19 příležitostí pro české a slovenské e-shopy s XML feedem

19 příležitostí pro české a slovenské e-shopy s XML feedy - náhled prodejní kanály
Šárka Dzidová

Ať už plánujete rozšíření prodeje na tuzemské platformy, nebo ty zahraniční, XML feedy vás budou provázet na každém kroku. Pojďte s námi prozkoumat evropské prodejní platformy a ponořte se s námi do světa produktových XML feedů! Dozvíte se proč k inzerci na prodejních kanálech využít právě XML feedy a které inzertní platformy byste rozhodně neměli přehlédnout. Zjistíte jak vám s napojením na ně pomůže naše online aplikace Xemel, abyste mohli plně využít jejich potenciálu a rozšířit dosah svého e-shopu v tuzemsku i jinde v Evropě.

Co je XML feed a kde ho získat

Způsobů, jak produkty nahrát do prodejních kanálů je obvykle více. Může jít o ruční vkládání produktů nebo automatizované předávání produktových informací z e-shopu do prodejní platformy pomocí XML/CSV feedů či prostřednictvím API. V jednotlivých prodejních platformách se možnosti, jakým do nich produktová data můžete vkládat, liší. XML feedy jsou ale běžným a nejrozšířenějším řešením. Snadný přenos a aktualizace dat pomocí XML feedů jsou dvě hlavní výhody feedů.

Co to vlastně XML feed je? Produktový XML feed je datový soubor, který obsahuje podrobné a strukturované informace o produktech. Slouží jako prostředník nejčastěji mezi e-shopem a prodejní platformy. XML feedy využívají srovnávače zboží, marketplaces, PPC systémy, sociální sítě a další kanály, ve kterých probíhá produktová reklama. Prostřednictvím produktových feedů se dají nahrávat také data od dodavatelů do e-shopu. Produktový feed nemusí být pouze ve formátu XML, někdy se můžete setkat s feedy ve formát CSV. Více informací o produktových feedech>>

Kde produktový feed získat? Pokud používáte krabicové řešení jako je Shoptet, Upgates a další, svůj XML si vygenerujete sami v administraci vašeho e-shopu. Pokud máte vlastní řešení e-shopu, doporučujeme zapojit developera, aby vytvořil automatický export produktových informací z e-shopu do feedu.

Prodejní kanály

Teď už víte, co je to XML feed a kde ho získat. Přichází řada na seznámení s konkrétními platformami, kde můžete své produkty napojit právě pomocí XML feedu. Vaše produkty mohou být na srovnávačích zboží, marketplaces, a dalších inzertních platformách. Pojďme se podívat, na výběr těch nejzajímavějších, jak v Česku a Slovensku, tak jinde v Evropě.

Zbožové srovnávače

Srovnávače zboží jsou online platformy, které agregují informace o produktech z jednotlivých e-shopů. Umožňují uživatelům srovnávat nabídky zboží z různých e-shopů, ať už jde o srovnání cen, skladovosti, dopravy, dárků a dalších benefitů. Většina porovnávačů zboží nemá speciální zaměření a najdete v nich širokou škálu kategorií. Od jídla, přes hračky, kosmetiku, elektroniku až po nářadí a zahradní nábytek. Některé vyhledávače zboží se ovšem specializují pouze na určitý segment (FAVI, Glami, Biano).

Klíčovým prvkem pro spuštění inzerce je produktový XML soubor, který musí splňovat požadavky prodejní platformy, pro kterou je určen.

Heureka je nejnavštěvovanějším srovnávačem v Česku a na Slovensku. Prodejcům nabízí také možnost zapojení do programu Heureka Marketplace. Spadá do skupiny Heureka Group, která sdružuje významné porovnávače zboží v 9 zemích střední a východní Evropy, kde kromě české a slovenské republiky patří Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina.

XML feed pro Heureku

Srovnáme.cz na trhu působí již 17 let a je to třetí nejpoužívanější srovnávač v Česku. Sází na moderní technologie a funguje jako marketingový kanál, který nezatěžuje uživatelé každodenní správou kampaní.

XML feed pro Srovnáme.cz

Zboží.cz je druhý nejpoužívanější srovnávač zboží v Česku. Služba je provozována společností Seznam.cz, díky čemuž (mimo jiné) Zboží.cz v posledních letech posiluje svou pozici na trhu.

XML feed pro Zboží.cz

Pricemania je srovnávač cen, který od roku 2007 patří k TOP 3 srovnávačům na Slovensku. Své místo na českém trhu našel o 8 let později.

XML feed pro Pricemania

Biano je česká online platforma agregující nabídky od prodejců nábytku a dekorací. Vedle České republiky a Slovenska Biano působí na dalších 7 trzích (Evropa + Brazílie). Kromě katalogu produktů nabízí například službu Biano Studio, kde lze online vyzkoušet, jak jednotlivé kusy nábytku ladí k sobě.

➤ Biano vlastní specifikaci feedu nemá, použít můžete např. Heureka feed nebo Google feed 

FAVI je přední online platforma k vyhledávání nábytku a dekorací. Kromě České republiky a Slovenska FAVI operuje v dalších 7 zemích. Jsou mezi nimi Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Chorvatsko, Itálie, Švédsko a Velká Británie.

XML feed pro FAVI

GLAMI je největší evropský vyhledávač zaměřený na módu. GLAMI nabízí své služby v Česku, na Slovensku a dalších 16 evropských zemích a také v Brazílii. Kombinuje funkce vyhledávače módy s personalizovaným doporučením. Koncovým zákazníkům umožňuje procházet zboží v e-shopech, vytvářet si vlastní kolekce, sdílet je s ostatními a komentovat.

XML feed pro Glami

Ceneo.pl je online srovnávač zboží a marketplace v jednom. Na polském trhu působí již 18 let a je lídrem tamější e-commerce. Každý měsíc ho navštíví 17 milionů uživatelů.

XML feed pro Ceneo.pl

Nokaut.pl patří v Polsku k jednomu z oblíbených obecných porovnávačů zboží. Na trhu působí již od roku 2006.

XML feed pro Nokaut.pl

Árukereső.hu na trhu funguje téměř 20 let. Je největším srovnávačem zboží a katalogem produktů v Maďarsku. Árukereső taktéž patří do skupiny Heureka Group.

XML feed pro Árukereső

Ceneje.si je jediný srovnávací portál ve Slovinsku. V roce 2018 se stal součástí Heureka Group a jeho posláním je poskytovat bezpečné, informované a jednoduché nakupování pro zákazníky.

XML feed pro Ceneje.si

Compari.ro je jeden z nejvíce navštěvovaných srovnávačů v Rumunsku, který zároveň slouží jako online průvodce nakupováním. Od roku 2005 pomáhá uživatelům i obchodům s miliony nákupů. Compari.ro spadá do skupiny Heureka Group.

XML feed pro Compari

Jeftinije.hr je chorvatský cenový srovnávač, který spadá do skupiny Heureka Group. Pokud přemýšlíte o rozšíření e-shopu na nové trhy, zvažte možnost expanze do Chorvatska. Tato země představuje jedno z nejvýhodnějších prostředí pro rozvoj e-commerce v jižní Evropě.

XML feed pro Jeftinije.hr

Marketplaces

Marketplaces neboli internetové tržiště jsou online platformy, které na jednom místě sdružují produkty od různých e-shopů. Charakteristickou vlastností online tržišť je to, že zákazník dokončí nákup přímo na dané marketplace platformě. Samotné tržiště tyto produkty ale nekupuje ani neprodává. Vystupuje jako prostředník, který umožňuje komunikaci mezi nakupujícími a prodávajícími.

Místo, kde dochází k uskutečnění nákupu je rozlišujícím faktorem mezi tržišti a zbožovými srovnávači. Přestože srovnávače zobrazují produkty od různých prodávajících, samotný nákup u většiny z nich není uskutečňován a dochází k přesměrování zákazníka do e-shopu, kde dojde také k uskutečnění nákupu.

Kaufland Marketplace své působení ve formě online tržiště započal na německém trhu. Dnes je v Německu jedním z nejrychleji rostoucích marketplaces. Měsíčně jej navštíví 32 milionů zákazníků a inzeruje na něm více než 9 tisíc prodejců. V roce 2023 vstoupil Kaufland Marketplace také na český a slovenský trh.

CSV feed (nabídkový) pro Kaufland Marketplace
CSV feed (produktový) pro Kaufland Marketplace

Alza je e-shop a online tržiště, které má již od roku 1994 zásadní vliv na vývoj české e-commerce. Své působení Alza rozšířila o zahraniční trhy na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Německu. Obchodní model marketplace je zatím dostupný pouze v České republice.

XML feed (produktový) pro Alza
XML feed (dostupnostní) pro Alza

eMAG je největší marketplace v Rumunsku. Dále působí také v Maďarsku a Bulharsku. Je součástí Naspers/Prosus Group, třetí největší skupiny elektronického obchodu na světě po Amazon a Alibaba. Na tržiště eMAG přijde každý měsíc více než 120 milionů návštěvníků.

XML feed pro eMAG

Další inzertní platformy

Facebook lze využít jako další platformu pro produktovou inzerci e-shopu. Produkty se na Facebooku zobrazují skrze dynamické reklamy, které umožňují cílit na uživatele s produkty, které by je mohly zajímat, například je prohlíželi v e-shopu či aplikaci e-shopu. Produkty se nahrávají do tzv. katalogu produktů a jednou z možností, jak do ní produkty nahrávat je právě XML feed.

XML feed pro Facebook – katalog produktů

Google Shopping umožňuje inzerci na jednom z největších světových internetových vyhledávačích. Kampaně Google Shopping jsou specifickým typem produktových reklam Google Ads. Tato služba funguje jako platforma pro vyhledání a srovnání zboží. Inzeráty se zobrazují také v Googlu v návaznosti na vyhledávané dotazy. V Google Shopping nemusí inzerovat pouze e-shopy, zapojit se mohou i jiné agregátory zboží. Mezi produktovými inzeráty tak můžete narazit třeba i na Heureku nebo Allegro.

XML feed pro Google shopping

Zboží inzeráty se svým formátem nejvíce podobají Google Shopping kampaním, produktová inzerce však probíhá ve vyhledávání na Seznam.cz. Inzeráty se zobrazují také na na Obrázky.cz a Sbazar.cz. Zboží inzeráty postupně nahradily tzv. Sklik – Produktové inzeráty. Zboží inzeráty čerpají data o produktech z feedu pro Zboží.cz. Optimalizovat inzerci lze buď z administrace Zboží.cz nebo skrz reklamní systém Sklik.

XML feed pro Zboží inzeráty

Jak optimalizovat produktové XML feedy pro jednotlivé prodejní kanály

Na všechny zmíněné prodejní platformy (a mnoho dalších) se produktově napojíte pomocí XML a CSV feedů upravených v našem nástroji Xemel. Ten je určen pro majitele a pracovníky e-shopů, marketingové agentury a freelancery, kteří se starají o produktovou inzerci e-shopů. Práci v Xemelu zvládne každý, pro optimalizaci feedů díky Xemelu nepotřebujete programátora.

> VYZKOUŠET XEMEL ZDARMA <<XEMEL logo

V Xemelu připravíte kvalitní produktové XML nebo CSV feedy, které splňují požadavky jednotlivých inzertních kanálů. Stačí vám k tomu URL základního produktového feedu, který vygenerujete ve vašem e-shop řešení (viz. sekce Co je XML feed a kde ho získat). Ten následně nahrajete do aplikace Xemel a na pár kliků vygenerujete feed ve formátu prodejní platformy, pro kterou feed požadujete (Kaufland, Heureka, eMAG atd.). Vygenerovaný feed můžete následně v aplikaci Xemel dál libovolně upravovat (nastavení dárků, přepis kategorií, nastavení parametrů a cen doprav, skrytí produktů atd.).

Aktualizace feedu - graf


Potřebujete s přípravou feedů pomoci? Neváhejte se nám ozvat na info@xemel.cz nebo volejte na +420 800 77 99 77. Zodpovíme vaše dotazy. Celou správu feedů můžeme také převzít kompletně za vás.
Xemel XML Feed

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě