Trayto News #8/2023: Generační rozdíly v online nakupování, pokles české e-commerce zpomaluje, slovenská e-commerce posiluje, oranžový Mall, Alza uzavírá prodejny budoucnosti

Trayto News 8/2023 - náhled
Natálie Baránková

Proč Češi mnohem častěji nakupují v zahraničí než u nás, a co je naopak od zahraničních nákupů odrazuje? Jaké jsou generační rozdíly v online nakupování, a proč by měli obchodníci vsadit na rychlé doručení? Víte, co spojuje weby jako je Heureka.cz, Zboží.cz, Alza.cz a další? Český startup dokáže na e-shopu vybrat zákazníkovi produkt na míru, vyzkoušeli jste ho? Proč se Alza Marketplace rozhodla změnit název, dokáže se odlišit od ostatních? Alza uzavírá prodejny budoucnosti, co ji k tomu vede? Tohle všechno a ještě více novinek ze světa e-commerce se dočtete níže.

Byznys:

Za nákupy do zahraničí
Češi častěji nakupují v zahraničí kvůli nižším cenám a většímu výběru zboží. Trend se z kamenných prodejen rozšířil i na online nákupy, kde je podle Skip Pay letos o třetinu vyšší  počet transakcí u zahraničních e-shopů než loni. Obavy z nákupů v zahraničí vyvolávají jazyková bariéra a strach z reklamace. Ovšem odložená platba je oblíbenou platební metodou, která pomáhá tyto bariéry odstranit a zvyšuje důvěru českých zákazníků.

Co láká Čechy na zahraničních nákupech?

Tržby obchodníků klesají už 14. měsíc v řadě
České maloobchodní tržby v červnu meziročně klesly o 4,1 %. Tržby klesají už 14 měsíců po sobě. Oproti květnu (6,3 %) ale pokles tržeb zpomalil. Nepotravinářské zboží kleslo o 6,6 %, potraviny o 5,3 %. Tržby pohonných hmot stouply o 12,2 %. Analytici sice vidí mírné zlepšení spotřebitelské nálady, ale celoroční pokles tržeb o 3,5-4,5 % se očekává. V prodejnách s výrobky pro domácnost, oděvy, kosmetikou a farmaceutickým zbožím tržby rostly. Tržby e-shopů naopak klesly.

Podrobnější srovnání maloobchodních tržeb

Udržení zákazníka spočívá i v rychlosti doručení
E-commerce zaznamenává stále větší důraz na logistiku, jak ukazuje průzkum od společnosti DODO provedený agenturou Behavio. Podle průzkumu 37 % zákazníků opustí nákupní košík, pokud e-shop nenabízí dostatečně rychlou možnost dodání. A 29 % zákazníků již u daného obchodníka znovu nenakoupí, pokud na zboží čekali dlouho. Významná část zákazníků preferuje doručení v den objednání nebo dokonce do 90 minut.

Rychlost doručení - infografika
Zdroj: DODO

Kdo je nejnáročnější na rychlost doručování?

E-commerce na Slovensku se daří
V prvním pololetí roku 2023 dosáhla e-commerce na Slovensku výrazného zlepšení ve srovnání s loňským rokem. Podle dat od Shoptetu vzrostl obrat e-shopů na této platformě o 28 % na více než 166 milionů eur, což je výrazně více než inflace. Růst obratu souvisí s nárůstem objednávek, který vzrostl o 36 %. Překvapivě pouze 20 % zákazníků si však při objednání zboží zaregistrovalo účet.

Jaké jsou důvody zlepšení slovenské e-commerce?

Nejviditelnější e-commerce weby v Google
Společnost Senuto, nástroj pro SEO a obsah, vytvořila žebříček nejviditelnějších webových stránek v rámci e-commerce v Google. Na vrcholu seznamu je Heureka.cz. Mezi prvními 25 weby jsou vedly Heureky také Alza.cz, Zboží.cz, Mall.cz, Bazoš.cz a další. Report byl vytvořen za pomocí nástroje Senuto a umělé inteligence ChatGPT.

Prozkoumat žebříček viditelnosti webů

Začíná online revoluce? Marchantee pomáhá e-shopům na tržištích
Startup nabízí analytický nástroj pro obchodníky na online tržištích. Jeho zakladatel Jakub Vraspír má zkušenosti nejen z oblasti e-commerce. Vidí potřebu zodpovězení základní otázky: co, kde a za kolik prodat? Merchantee shromažďuje data z tržišť jako Allegro a Heureka, aby pomohl obchodníkům sledovat poptávku, trendy a konkurenci.

Jak nástroj funguje, a jak ho můžu využít

Benu trhá rekordy, tržby dosáhly 1,5 miliardy korun
Lékárenský řetězec Benu zaznamenal 17% nárůst tržeb na 10,2 mld. Kč za loňský rok. Má přes 300 lékáren a plánuji otevřít další. Samotný e-shop dosáhl tržeb 1,5 miliard Kč. Benu je součástí skupiny Phoenix, která je nejvýznamnějším distributorem léčiv v ČR. Hlavním cílem obou firem pro nadcházející období je pružně reagovat na legislativní změny.

Více o očekávaných změnách v lékárnictví

Konec Alza Marketplace, začátek Alza Trade
Alza Trade je nový název pro formu online prodeje, kde zákazníci nakupují produkty, které Alze dodávají ostatní prodejci, přímo od Alzy. Alza je zodpovědná za celý proces prodeje, doručení, reklamací a uzavírá smlouvu s koncovým zákazníkem. Prodejci, jež na Alze nabízejí své zboží, jsou vzhledem k Alze v pozici dodavatele. Tímto krokem se snaží více odlišit od standardních marketplace.

Rozdíly mezi Alza Trade a ostatními marketplaces

S Outfindem nešlápnete na e-shopu vedle
Český startup Outfindo řeší problém ztracených zákazníků ve složitém výběru produktů na e-shopech. Založil ho Jan Matějů, který chtěl pomoct lidem si vybrat správné kolo. Systém využívá AI a dotazník, aby na základě potřeb zákazníků mohl doporučit nejvhodnější produkt. Startup nasadil průvodce do 30 e-shopů včetně těch zahraničních.

Jaké jsou plány startupu do budoucna?

Knihobot míří do zahraničí, kde nemá konkurenci
Knihobot vstoupil na rakouský a německý trh pod značkou Bookbot. Vykupuje tam deset tisíc knih týdně a do konce roku plánuje prodávat čtvrtinu z celkového objemu knih na těchto trzích. Bookbot spustil ve Vídni službu “Booktaxi”, kde taxíky sbírají již nechtěné knihy od zákazníků.

Dozvědět se podrobnosti o službách Bookbotu

Do půlnoci objednáte, ráno v AlzaBoxu máte
Alza rozšiřuje službu doručení do AlzaBoxů na celé území Česka. Více než polovina zákazníků si již vybírá doručení do těchto boxů, které jsou otevřeny nepřetržitě. Nově slibuje, že objednávku doručí do boxu do 8. hodiny ranní, pokud ji zákazník zadá do půlnoci. AlzaBoxy jsou ekologicky šetrné a zkracují trasu doručení o 30 %.

Další pozitivní aspekty o doručení do AlzaBoxu

Tuito: Nový hráč v pojišťovacím odvětví jež spojuje e-shopy a pojistky získává milionovou investici
Startup zprostředkovává pojištění pro zákazníky Slevomatu a Mobil Pohotovosti. Investice v hodnotě jednoho milionu eur přichází z fondů Purple Ventures a Nation 1. Tuito nabízí snadnou integraci pojištění přímo do nákupního procesu. Zakládající tým se skládá z profesionálů se zkušenostmi z pojišťovnictví a e-commerce, potenciál vidí také v zemích střední a východní Evropy.

Které další e-shopy využívají službu Tuito?

Mall: Z červené na oranžovou
Online tržiště Allegro, které akvizicí Mall.cz rozšířilo svou nabídku, spustilo marketingovou kampaň v Česku. Kampaň se zaměřuje na větší nabídku a pohodlí pro zákazníky. V reklamě vystupuje maskot Mall.cz, slon Malvin, který si převléká červené kalhoty za oranžové, které symbolizují Allegro.

Kde můžete reklamu zahlédnout?

Zalando spouští funkci doporučení velikosti na základě tělesných měr
Zalando spustilo novou funkcionalitu, která doporučí velikost oblečení na základě tělesných měr zákazníka. Stačí nahrát dvě fotografie v přiléhavém oblečení a doporučení je na světě. Tato funkce má snížit počet vrácených zásilek z důvodu špatné velikosti a snížit textilní odpad.

Jak novinka funguje, a kdo si ji může vyzkoušet

Alza zavírá své prodejny budoucnosti
Český e-shop Alza.cz ukončuje provoz svých futuristických prodejen po 5 letech provozu. Ty měly být otevřeny nonstop a bez personálu, aby zákazníci mohli nakupovat a vyzvedávat zboží kdykoliv. Projekt skončil, protože se ukázalo, že lidé v nich nenakupovali, ale primárně vyzvedávali online objednávky. Fungovaly tedy v praxi podobně jako AlzaBoxy.

Více o neosvědčeném konceptu prodejen budoucnosti

Potraviny na Amazonu lze nově objednat bez účtu Prime
Amazon rozšiřuje službu Fresh pro doručování potravin na nečleny účtu Prime. Prozatím se to týká vybraných amerických měst. Doručovací poplatky se pohybují od $7,95 do $13,95 podle hodnoty objednávky. Amazon plánuje více změn v oblasti potravin, včetně rozšíření Fresh pro nečleny po celém USA a zlepšení online nákupního zážitku.

Další plány Amazonu pro doručování potravin

Allegro má ambice být stejně známé jako Mall a CZC
Polské tržiště Allegro, včetně Mall Group, se chce na českém trhu představit jako platforma s nejširší nabídkou. Po úvodním tříměsíčním startu plánuje novou kampaň, která již bude cílit na české zákazníky a má značku Allegro učinit stejně známou jako místní e-shopy Mall.cz a CZC. Očekává se, že český trh bude náročný, ale vedení věří, že jejich model může být efektivní.

Jak Allegro plánuje oslnit českého spotřebitele?

AlzaBoxy vedou před ostatními
Alza má v ČR více než 1400 AlzaBoxů a neustále roste. Zákazníci si stále častěji nechávají doručovat zboží do těchto automatizovaných boxu, které fungují nepřetržitě a nabízí časovou flexibilitu. Službu nyní mohou využít i zákazníci dalších velkých dopravců, jako je PPL, WeDo, DHL, DPD, Zásilkovna a další.

Přečíst si podrobnosti o doručování do AlzaBoxů

Otevírání prodejen v Rumunsku: Cesta plná překážek pro české podnikatele
Pikito je koncept kamenné prodejny, ve které seženete produkty z různých e-shopů. Prodejna expandovala do zahraničí, kde ovšem narazila na problémy. Zakládání společnosti v Rumusku je složité a časově náročné. Bylo obtížné získat hotovou společnost, nájemní smlouvy a bankovní účet. Registrace DPH a EET byly komplikované, s dlouhými lhůtami a nutností osobních návštěv.

Jakými radami se řídit při zakládání prodejny v Rumusku

Klíčový hráč Alibaba překonává očekávání
Čínský internetový gigant Alibaba představil lepší než očekávané výsledky za první čtvrtletí finančního roku 2023/2024. Navzdory zpomalení čínské ekonomiky vzrostly tržby o 14 % na 29,63 miliardy eur. Alibaba je zásadní hráč v čínské ekonomice a její výsledky jsou sledovány jako ukazatel domácí spotřeby.

Dozvědět se více o čínském úspěchu

Rozhovory a podcasty:

Customer obsession je základ úspěchu, říká Martin Beháň, výkonný ředitel Rohlíku
Do podcastu od CzechCrunch tentokrát zavítal ředitel e-shopu Notino Zbyněk Kocián a šéf online supermarketu Rohlík Martin Beháň. Oba vysvětlují, jak udržují rychlý růst svých e-shopů. Rozhovor nabízí pohled do zákulisí jejich úspěšných firem a sdílejí jejich strategie, kde se zaměřují na zákaznickou spokojenost.

Celý podcast k poslechnutí

Naší strategií je jít tam, kde se nám daří online, říká zakladatel Footshopu Peter Hajduček
E-commerce firma Footshop vstupuje na pražskou burzu poté, co se spojila s investičním vehiklem Wood SPAC One. Nový kapitál plánují využít na další rozvoj. Chtějí expandovat s kamennými pobočkami do zemí, kde se jim vede online, jako je Německo a Francie. Co je pro Footshop prioritou, a na co klade důraz?

Přečíst si celý rozhovor se zakladatelem Footshopu

E-shopy nepomáhají zákazníkovi k tomu, aby si uvědomil, jaká je hodnota v jejich produktu, uvádí Vladan Fejlek z Dixfinity
Tentokrát do pocastu MladýPodnikatel.cz zamířil Vladan Fejlek, Sales Consultant, z Difinity. Hostitel s Fejlkem diskutuje o tom, co je přidaná hodnota, jak ji e-shopy mohou identifikovat a vytvořit. Taktéž se dozvíte příklady z praxe, jak Dexfinity pomáhá svým klientům s tímto konceptem.

Chci si poslechnout, jak najít přidanou hodnotu



Donesly se k vám jiné žhavé novinky, které hýbou e-commerce? Nebo se něco velkého přihodilo přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Podělte se na info@trayto.com.
Odebírejte také náš newsletter, ať jste v obraze.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě