Trayto News #11/2023: E-commerce Study 2023, Češi a Black Friday, kolik Češi utratí za dárky, vše o vánoční sezóně

Trayto News 11/2023 - náhled
Natálie Baránková

APEK přináší E-commerce Study 2023, jak se vyvíjí česká e-commerce v tomto roce? Slevová akce roku se blíží, jak Black Friday ovlivní e-shopy a nakupující? Vánoční sezóna jede v plném proudu, kolik Češi plánují utratit? Polovina Čechů nakoupí online, nechají se ovlivnit marketplacy nebo zůstanou u e-shopů? Který e-shop spouští na své platformě luxusní butik a novou B2B značku? Češi si zvykli na kvalitní zákaznický servis, jak ho zvládnou během vánoční sezóny? Tohle všechno a ještě více se dozvíte v listopadových e-commerce novinkách.

Byznys:

APEK přináší E-commerce Study 2023
O české e-commerce vyšla studie E-commerce Study 2023, kterou vydal APEK ve spolupráci s agenturou Nielsen. Zjištění naznačují zvýšení frekvence online nákupů, což naznačuje pozitivní perspektivy pro českou e-commerce. Výzkum se zaměřil na otázky týkající se inflace a ekonomické situace. Studie rovněž zdůrazňuje generační rozdíly, například v používání sociálních sítí. Studii mohou členové APEK stáhnout zdarma, nečlenové si ji mohou objednat. Výkonný ředitel APEK Jan Vetyška věří, že studie přinese přínos nejen členům asociace, ale i celému odvětví.

Co dalšího nabízí e-commerce studie?

Čtvrtina Čechů je ovlivněna Black Friday
Letošní Black Friday připadá na 24. listopadu. Průzkum Ressolution Group a Nielsen ukazuje, že Black Friday ovlivňuje nákupní chování čtvrtiny české online populace nad 15 let. Ovšem zájem o nákupy na Black Friday s věkem klesá. 4 % akce Black Friday od nákupu odrazuje a více než polovina Čechů ještě neví, zda využije slevové nabídky. Ti co budou nakupovat na Black Friday, slevu využijí nejčastěji na boty a oblečení.

Více informací o nakupování Čechů na Black Friday

Black Friday se blíží a české e-shopy bojují s novými pravidly
České e-shopy čelí ekonomické krizi a Black Friday je pro ně příležitostí, jak zmírnit pokles tržeb. Nově musí dodržovat směrnici EU, která reguluje prezentaci slev na webu. Většina českých e-shopů se snaží přizpůsobit novým pravidlům. Očekává se od nich, že nabídnou relevantní slevy, které se budou pohybovat mezi 12-22 %.

Pravidla, které musí e-shopy během Black Friday dodržovat

Pro e-shopy je nejdůležitější rychlost doručení
Z průzkumu téměř 500 e-shopů vyplynulo, že pro 98 % z nich je nejdůležitějším parametrem rychlé doručení zásilky, následované dodržením termínu (96 %). Další faktory zahrnují funkční zákaznický servis (93 %), spolehlivé řidiče (93 %) a přehledné sledování zásilky (91 %). Výzkum také odhalil preference platebních metod. Nejčastější integrovanou platební metodou je platba předem bankovním převodem (88 %).

Prozkoumejte další preference e-shopů při výběru přepravní společnosti

Kaufland marketplace a Allegro mění předvánoční nakupování
Česká e-commerce zatím neodvrátila pokles a aktuálně hrozí další meziroční snížení. Přes naděje na oživení v druhé polovině roku, včetně vánoční sezony, se trh potýká s negativními vlivy ekonomické krize, inflace a obav z budoucnosti. Nová konkurence, marketplacy Kaufland a polské Allegro, vytváří tlak na e-shopy, který může vést k cenové válce. Analytici očekávají, že vstup těchto hráčů přiměje k vylepšení služeb. Také zdůrazňují, že český zákazník očekává vysokou kvalitu služeb, což může být pro zahraniční konkurenci výzvou.

Graf: Maloobchodní tržby
Zdroj: Český statistický úřad

Dají Češi šanci marketplacům nebo zůstanou u e-shopů?

Boj českých e-shopů před Vánoci: Neodehraje se na poli cen, ale na poli kvality a servisu
Největší nákupní období roku se blíží a David Filippov ze společnosti Skip Pay zdůrazňuje, že boj mezi obchodníky bude tentokrát probíhat na poli zákaznického servisu a kvality, nikoli cen. V české e-commerce se projevuje trend inovací, ale nyní se trh zmenšuje a objevují se noví konkurenti s odlišnými strategiemi, kladoucí důraz na cenu. Filippov poukazuje na změnu chování českých zákazníků, kteří pod ekonomickým tlakem mění své nákupní návyky. Zákazníci jsou nyní méně loajální, a proto e-shopy musí stavět na kvalitě služeb a hledat nové prostředky inovace.

Přečtěte si rady, jak zvládnout tento boj

Srovnání Čechů a Slováků během vánoční sezóny
Podle slovenské Heureky zůstává tradice štědrých svátků silná. Loňské Vánoce byly ovlivněny válkou na Ukrajině, energetickou krizí a inflací, což vedlo k úsporám na dárcích u 44 % respondentů. Letos však plánuje šetřit jen 32 %, zatímco 12 % hodlá utrácet více než před rokem. Plánovaný vánoční rozpočet Slováků vzrostl o +5 % na 292 €. Zatímco Češi plánují méně dárků za méně peněz, s důrazem na slevy a dárky vlastní výroby. Téměř 17 % Slováků a 19 % Čechů nakupuje dárky po celý rok, což může ovlivnit dostupnost produktů.

Prozkoumejte podrobnější srovnání  

Více než polovina Čechů nakoupí dárky online
Z průzkumu od společnosti GLS vyplynulo, že více než polovina Čechů (53 %) plánuje nakoupit všechny nebo většinu vánočních dárků online. Většina z nich začíná nakupovat v listopadu (38 %), třetina lidí nechává nákupy až po slevové akci Black Friday nebo několik dní před Vánocemi. Průzkum také ukázal rostoucí popularitu výdejních míst, kam si většina lidí nechává doručovat balíky. Přičemž doručení na adresu zůstává stále nejčastější volbou.

Graf: Kdo bude nakupovat online
Zdroj: GLS

Kolik letos Češi plánují utratit za dárky?

Zalando spouští luxusní butik, B2B značku a obsahový formát
Módní e-shop Zalando představil několik novinek. Zahrnují nový luxusní butik v rámci Zalando Fashion Store, novou B2B značku ZEOS (Zalando E-Commerce Operating System) pro správu vícekanálového podnikání a nový obsahový formát. Formát nabízí krátká videa a je spuštěný ve spolupráci s mediální značkou Highsnobiety.

Jaké firmy už nyní využívají nabídku značky ZEOS?

Za online nákupy Američané utrácí jako o život
Jak ukázal průzkum společnosti Adobe v říjnu 2023, online nákupy v USA rostou. Američané před Cyber Week strategicky plánují své rozpočty, využívají časných nabídek a oblíbenou platební metodu BNPL (Buy Now Pay Later). Online nákupy v říjnu vzrostly meziročně o 46,7 % na 35,9 mld. dolarů a od začátku roku o 10,6 % na 354,7 mld. dolarů. Mobilní nakupování i slevy na elektroniku a oblečení přispívají k růstu. Hračky a elektronika dominují mezi nejprodávanějšími kategoriemi.

Číst o mobilním nakupování v Americe

Influencer marketing: Úspěch a výzvy v odvětví sexshopů
Influencer marketing se ukázal jako úspěšný, i když většina spoluprací není zisková, sdílí Michaela Hrubá z Twixo Group, kde patří sexshop Yoo.cz. Po založení profilů na Instagramu a Facebooku se e-shop Yoo.cz rozhodl kvůli restrikcím pro reklamy na erotické zboží na sociálních sítích využít influencer marketing. Po úspěšné první spolupráci začal rozvíjet influencer marketing ve větším, kdy realizoval více než 150 kampaní s různými profily. Důležité je oslovit cílovou skupinu a vytvořit autentický obsah, který baví a motivuje k nákupu.

Podrobnější informace o spolupráci mezi influencery a sexshopem

Takko spouští e-shop ve Francii
Takko Fashion, německá značka diskontního textilu, po otevření e-shopu v Nizozemsku a Rakousku spuští e-shop ve Francii. Společnost s téměř 2 000 obchody v 17 evropských zemích dosáhla v roce 2022 rekordního ročního obratu 1,22 miliardy eur se ziskem 13 %, a to díky úspěchu německého internetového obchodu.

Do jakých dalších zemí plánuje Takko expandovat?

Testuj.to expandoval do 5 zemí a míří dál
Platforma Testuj.to, původně působící pouze v Česku, úspěšně rozšířila svou působnost na Slovenska, do Litvy, Maďarska, Bulharska a Rumunska. Představitelé startupu popisují rychlý proces expanze, který byl umožněn díky spolupráci s mezinárodními značkami. Spuštění na nových trzích bylo řízeno poptávkou partnerů a podpořeno evropskou směrnicí Omnibus. Startup plánuje otevření v Polsku a Německu. Rostoucí tým a získání znalosti regionální legislativy jsou dalšími klíčovými prvky úspěchu expanze.

Další prvky, na které se platforma zaměřuje při expanzi do zahraničí

Kaufland Marketplace navštíví měsíčně 5,5 milionů uživatelů
Kaufland marketplace působí na českém a slovenském trhu od začátku letošního roku. V Česku nabízí zboží od více než 4 000 prodejců a měsíčně přitahuje 5,5 milionů návštěvníků. Na slovenském trhu, kde se umístil na prvním místě v žebříčku internetových stránek marketplace, nabízí zboží 3 800 prodejů a 5,7 milionu produktů. Kaufland Marketplace plánuje v Česku a na Slovensku dosáhnout podobně rozsáhlého sortimentu jako v Německu.

Jaké má Kaufland Marketplace vyhlídky do budoucna?

Amazon čelí žalobě za manipulaci s cenami
USA pokračují v tlaku na velké technologické firmy; Federální obchodní komise FTC podala žalobu na Amazon kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu, stejně jako v případech Google a Facebook. Žalobu podpořilo 17 států americké unie. Uvádí, že Amazon manipuloval s cenami pomocí utajovaného algoritmu, což vedlo ke zvýšení jeho příjmů o více než miliardu dolarů.

Více o tom, jak Amazon blokuje hospodářskou soutěž

Alensu klesající e-commerce nezastavuje, dosahuje na 2 mld. obrat
E-shop Alensa překonal očekávání a navzdory poklesu e-commerce v minulém roce dosáhl obratu 2,1 miliardy Kč. Tím poprvé překonal dvoumiliardovou hranici. Přestože očekával stabilizaci po pandemii, dokázal zvýšit zisk z 25 milionů Kč na téměř 30 milionů Kč. Jako ostatní se potýkal s výzvami, které zahrnovaly válku na Ukrajině, nutnost stažení z ruského trhu, nárůst cen energií a inflaci. I přes tyto vlivy udržela Alensa ziskovost, a to díky vysoké flexibilitě a schopnosti rychlého doručení.

Jak je na tom Alensa v letošním roce?

Podcasty a rozhovory:

E-commerce čeká krize, ale žijeme ji už teď, říká Michal Farkaš ze Shoptetu
Tento díl podcastu od E-commerce bridge je s Head of Marketing pro slovenský trh společnosti Shoptet. Host podcastu, Michal Farkaš, který vám poskytne informace o současném byznys trhu, plánech společnosti do budoucna a svůj pohled na rok 2024.

Poslechněte si, co nám přinese rok 2024

Většina e-shopů udělá 50% ročního obratu během vánočního období, říká Juraj Harkabuzík z CustomerHero.cz
Tento díl podcastu od MladýPodnikatel.cz je zaměřený na přípravy e-shopů během vánoční sezóny. Hostem podcastu je Juraj Harkabuzík, zakladatel CustomerHero.cz, který vypráví o výzvách, kterým čelí e-shopy během období největšího nárůstu objednávek. Dozvíte se možné strategie a postupy pro zajištění efektivní zákaznické podpory v době zvýšené poptávky.

Pusťte si rozhovor, kde se dozvíte, jak na kvalitní zákaznický servis

V Česku je potenciál pro to, abychom se stali největším hráčem v knihkupeckém byznyse, říká Dominik Gazdoš z Knihobota
Do tohoto dílu podcastu od EXEC Talks přijal pozvání Dominik Gazdoš, zakladatel a CEO online antikvariátu Knihobot. Vypráví příběh o tom, jak se společnost stala 15. nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě. Podělí se s vámi o specifika re-commerce, o tom jak ovlivňují ve firmě cashflow a strukturu příjmů/nákladů. Zároveň Gazdoš říká, proč re-commerce dává smysl a může být smysluplná pro obory jako je knihkupectví. Odkryje potenciál Knihobotu, jeho ambice miliardových obratů a snahu vybudovat monopol.

Přehrajte si rozhovor a rozšiřte si znalosti z re-commerce



Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě