Trayto News #12/2023:Black Friday v číslech, Češi a vánoční nákupy, čínská hvězda Temu, secondhand od Amazonu

Trayto News: e-commerce náhled
Natálie Baránková

Nekalé praktiky e-shopů během Black Friday, které e-shopy je použily? Kolik zákazníci utratili během Black Friday? Jaké podmínky si připravily e-shopy pro vracení vánočních dárků? Češi pocítili zvýšení cen, jak bojují s financováním dárků? Který národ utrácí na e-shopech nejvíce a na jakém místě se umístili Češi? Která doručovací služba je u zákazníků nejoblíbenější? Kterému nováčkovi v e-commerce se daří válcovat již zajeté lídry? Jak si Amazon poradil s použitým zbožím? Toto a mnohem více se dočtete v prosincových Trayto News.

Byznys:

Black Friday:

Hlídač e-shopů odhalil nekalé praktiky během letošního Black Friday
Nová pravidla pro uvádění cen platící od ledna 2023, která nařizují obchodníkům specifikovat slevy, jsou podle analýzy Hlídače Shopů většinou dodržována. Pravidla vyžadují uvádění nejnižší ceny výrobku za posledních 30 dnů a vypočítávání slevy z této ceny. Hlídač Shopů zjistil, že většina e-shopů, včetně Alza.cz, Mall.cz a CZC.cz, respektuje nová pravidla. Kaufland.cz a Pilulka.cz byly zmíněny jako negativní příklady s průměrnými slevami neodpovídajícími novým pravidlům.

Jak si vedly ostatní e-shopy?

Američané během Black Friday překonali laťku 9,8 mld. dolarů
Během internetového Black Friday utratili zákazníci ve Spojených státech rekordních 9,8 miliardy dolarů, přibližně 218 miliard korun. To je o 7,5 % více než v předchozím roce, informovala společnost Adobe Analytics. Trend ukazuje, že spotřebitelé jsou citliví na ceny a cíleně vyhledávají výhodné nabídky online. Oproti tomu v Británii byl počet nakupujících na Black Friday o 1,6 % nižší než v předchozím roce, což signalizuje menší zájem o tuto slevovou akci.

➤ Za jaké zboží Američané utratili nejvíce?

Cyber week vydělal e-commerce 298 miliard dolarů
Během Cyber Week 2023 se celosvětové online tržby meziročně zvýšily o 6 % na 298 mld. dolarů. Černý pátek si udržel status největšího amerického online nákupního dne, kdy celosvětově dosáhl tržeb 70,9 mld. Významnou roli sehrála AI, která ovlivnila online prodeje ve výši 51 mld. dolarů. Rekordních 79 % návštěvnosti elektronického obchodu Cyber Week tvořily mobilní nákupy. Vzrostly slevy, jejichž celosvětová míra dosáhla 27 %. Aktivita chatbotů, se během Cyber Week meziročně zvýšila o 79 %.

Trayto News: E-commerce infografika
Zdroj: Salesforce

➤ Prozkoumejte podrobnější výsledky Cyber weeku

Black Friday v Česku očima Shoptetu: Největší zájem byl o zábavu a hry
Malé a střední e-shopy zaznamenaly stabilní růst během Black Friday, s meziročním nárůstem obratu o 10 % a nárůstem návštěvnosti o 26 %. I přes celkový pokles e-commerce trhu, tyto obchody konkurují větším hráčům. Zároveň zákazníci vyhledávají výhodné ceny a projevují zájem o unikátní produkty. Během Black Friday dosáhly slevy průměrně 23 %, nejvyšší slevy byly u hodinek a kosmetiky. Segment kosmetiky zaznamenal meziroční nárůst o 32 % a oblečení o 20 %. Ovšem největší nárůst o 110 %  zaznamenal segment zábavy.

➤ Jaké služby vyžadují čeští zákazníci?

Analýza e-shopů během Black Friday
Firma Luigi’s Box analyzovala 3 500 e-shopů a odhalila, že obchodníci spouštějí slevové akce stále dříve, což zvyšuje zájem zákazníků o produkty. V prvním listopadovém týdnu vzrostla aktivita uživatelů na e-shopech o 10-30 % oproti týdnům předchozím. Největší zájem byl o zdravotnické pomůcky (nárůst 121,6 %), knihy (nárůst 93 %), hračky (92,5 %), elektroniku (nárůst 78,9 %) a kosmetiku (72,7 %). Módní segment zaznamenal nárůst pouze 18 %, ale přesto zůstává nejvyhledávanějším. Oproti minulým ročníkům jsou zákazníci kritičtější a častěji opouštějí e-shopy, které nenabízí hledané zboží.

➤ Co musí e-shopy udělat, aby zákazníci našli vyhledávané zboží?

Vánoce:

Srovnání politiky vracení dárků největších e-shopů v ČR
Blížící se konec roku znamená pro e-commerce nápor Vánoc a dárků. Klíčovým faktorem pro spokojenost zákazníků je politika vracení zboží. Deset největších českých e-shopů, včetně Alza.cz, CZC.cz a Mall.cz, nabízí flexibilní podmínky vrácení zboží během vánoční sezóny. Politiky zahrnují prodloužené lhůty na vrácení nevhodných dárků, až 100 dnů na vrácení, či výměnu za dárkové karty. Překvapivě, prodloužení doby na vrácení zboží nezvyšuje počet vratek, ale podporuje zvýšenou zákaznickou spokojenost a efektivitu provozu e-shopů.

➤ Konkrétní podmínky jednotlivých e-shopů

Vánoce v e-commerce jsou zatím na suchu
E-commerce se během letošní vánoční sezóny potýká se zpožděním a ovlivňují ji faktory jako počasí a ekonomická situace. Zpomalení ekonomiky má vliv na nákupní sílu, ale některé segmenty, například suplementy nebo léčiva, zaznamenávají stále dobré výsledky. E-shopy čelí i problémům s nadměrnými zásobami ve skladech, což ovlivňuje logistiku a fulfillmentové služby. Přestože situace může být odlišná než v předchozích letech, společnosti schopné rychle reagovat na nové výzvy mají šanci uspět.

➤ Přečtěte si více o stagnaci vánoční sezóny

Češi financují dárky prodejem nepotřebných věcí nebo odloženou platbou
Švédská Klarna provedla průzkum o nákupních plánech Čechů během Vánoc. Zjistilo se, že 64 % Čechů pocítilo zvýšení cen a téměř třetina chce utratit za dárky max. 10 000 Kč. Až 89 % respondentů preferuje online nákupy kvůli úspoře času, zatímco 71 % oceňuje společenskou interakci v kamenných obchodech. Většina lidí si vytvořila předběžný rozpočet, přičemž 34 % plánuje většinu nákupů online. 69 % respondentů hledá cenově výhodné zboží, 52 % omezí nákupy na nezbytné a 16 % plánuje prodat zboží k financování dárků. Polovina by využila možnost odložených plateb.

➤ Více z průzkumu o financování dárků Čechů

Ostatní:

Češi jsou přeborníci v online nakupování
Podle průzkumu DHL vedou Češi v online nákupech v celé Evropě. Více než třetina Čechů nakupuje online alespoň jednou měsíčně, což je více než evropský průměr 27 %. Češi také utrácí za online nákupy nejvíce, přičemž téměř dvě pětiny utratily za poslední nákup přes 100 euro. Polovina Čechů nakupuje online i ze zahraničí, nejčastěji z Číny, USA a Německa. Více než polovina (60 %) nakupuje online z počítače, zatímco třetina vyřizuje objednávky přes mobilní telefon. Polovina Čechů stále preferuje dobírku a dál roste popularita výdejních míst a boxů.

Trayto News: E-commerce graf
Zdroj: DHL eCommerce / PPL CZ

 

➤ Jaké produkty Češi nejčastěji nakupují online v zahraničí?

Češi nejvíce k doručování balíků využívají Zásilkovnu
Tři čtvrtiny Čechů využívají pro vánoční nákupy doručovací služby. Zásilkovna je nejoblíbenější. Z výzkumu agentury Ressolution Group vyplývá, že 12 % Čechů si nechává posílat balík alespoň jednou týdně a 55 % alespoň jednou do měsíce. Zásilkovnu v posledních šesti měsících využilo 78 % respondentů, následují PPL a Česká pošta s 59 %. Polovina respondentů preferuje doručení do dvou pracovních dnů, zatímco 30 % by bylo spokojeno s 3–4 pracovními dny. Co se týče ceny dopravy, 7 % respondentů si přeje dopravu zdarma a více než třetina od určité částky.

Trayto news: E-commerce

➤ Jak si vedou v oblíbenosti doručovací služby mezi zákazníky?

Allegro oznámilo výsledky za Q3. V Česku roste, ale vykazuje ztráty
Internetové obchody zažívají plnou vánoční sezónu, která potrvá až do posledních hodin před Štědrým dnem. V Česku se poprvé výrazně podílí na vánočních nákupech polská společnost Allegro, která akvizicí e-shopů Mall.cz a CZC.cz a spuštěním vlastního tržiště Allegro.cz rozšiřuje svou přítomnost na tuzemském trhu. Domácí trh přinesl Allegro v letošním třetím čtvrtletí nárůst v GMV o 10,5 % na 13,3 miliardy polských zlotých a nárůst příjmů o 19,9 % na téměř dvě miliardy zlotých. Mezinárodní část podnikání však zaznamenala pokles GMV o 10,7 % na 799 milionů zlotých a pokles příjmů o téměř třicet procent na 489 milionů zlotých.

➤ Podívat se na další výsledky skupiny Allegro

Fenomén Temu narazil na úskalí amerického trhu
Čínská aplikace pro elektronické obchodování Temu úspěšně expanduje do Evropy a snaží se prosadit na americkém trhu, kde čelí konkurenci od společností jako Shein a Amazon. Od září 2022, kdy byla uvedena na americký trh, zaznamenala rapidní nárůst stažení aplikace. Přesto čelí výzvám, včetně logistických problémů, kapacit skladů a vysokých ztrát na zakázkách. Společnost investuje obrovské částky do reklamy, ale existují obavy ohledně udržitelnosti zisku při tak masivním růstu uživatelské základny.

➤ Na jaké další úskalí narazila aplikace Temu?

Balíčky od Amazonu jsou od teď 100% recyklovatelné
Společnost Amazon dosáhla 100 % recyklovatelných obalů pro všechny krabice, sáčky a obálky používané pro doručování v Evropě. Společnost zdůrazňuje závazek k udržitelnosti a zmiňuje více než 50% nárůst produktů zasílaných bez dalších obalů. V Nizozemsku dokonce Amazon zavedl program “Ships in Product Packaging”, který umožňuje doručovat zboží bez vnější krabice, čímž se snižuje spotřeba plastů. Amazon odhaduje, že od roku 2019 se v Evropě vyhnul více než jedné miliardě jednorázových plastových obalů pro doručování.

➤ Jaké kroky plánuje Amazon v sektoru udržitelnost?

GLAMI vytvořilo AI nákupního poradce
Platforma GLAMI přináší novou funkci umělé inteligence (AI) pro konzultaci při nákupu módy. Uživatelé mohou popsat hledaný oděv či styl a interagovat s GLAMI AI Asistentkou, která jim poskytne relevantní výsledky. Česko je první zemí, kde byla funkce spuštěna. AI funkce má simulovat konverzaci s personálem v kamenné prodejně. Asistentka umí odpovídat na různé otázky týkající se módy a nákupu, například při výběru bot nebo vhodného oblečení na určitou příležitost. GLAMI plánuje rozšíření této funkce na všechny trhy, na kterých působí.

➤ Co všechno dokážete konzultovat s AI asistentkou?

Rohlík spouští vracení PET lahví při doručení zboží
Rohlík spouští testovací program pro zpětný sběr PET lahví. Ten umožňuje zákazníkům vrátit prázdné lahve kurýrům při doručení nákupu. Tato iniciativa má za cíl podporovat recyklaci a připravit zákazníky na nadcházející legislativní změny ohledně zálohování PET lahví. Data o zájmu zákazníků poskytne Rohlík Ministerstvu životního prostředí. Služba začíná bez finanční odměny, zaměřuje se na environmentální péči a pohodlí zákazníků, s plánem rozšíření v budoucnu.

➤ Jak funguje vracení prázdných lahví přes Rohlík?

Temu jako hráč č. 1 na čínském trhu
Čínská společnost PDD Holdings, provozovatel online tržiště Temu, poprvé předhonila svého rivala Alibabu v tržní kapitalizaci. PDD zaznamenala růst tržeb o 94 % na 9,7 mld. USD ve třetím čtvrtletí, což překonalo očekávání analytiků. Její tržní kapitalizace nyní dosahuje 195,9 mld. USD zatímco Alibaba má 190,5 mld. USD. Temu, fungující na podobném principu jako AliExpress, získává popularitu díky velkým slevám. Analytici očekávají, že PDD bude nadále získávat podíl na trhu díky svému obchodnímu modelu nízkých cen.

➤ Kolik Temu prodělá v USA na jedné objednávce?

Secondhand od Amazonu vydělal miliardy
Od ledna 2023 Amazon zaznamenal nárůst prodeje použitého zboží ve Velké Británii o více než 15 %. Prodej použitých nebo repasovaných výrobků dosáhl v Británii více než 4 milionů kusů. Nedávno otevřený kamenný obchod Second Chance Store v Londýně nabízí více než 4 000 vrácených nebo repasovaných položek s až 50% slevou. Obchod podporuje šetrnější přístup k životnímu prostředí a nabízí i bezplatné semináře o opravách vedené partnerem společnosti Amazon, firmou GXO ServiceTech.

➤ Jaké služby mohou zákazníci secondhandu využít?

STOCK Plzeň-Božkov spustil svůj e-shop Drinkito.cz
Stock Plzeň-Božkov spustil v listopadu nový e-shop Drinkito.cz, reagující na rostoucí poptávku po online prodeji alkoholu. Kromě limitovaných edic lahví nabízí obsah s inspirací od ambasadorů jako Michal Marešovský, Peter Bobula a Pavel Mandrla. Součástí je virtuální bar Drinkito, kde barman/ambasador hostí známé osobnosti. Lahve jsou doručovány v speciálním recyklovatelném kartonovém obalu, který získal cenu Obal roku 2023 v kategorii e-commerce.

➤ Prozkoumejte více o nové online prodejně alkoholu

Podcasty a rozhovory:

Zvýšený zájem o prodej na Amazonu vnímáme poslední dva roky. Největší poptávka je nyní po Allegru, říká Tomáš Szkandera, ředitel K2 Software
Tomáš Szkandera v rozhovoru s CzechCrunch zdůrazňuje význam rychlých změn v e-commerce, zejména s nástupem velkých online tržišť, jako jsou Kaufland a Allegro. Szkandera diskutuje o propojení ERP a e-shopu, důležitosti automatizace a správy dat. Zároveň říká, proč by customizaci e-shopu měly využít firmy se zaměřením na specializované produkty nebo B2B prodej. Na závěr rozhovoru hovoří o nedávné akvizici poloviny podílu ve společnosti Sluno. Rovněž uvádí, že společnost K2 Software plánuje rozvoj v oblasti predikce prodejů a zaměření se na čtyři klíčové cíle: integrovaná data, zrychlení expedice, expanze do zahraničí a neustálý vývoj lepších systémů a funkcionalit.

➤ Přečtěte si celý rozhovor s šéfem K2

Na letošní Vánoce vystoupíme trochu bokem ze standardních kolejí komunikace e-commerce hráče, říká šéf brand marketingu Jiří Struk
Heureka Group se nedávno rozhodla sjednotit vizuální styl a komunikaci na všech devíti trzích. Jiří Struk zdůrazňuje, že cílem je vrátit Heureku zpět do popředí e-commerce v očích uživatelů, což se podle něj začíná dařit. Nový vizuální styl s vykřičníkem v logu má symbolizovat pozitivní emoce spojené s výběrem a nákupem. Nová komunikační linka s konceptem „Vybírej úžasně“ reaguje na rozhodovací paralýzu, kterou mnozí uživatelé zažívají při online nakupování. V rozhovoru představuje plány do budoucna, které zahrnují posílení mezinárodní značky, udržení kompaktnosti sdělení a rozvoj B2B komunikace.

➤ Čtěte celý rozhovor o sjednocení komunikace Heureky

Zákazníci mají specifické požadavky na doručení. Chtějí rychlé a přesné doručení v konkrétní čas, říká komerční ředitel společnosti DODO, Peter Menky
Předvánoční období představuje výzvu pro logistický sektor. Klíčová je dostupnost kapacit, efektivita a pokrytí špičky. Zákazníci požadují rychlé a přesné doručení, což je obtížné zejména v menších městech. Přesné doručení v těchto oblastech je ekonomicky náročnější, ale e-shopy by se měly zaměřit na jeho zlepšení. Důležitý je také jednoduchý proces vrácení zboží. Nabízení dopravy zdarma je kritizováno, protože vytváří nerealistická očekávání a oslabuje důraz na kvalitu doručování.

➤ Co je nutné ke zvládnutí vánoční sezóny?

Každý zákaznický servis má různé druhy interakcí, říká zakladatel CustomerHero, Jiří Harkabuzík
V tomto díle podcastu od MladýPodnikatel.cz se dozvíte více o na problematice ztrátové zákaznické podpory v e-shopech. Celý díl vychází ze zkušeností služby CustomerHero, která nabízí outsourcing zákaznické podpory pro firmy. Hostem podcastu je Juraj Harkabuzik, který vypráví o tom, jak e-shopy často nepoznávají, že na zákaznické podpoře ztrácí peníze.

➤ Pusťte si celý rozhovor a dozvíte se, jak neztrácet peníze na customer care



Slyšeli jste novinky, které hýbou e-commerce? Nebo se něco velkého chystá přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Napište nám o tom na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě