Vánoce jsou tady, jste připraveni?

Šárka Dzidová

Vánoční sezóna je v plném proudu. I když letos začala zase o něco dříve, ta největší vánoční horečka nás teprve čeká. Jste na ni připraveni? Na co by žádný e-shopový ježíšek, který chce své zákazníky potěšit a ne zklamat, neměl zapomenout, se dozvíte v článku.

Provoz e-shopu

Je nejvyšší čas zkontrolovat fungování všech vnitřních procesů vašeho e-shopu. Zvládne váš e-shop enormní nápor návštěv? Nakoupí u vás zákazníci pohodlně i z mobilu či tabletu? Vyzkoušejte si na vašem e-shopu celý nákupní proces a pokud narazíte na problém, vyřešte ho ještě před vypuknutím té pravé vánoční horečky.

Mějte naskladněno a mějte doplněný sortiment o produkty, které spotřebitelé vyhledávají. Pomůže vám v tom třeba žebříček produktů v jednotlivých kategoriích na Heurece. Nebo naše služba TOP produkty. Poskytneme vám seznam 50 nejprodávanějších produktů za kategorie, ve kterých máte zalistované produkty na Heurece. Rádi vám pomůžeme také s cenotvorbou.

Nabízíte zákazníkům oblíbené způsoby dopravy a plateb? Nezapomeňte, že zákazníci kladou důraz na možnost osobního vyzvednutí. Pokud nedisponujete vlastními kamennými pobočkami, neváhejte využít výdejní síť logistických partnerů. Přepravci v období Vánoc standardně nestíhají doručovat zásilky včas, nebuďte závislí na jediném dopravci.

Okolo Vánoc jsou kladeny zvýšené nároky na lidské zdroje. Plné sklady, expedice většího počtu objednávek a s tím spojená i větší vytíženost zákaznické podpory. Bez posily týmu se takřka nedá zvládnout. Nebo alespoň ne tak, aby vše šlapalo jako standardně a zákazníci byli plně spokojení. Zvažte najmutí extra pracovních sil v dostatečném předstihu, abyste je stihli zaučit.

Nabídněte zákazníkům prodlouženou lhůtu pro vrácení vánočních dárků bez udání důvodu. Nebudou tak s nákupem muset čekat na poslední chvíli, protože, co když se na Štědrý den dárek netrefí obdarovanému do vkusu? Získáte tak podstatnou konkurenční výhodu a navíc se vám nebudou tolik kumulovat objednávky uskutečněné na poslední chvíli.

Pokud bude váš e-shop v průběhu svátků fungovat v omezeném režimu, nezapomeňte o tom zákazníky informovat na webu a vypnout si reklamy a inzerci na zbožových srovnávačích. Eliminujete tím počet objednávek, které nestihnete včas odbavit.

Srovnávače hrají o Vánocích prim

Zbožové srovnávače jsou pro většinu e-shopařů důležitým prodejním kanálem po celý rok. Ještě důležitější jsou pak o Vánocích. Stejně jako e-shopy, tak i zbožáky trhají o Vánocích rekordy v návštěvnosti. Návštěvníci tam porovnávají nabídky z e-shopů, číhají na nejvýhodnější akce a hledají i samotné tipy a inspiraci na dárky.

V první řadě si zkontrolujte své profily na zbožácích. Máte tam nahrané logo, uvedeny správné informace o firmě, aktuální kontaktní údaje, ceny a způsoby doprav a seznamy výdejních míst?

Váš XML feed musí být v perfektní kondici. Nechte si své feedy zkontrolovat. Pokud potřebujete pomoct, neváhejte se na nás obrátit, provedeme vám podrobný XML audit. Důležité je zaměřit se zejména na kategorie a názvy produktů, které zajišťují správné napárování na produkty v katalogu srovnávače.

Dbejte na to, abyste ve svém  XML feedu měli co nejaktuálnější data. Skladovost i ceny se průběžně mění a byla by škoda, kdyby zákazník na srovnávači neviděl aktuální informace. Zbožové srovnávače si váš produktový feed stahují přibližně každé 2h., na Heurece ale můžete využít i tzv. Dostupnostní XML feed (doplňkový feed pro  dostupnost zboží, který si Heureka načítá každých deset minut).

Máte vyladěný feed a i přesto se vaše produkty dostatečně nepárují? Požádejte o Analýzu spárovanosti zdarma. Zjistíte, jaký potenciál se ve vašich nespárovaných produktech ještě skrývá. Pokud budete chtít, pomůžeme vám produkty dopárovat.

Bidding! Na srovnávačích zboží vyniknete pouze tak, když vás bude vidět a neztratíte se v záplavě nabídek konkurence. Pokud není vaše nabídka jednou z nejlevnějších, nebo nemáte silný a důvěryhodný brand, bidování je pro vás takřka nezbytností. Zbožáky vám umožňují zobrazit se díky bidování na předních placených pozicích. Kdo není vidět, neprodává. Pro automatizaci biddingu doporučujeme nástroj BiddingManager pro menší a střední e-shopy, nebo bidovací službu BiddingTools pro velké e-shopy.

Pro vaši inzerci na srovnávačích budete potřebovat kredit. Abyste předešli výpadkům inzerce, nastavte si automatické dobíjení kreditu. Jak na Heurece, tak na Zboží.cz se navíc sezónně zvyšují ceny prokliků. Kredit vám proto může docházet dříve a častěji, než jste zvyklí.

Na Zboží.cz může využít funkci Doručení do Vánoc, která informuje o nejzazším termínu objednání, který zákazníkovi garantuje doručení do Štědrého dne. U vašich nabídek, se pak zobrazuje ikonka dárku. Nastavení se provádí v administraci Zboží.cz a ikonka se u nabídek standardně začíná zobrazovat koncem listopadu.

Zboží.cz: Ikonka Doručení zboží do Vánoc

Zdroj: Zboží.cz

Pravidelně kontrolujte recenze, které vám na srovnávačích zboží vaši zákazníci udělili. Nezapomeňte na recenze také reagovat. Ať už jde o recenze pozitivní či negativní. Pokud došlo z vaší straně k chybě nebo nedorozumění, omluvte se a navrhněte řešení. Zklamaný zákazník o Vánocích je bývalý zákazník. Už u vás nenakoupí a o negativní zkušenost se pravděpodobně podělí i s širokým okolím. Dalším důvodem, proč neopomínat recenze na srovnávačích je fakt, že na Heurece je možnost bidování podmíněna vlastnictvím certifikátu Ověřeno zákazníky. Negativní hodnocení zákazníků může znamenat ztrátu certifikátu a tím pádem výrazný propad prodejů přes Heureku, což o Vánocích řešit nechcete.

Po vánočním veselí

Vánoce máte úspěšně za sebou, tím ale práce nekončí. Čeká vás druhá vlna objednávek, povánoční slevy a řešení vratek, kdy k vám poputují nevhodně zvolené vánoční dárky.

Uplynulou vánoční sezónu pak nezapomeňte vyhodnotit. Nabyté zkušenosti se vám budou hodit na další vánoční sezónu. Kdo je připraven, není překvapen.

Přejeme vám úspěšné Vánoce a pokud budete potřebovat pomoci s přípravou feedů či zbožáků, kontaktujte nás na info@trayto.com.
E-Commerce Heureka.cz/sk Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě