Trayto News #5/2022: E-commerce stále zpomaluje, české e-shopy ztrácí miliardy ze zisku, Notino se vrací na Ukrajinu, Zásilkovna testuje doručování balíků na elektrokolech

Denisa Vrbková

Evropská e-commerce stále zpomaluje, jde o dočasný trend nebo o signál větší změny chování spotřebitelů? České e-shopy ztrácí vlastní vinou miliardy ze zisku, co za tím stojí? Co nejčastěji nakupují online Evropané a co Češi? Zásilkovna testuje doručování balíků na elektrokolech, Notino se vrací na Ukrajinu, Seznam spouští projekt s názvem Seznam Nákupy. Zajímavé rozhovory, novinky ze srovnávačů zboží a další e-commerce novinky za poslední měsíc se dočtete v novém díle Trayto News.


Zbožové srovnávače

Heureka: spuštěné kategorie a plánované content změny v květnu
V květnu dojde například k úpravě následujících kategorií:  Brzdové destičky a čelisti, Čluny, Dámské šaty, Dětské plavky, Golfová obuv, Koloběžky, Krmivo a vitamíny pro kočky a další. Dojde také k vyčlenění Depilátorů do nové kategorie a úpravám dalších kategorií.

Číst o všech změnách a spuštěných kategoriích

Zboží: Seznam Nákupy
Český internetový portál a vyhledávač Seznam spouští projekt s názvem Seznam Nákupy, jehož cílem je nastavení, spravování a vyhodnocení veškeré produktové inzerce na Seznamu v jednom rozhraní. Již nyní může inzerent sjednotit reporty, díky možnosti propojení statistiky provozoven Zboží.cz do Skliku. Úplné spuštění projektu je plánováno na konec roku 2022.

Dozvědět se více

Zboží: Nové parametry od května 2022
V dubnu došlo na Zboží.cz k přidání nových parametrů do kategorií s hrami, do kategorií Herní volanty, Rotopedy a ergometry, Steppery, Eliptické trenažéry, Veslovací trenažéry, Cyklotrenažéry a LED lišty a LED panely. Parametry je doporučeno vyplnit, aby si uživatelé mohli snadno vyfiltrovat jednotlivé nabídky.

Více o nových parametrech

Byznys

Evropský e-commerce stále zpomaluje
Sektor e-commerce začíná výrazněji zpomalovat. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 letos klesl objem tržeb v prvním čtvrtletí celosvětově o 3 %. V rámci Evropy se jedná o pokles až -13 %. Příčinou je pravděpodobně inflace, vysoké náklady pohonných hmot a válka na Ukrajině.

Všechny výsledky průzkumu

Zpomalení růstu obratu e-commerce kvůli válce a inflaci
Z eCommerce insideru nákupního rádce Heureka.cz vyplývá, že meziroční růst e-commerce v prvním kvartálu je letos o 25 % nižší, než loni. Stále však znamená růst oproti přepandemickému období. Propad nákupů o třetinu zapříčinila válka na Ukrajině a inflace.

Přečíst si více

Co nakupují na e-shopech Evropané, co Češi?
Nejoblíbenější položkou, která se loni nakupovala na e-shopu, je móda. A to jak pro Čechy, tak pro Evropany. Velký rozdíl představují nákupy léků na internetu. Češi za loňský rok preferovali nákupy léků online, Evropané je však na e-shopech moc nenakupovali. Další rozdíl představují DVD, CD, Videohry, které Evropané nakupovali na e-shopech dvakrát více, než Češi. Za každým desátým online nákupem stojí senioři, kteří se v posledních dvou letech stali zcela novou zákaznickou skupinou. Pro Čechy i Evropany je při nákupu důležitá Doprava zdarma.

Číst kompletní srovnání

E-shopy ztrácí miliardy kvůli špatné práci s cenou
Tuzemská e-commerce ztrácí miliardy ze zisku kvůli špatné cenotvorbě. České e-shopy přicházejí přibližně o 3,8 až 10,2 miliard korun zisku vlivem nestrategické práce s cenou.

Dozvědět se více

Zásilkovna: doručování balíků na elektrokolech, vodíková auta
Česká logisticko-technologická společnost Zásilkovna představila novou strategii udržitelnosti, v rámci níž spustí mimo jiné doručování balíků na elektrokolech. Testovací provoz bude probíhat tři až pět měsíců. Elektrokolo bude vybaveno úložným prostorem o objemu  380 litrů, bude do něj možné umístit 50 standardních zásilek. V rámci dalších cílů nyní Zásilkovna testuje auta na elektrický pohon, velkou budoucnost vidí ve vodíku.

Dozvědět se více o udržitelnějším doručování

Zdroj: Zásilkovna

Amazon ve ztrátě, prodělal miliardy na elektroautech
V minulém čtvrtletí pomohla automobilka Rivian Amazonu k rekordům, nyní se propadly akcie Rivianu o více než polovinu. Amazon tak poprvé od roku 2015 vykázal čtvrtletní ztrátu, a to ve výši 3,8 miliard korun.

Kompletní výsledky Amazonu

Online supermarket Rohlík vzrostl o polovinu
Online supermarket Tomáše Čupra utržil za minulý fiskální rok přibližně 12 miliard korun, s meziročním růstem o 53 %. Letos je v plánu expanze do dalších tří zemí – Itálie, Rumunska a Španělska. Rychlý růst a expanze na nové trhy jsou financovány hlavně díky pomoci investorů.

Zjistit více o expanzi Rohlíku

Investiční skupina Rockaway vstupuje do Alkohol.cz
Investiční skupina Jakuba Havrlanta Rockaway Capital oznámila, že koupila podíl v internetovém obchodě Alkohol.cz. Ten chce díky novému investorovi výrazněji proniknout také za hranice. Skupina Rockaway získala ve firmě podíl ve výši 20 %.

Číst více informací

Pilulka loni utržila 3,6 miliardy
Tržby lékárenské skupiny Pilulka rostly meziročně o 35 % na 2,4 miliardy korun. 1,2 miliardy korun přidala franšízová síť lékáren. Zisk skupiny v Česku přesáhl 67 milionů. Oznámené výsledky tak představují nový rekord. V loňském roce si v Česku na e-shopu Pilulka.cz objednala produkty každá desátá domácnost.

Další informace o výsledcích skupiny

Téměř každého druhého Čecha ovlivňuje při nákupech módy udržitelnost
Dubnový průzkum módního vyhledávače Glami zjistil, jak Češi přistupují k tématu udržitelnosti ve spojitosti s nákupy oblečení a obuvi. Dvě třetiny spotřebitelů vědí, co znamená pojem udržitelná móda. Tento trend má stále větší vliv na rozhodování o pořízení nového módního kousku.

Číst výsledky průzkumu

Nizozemský e-shop Hunkemöller čelí žalobě za greenwashing
Nizozemský prodejce spodního prádla doplatil na zavádějící marketing svého e-shopu týkající se udržitelnosti. Varování rovněž obdržela společnost Peek&Cloppenburg a německá módní skupina Popken Fashion GmbH.

Zjistit více o greenwashingu

Notino se vrací na Ukrajinu
Online prodejce kosmetiky Notino je jednou z prvních firem, které se vracejí zpět na Ukrajinu. Bezpečná místa firmě vytipovali ukrajinští přepravci, počet výdejních míst se snížil o  dvě třetiny. Ruský e-shop zůstává nadále vypnutý.

Více o návratu Notina na Ukrajinu

Podcasty a rozhovory

ROZHOVOR: Martin Rozhoň o e-commerce byznysu v době pandemie
Martin Rozhoň, jedna z předních postav české e-commerce, v rozhovoru mluví o svém pohledu na to, jak ustát rychlý růst tak, aby ambice majitelů nepřerostly reálné možnosti firem.

Přečíst rozhovor

ROZHOVOR: Dedoles Jaroslava Chrapka čelí problémům
Šéf a majitel Dedolesu mluví o současné situaci ve firmě, jak k ní došlo a popisuje, jak chce společnost zachránit.

Číst rozhovor

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě