvotní vlny pandemie, chybějící pracovníci, krach některých dodavatelských řetězců. Co se však týče cloudové služby Amazon Web Services, ta nadále ve velkém rostla.

Čtvrtletní výsledky společnosti Amazon

Notino expanduje do Irska a pobaltských států
Společnost Notino se rozšiřuje do Irska a baltských zemí. Prodejce parfémů a kosmetiky dosud působil na 24 trzích, nově bude sortiment prodávat ve 28 zemích. Ke stávajícím zemím přibude Irsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko.

Expanze Notina do pobaltských států

Slevomat letos zaznamenal nejúspěšnější letní sezónu
Největší tuzemský prodejce cestování a zážitků Slevomat se i přes pokles tržeb dokázal udržet v zisku. Příčinou byla rekordní letní sezóna a nákupy dovolených v Česku. Za měsíc červen až září zprostředkoval Slevomat transkace v objemu rekordních 750 milionů korun, což je 40 % celkového objemu transakcí za loňský rok. Slevomat předpokládá, že i vánoční sezona bude úspěšná a podaří se jim překonat zatím historicky nejlepší rok 2019.

O nejúspěšnější letní sezóně Slevomatu

Balíkovny začnou nově přijímat zásilky
Česká pošta a její Balíkovna chce dohnat konkurenci. Od 1. listopadu 2021 spouští Česká pošta možnost odeslání balíků skrze Balíkovnu. Půjde o službu podstatně levnější, než je odeslání standardní Českou poštou. Za odeslání balíku přes Balíkovnu zákazník zaplatí 65 korun, při zaslání na dobírku 84 korun.

Zjistit více o nové službě Balíkovny

Dáme jídlo investuje do německého startupu Gorillas
Majitel české společnosti Dáme jídlo finančně podpořil německý startup Gorillas. Výměnou za podporu požaduje osmiprocentní podíl. Vidí v Gorillas potenciál nejrychlejšího doručovatele zboží všeho druhu, objednaného online, tzv. quick commerce. Startup Gorillas chce s novou investicí expandovat dále do světa.

Prostudovat více informací o Gorillas

Penny spouští online nákupy potravin, doručení zajistí DoDo
Obchodní řetězec Penny se přidává k supermarketům, které nabízejí online nákupy. Pro doručování potravin uzavřel spolupráci s českým startupem DoDo, který bude zatím rozvážet pouze v Plzni. Důvodem zavedení e-shopu je reakce na změnu nákupního chování zákazníků.

Číst více o spuštění e-shopu Penny

Tesco v Česku utržilo za loňský rok 42 miliard korun
Obchodní řetězec Tesco spustil jako první online prodej již v roce 2011. Loni Tesco v Česku generovalo tržby ve výši 42 miliard korun. Oznámilo také pociťující trend méně intenzivnějších, ale za to daleko větších nákupů. Nadále se však zvyšuje počet zákazníků, kteří využívají Tesco Online pro své nákupy.

O tržbách obchodního řetězce Tesco

Podcasty a rozhovory

Šéfka společnosti CZC.cz předpokládá skromnější tržby
Jitka Dvořáková, generální ředitelka společnosti CZC.cz, jakožto druhého největšího prodejce elektroniky, letos předpokládá nižší poptávku po výrobcích. Rovněž mluví o přicházejícím nedostatku zásob, jelikož jsou častým problémem chybějící čipy, které brzdí výrobu.

Více o rozhovoru s Jitkou Dvořákovou

Jaromír Kijonka o Alense
Partner Simony Kijonkové, zakladatelky logistické společnosti Zásilkovna, vypráví o budování svého vlastního byznysu, e-shopu s kontaktními čočkami Alensa. Alensa je v současné době největším e-shopem s kontaktními čočkami v Evropě. Tržby společnosti letos překročí 2 miliardy korun. Alensa chce postupně expandovat do celého světa.

Rozhovor s Jaromírem Kijonkou

Seznam Zprávy chystají audio seriály a staví fotobanku
Seznam zprávy za své pětileté působení vydaly 80 tisíc článků a online reportáží. Jejich zprávy čte téměř každý druhý Čech. Jaké jsou další plány Seznam Zpráv popisuje Jakub Unger, ředitel zpravodajství a rádií. Mimo jiné prozradil, že se chtějí Zaměřit na zpřesnění obsahové nabídky, distribuci obsahu, další rozvoj audia či obrazového sdělování.

Číst rozhovor s Jakubem Ungrem

Matěj Kapošváry a jeho cesta k Shopsysu
Matěj Kapošváry z Shopsysu vypráví o jeho cestě od studenta robotiky přes marketingového specialistu až k postu provozního ředitele.

Poslechnout podcast

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.

 

E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě