Trayto News #3/2023: Udržitelná e-commerce na výslunní, e-book na Marketplaces, Shopify vs. Shoptet, obvinění z greenwashingu

Natálie Baránková

Jaké jsou změny v nákupním chování Čechů a jak na ně reagovat? Který módní gigant byl obviněn z greenwashingu? Jak si vede kanadský vyzyvatel Shoptetu na e-commerce scéně? Kde můžete získat e-book na Marketplaces zdarma? Co ovlivňuje českou populaci, aby platila na e-shopu kartou? Která česká značka uvede novinku v jejich sortimentu? Jak se povedlo ostravské firmě expandovat do 170 zemí? Rozhovory se zkušenými leadry, kteří vám předají tipy z oblasti e-commerce. Toto a ještě mnohem více se dočtete v březnovém vydání Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží.cz: Nové parametry a kategorie na březen
Od března bude fungovat několik nových kategorií. Největší úpravou prošla kategorie Příslušenství pro vysavače. V tomto chladném období prošly revizí kategorie Topidla a Teplo na podlahy, kde přibyly nové parametry.

➤ Více o nových parametrech a kategoriích na Zboží.cz

Heureka: Content změny na březen 2023
Březnové změny se budou týkat dětských kategorií, např. kategorie Dětské karnevalové kostýmy. Nové jméno dostanou kategorie Odstraňovače žmolků a Pelíšky a boudy pro psy. Některé produkty budou zařazeny do jiné kategorie, např. Dětské polévky budou v kategorii Příkrmy a přesnídávky.

➤ Podrobnější informace o chystaných změnách na Heurece

Heureka: Webinář – proces fyzického ověření zákazníka
Webinář je určený pro všechny, kteří fungují na Heureka Marketplace. Od 1. května 2023 totiž vejde v platnost nevyhnutelná změna. Abyste i dál mohli dostávat vydělané prostředky, je třeba projít procesem ověření. Pokud si nevíte s ověřením rady, shlédněte video, které slouží jako návod, jak na to.

➤ Chci vědět, jak na tento proces

Byznys

Zatímco e-commerce v Česku klesá, udržitelné e-shopy stoupají na výsluní
Udržitelnost je jedním ze slov, které můžete slyšet a vidět na každém rohu. Není divu, že se udržitelným internetovým e-shopům v Česku daří a jejich tržby rostou. Projekt zeleného lístku, na kterém spolupracuje Heureka, Komerční banka a Visa, se zaměřuje na to, aby byly e-shopy z hlediska udržitelnosti podrobně hodnoceny v co nejširším spektru parametrů. Cílem tohoto projektu je prokazatelně identifikovat udržitelné internetové obchody, které zákazníci čím dál více vyhledávají a aby e-shopy, které mají v rámci udržitelnosti stále mezery, tyto mezery identifikovaly a dokázali na nich zapracovat. Předpokládá se, že e-shopy mají jen pár let na nápravu, než dodržování určitých udržitelných standardů bude pro všechny povinné na základě evropských směrnic.

Co všechno zahrnuje hodnocení udržitelného e-shopu?

E-book: Kompletní průvodce na Marketplaces
Integrační platforma Baselinker vydává nabitý e-book, který vás provede online tržišti. Přináší komplexního rádce, který vás provede světem marketplaces od A do Z. Nejenže se dozvíte, jak fungovat na těchto platformách, ale podrobně vám představí nejvýznamnější marketplaces. Tato tržiště v e-booku srovnává podle 50 parametrů, které vám mohou pomoci s rozhodováním, jaké marketplace zvolit pro váš byznys.

Získat e-book zdarma

E-commerce v České republice se musí přizpůsobit opatrnějším zákazníkům
Ani po ukončení novoročních výprodejů se nedá říct, že by Češi začali šetřit. E-shopy se ovšem shodly na tom, že český zákazník změnil své nákupní chování. Celkové impulzivní nakupování Čechů se snížilo o 54 %. Zákazník je mnohem rozvážnější a v této fázi přechází do kamenných prodejen. V tomto případě musí e-shopy změnit své dosavadní strategie. Budou muset odstoupit od cenového boje a přizpůsobit se váhavosti zákazníka.

Graf: Chuť utrácet
Zdroj: Focus-age

Jaké jsou změny v nákupním chování Čechů?

Doba čtení e-mailů se zkrátila o 33 %
Průměrná doba čtení e-mailu byla v roce 2022 9 sekund, přičemž v roce 2018 to bylo 13,4 sekund. To může být následek roztěkané psychiky lidí, kteří vyrůstají v době sociálních sítí. Přesto e-maily a newslettery stále dokáží vydělat firmě velké peníze. Pokud textujete e-maily, už ze samotného předmětu zprávy by mělo být jasné, co je podstatou e-mailu a důraz musí být samozřejmě kladen také na samotný obsah.

Graf: Doba čtení e-mailů
Zdroj: Focus-age

Kdy a jak dlouho čtou lidé e-maily?

Stále více populárnější Shopify se stává “vyzyvatelem” již zavedeného Shoptetu
Shopify se stává stále populárnější volbou pro české obchodníky, kteří hledají e-commerce platformu, jež jim umožní snadno vytvořit a spravovat svůj online obchod. Jedním z hlavních důvodů, proč se Shopify stává v Česku stále populárnější, je jeho flexibilita. Tento kanadský gigant se postupně stává významným hráčem na trhu a snaží se konkurovat i velkým lokálním hráčům jako je Shoptet.

Jak si vede kanadské Shopify na české e-commerce scéně?

Puntíkovaný Vuch láme 200 milionové rekordy a sází na obuv
Česká firma, která nabízí ikonické puntíkované peněženky Vuch, během minulého roku oznámila tržby v hodnotě 210 milionů korun. Mladí majitelé Martin Kůs a Ondřej Hyrš ovšem neusínají na vavřínech a svůj byznys posouvají ještě dál. Tento rok chtějí svůj sortiment rozšířit o tenisky a plátěnky. Tak jako ostatní sortiment, i obuv by měla být pro jejich cílovou skupinu cenově dostupná.

Kdy by měla být obuv značky Vuch v prodeji?

Česká Campiri dokazuje, že cestování karavanem je pořád trendy
Společnost Campiri zprostředkovává a sama pronajímá karavany k cestování. Minulý rok společnost expandovala do Řecka a Španělska, což jí dopomohlo k trojnásobným tržbám. V letošním roce plánuje Campiri cestování svým španělským zákazníkům ještě zjednodušit. Ti si budou moct koupit balíček, který bude obsahovat pronájem i samotný itinerář cesty. Na českých trzích bude letošním cílem zvyšovat povědomí o značce.

Jak se Campari podařilo vyrůst?

Zalando propouští ve velkém, viní za to malou poptávku
Německý prodejce oblečení zaměstnává okolo 17 000 lidí. Společnost uznává, že není v letošním roce tam, kde očekávala. Módnímu prodejci se začalo nejvíce dařit během covidové doby, kdy byl o online nakupování největší zájem. V této době Zalando přijalo velké množství zaměstnanců, které bude muset v důsledku nízké poptávky a velké krize propustit. Bez práce tak budou stovky zaměstnanců.

Přečíst si víc o propouštění v Zalando

Investiční skupina Natland odchází z oblasti online módy
Výkonný ředitel skupiny Natland Tomáš Raška prodal svůj menšinový podíl ve skupině Digital People slovenské společnosti Across e-commerce. Natland se před pěti lety stal jediným vlastníkem Zootu a od té doby značku oživil a přivedl ji k ziskovosti. Nyní prodává celou skupinu e-shopů, včetně Zoot, Bibloo, Different a Urban Store. Přestože Natland odešel z módního světa, tak i nadále mu patří pětina kožešnické značky Kara, které také v posledních letech poskytoval záchrannou ruku.

Zjistit víc o akvizici

Skladon expanduje do 170 zemí
Skladon vznikl v roce 2015, kdy otevřel svůj první sklad v Mošnově u ostravského letiště. Pár let na to vložili investoři do logistického startupu 15 milionů korun. V dnešní době se Skladon řadí mezi největší poskytovatele fulfillmentu u nás, přičemž obstarává více jak 50 středních a velkých firem. Z mošnovského skladu rozesílá balíčky do více než 170 zemí.

Dozvědět se více o růstu ostravského startupu

Greenpeace obviňuje Zalando z greenwashingu
Zalando patří k největším online prodejcům v Evropě. E-shop nabízí dopravu zdarma ke každé objednávce, a právě na to se zaměřila environmentální organizace Greenpeace. Organizace od Zalanda objednala 10 balíčků, do kterých nainstalovala lokátory a poté nechala vrátit. Došla k zjištění, že 10 ks oblečení urazilo více jak 28 tisíc km. Po tomto zjištění Greenpeace obviňuje Zalando z greenwashingu, neboť se snaží šířit zelenou image. Uhlíková stopa je ale tak velká, že realita této myšlence neodpovídá.

Chci si přečíst o obvinění Zalanda z greenwashingu

V roce 2022 platilo kartou necelých 60 % populace
Podle nedávného průzkumu provedeného společností Visa téměř 60 % české populace v minulém roce platilo online nákupy kartou. Hlavním důvodem pro používání platebních karet je pro většinu lidí pohodlnost a rychlost. To, že zákazníci využívají platbu kartou předem, bývá vizitka ověřeného e-shopu.

Graf: Platba kartou na e-shopu
Zdroj: Heureka Group

Co motivuje Čechy platit kartou na e-shopu?

Billa testuje vlastní e-shop
Není tajemstvím, že zákazníci čím dál více upřednostňují nakupování online. To se týká také potravin. Do boje o tyto zákazníky se pustila i Billa, která svůj e-shop zatím testuje v Praze a Brně. Slibuje dovoz do tří hodin od objednání a vlastní výrobu lahůdek a obložených mís. Na základě zpětné vazby poté službu rozšíří do dalších měst.

Více o e-shopu

Podcasty a rozhovory

Na začátku naše věci nikdo nevyhledával, tudíž nevěděl, že to chce, říká spoluzakladatel e-shopu Econea Martin Mates
Internetový obchod Econea patří v udržitelné e-commerce k nejúspěšnějším e-shopům. Na samotném začátku témata ekologie nikdo moc nevyhledával. Komunikace prvních pár let byla složitá a Econea svůj růst podporovala především na sítích. Jedním z hlavním témat rozhovoru jsou cílové skupiny, na které Econea cílí a díky kterým může růst.

Poslechnout si rozhovor o udržitelné e-commerce

Každá situace má řešení, říká o prodeji startupu Roivenue Pavel Šíma
Rozhovor s Pavlem Šímou, zakladatelem a bývalým majitelem startupu Roivenue, který spojuje online marketingové nástroje pod jednou střechou. V rozhovoru se Šíma zaměřuje na své zkušenosti s prodejem společnosti Roivenue. Diskutuje o tom, jak se rozhodl prodat společnost, jakým způsobem probíhal prodej a jak využil získané finanční prostředky. Rozhovor se dotýká také témat jako růstové cíle startupu, jeho kultury a strategie.

Pustit si celý podcast s Petrem Šímou

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com. Nezapomeňte taky odebírat náš newsletter (formulář v patičce), ať vám žádné novinky neuniknou.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě