Trayto News #2/2023: E-commerce predikce, změny nákupního chování, tajemství úspěšných firem, Kaufland otevírá online tržiště na Slovensku

Natálie Baránková

Jaké jsou predikce pro e-commerce v Česku a jiných evropských státech? Jak ovlivňuje prudké zdražování nákupní chování? Tajemství neustále rostoucích firem Grizzly, GymBeamu a Zásilkovny. Jak může Kaufland Marketplace pomoci vašemu podnikání? Dokáže se Dedoles dostat z krizového bodu? Rozhovory s úspěšnými leadry, kterými se můžete inspirovat. Toto a mnoho dalšího v únorovém vydání Trayto News.

Zbožové srovnávače

Zboží.cz: Připravované kategorie a parametry od února
Do kategorie Společenské hry nově přibyla kategorie Šachy. Změny proběhly v kategoriích Svěží vzduch, kde můžeme filtrovat podle různých smart funkcí. Úpravou prošla kategorie Čisté podlahy a povrchy. Poslední změna byla v kategorii Toalety pro kočky.

Více o únorových parametrech a kategoriích

Heureka: Content změny na únor 2023
Během února proběhne několik změn. Dojde k přejmenování některých kategorií, např. z původního názvu Oříšky na Ořechy a semínka a další.

To mě zajímá

Byznys

E-commerce v Česku čeká stagnace
Poslední roky česká e-commerce rekordně rostla. Letos tomu tak nebude. Zatímco tržby českých e-shopů porostou dle odhadů jen okolo 5 %, tak hodnota košíků klesne o 10 procent. Pro zákazníka bude klíčová cena. Nové e-shopy budou během tohoto roku přibývat jen v jednotkách procent. Cestou z krize může být expanze na nové trhy.

Predikce pro českou e-commerce

Španělská e-commerce čeká v roce 2023 růst
E-commerce ve Španělsku očekává, že hrubé výsledky e-shopů do konce letošního roku vzrostou o 20 %. Předpokládá se, že země vygeneruje tržby ve výši 65,3 miliard eur, z nichž 17 % bude vygenerovaných z online prodejů.

Podívat se na prognózu španělské e-commerce na 2023

Zákazníci již v prodejně hledají lepší cenu na e-shopu
Doba e-shopů mění nákupní chování spotřebitelů. Až 65 % zákazníků si již v obchodě srovnává ceny produktů na e-shopech přes svůj mobilní telefon. Podle průzkumu se 37 % spotřebitelů přijde podívat do kamenného obchodu a poté svůj nákup dokončí na internetu u jiného obchodníka. Téměř tři čtvrtiny hodnotí negativně, když kamenné prodejny nemají vlastní internetový obchod.

Jak se mění nákupní chování

Co přinesla módní e-commerce v roce 2022
Přestože rok 2022 byl pro českou e-commerce scénu plný výzev, tak módní odvětví bylo nakonec docela úspěšné. Až 47 % partnerských e-shopů společnosti Glami vykázalo růst tržeb. Zvýšil se prodej společenských oděvů, kdy největší zájem byl o pánské obleky. Módní e-shopy se budou soustředit na rok 2023, který pro ně bude velkou zkouškou. I když e-shopy očekávají těžký rok, 63 % z nich plánuje ponechat stejné ceny jako v minulém roce.

Módní e-commerce 2022 v kostce a priority pro 2023

Ani Vánoce nezastavily pokles tržeb v maloobchodu
Od Vánoc v minulém roce se očekávalo, že vytrhnou trn z paty. Podle Českého statistického úřadu to bylo právě naopak. Pokles tržeb v maloobchodě trvá již od dubna 2022 a týká se potravinového i nepotravinového odvětví. Největší meziroční výkyv v prosinci zaznamenal potravinářský průmysl, jehož tržby byly nejnižší od roku 2001, tedy počátku měření ČSÚ.

Dozvědět se více o propadu tržeb v maloobchodě

E-shopy budou muset vydávat formuláře k vrácení zboží
Provozovatelům e-shopů nebo podnikatelům prodávajícím přes telefon přibudou nové povinnosti. Zákazníkům budou muset poskytnout poučení o právu na odstoupení od smlouvy distančním způsobem a vzorový formulář, kterým bude možné od smlouvy odstoupit.

Podrobnější informace o formuláři k vrácení zboží

Nákupům Google v Německu klesá popularita
Google nákupy a srovnávače cen v Německu vykazují až 10% pokles popularity ve srovnání s rokem 2019. Podle průzkumu společnosti Statista se ukázalo, že Němci dávají velkou váhu na recenze ostatních uživatelů. V roce 2019 si před nákupem produkt vyhledalo přes vyhledávače jako Google až 70 % lidí, minulý rok o 10 % méně. Popularita srovnávačů cen klesla od roku 2019 o 5 %.

O tom chci vědět víc

E-commerce klesá, ale fitness e-shop GymBeam roste
Navzdory politické situaci a rostoucím cenám se firmě zaměřené na fitness produkty daří profitovat. E-shop obsluhuje přes 2 miliony zákazníků na patnácti trzích. Během covidového roku 2020 utržil e-shop tři čtvrtě miliardy. Předloni tržby vzrostly přibližně o 50 procent. Loni své tržby e-shop ještě zvýšil a to o 67 procent. Celkem byly jeho tržby za rok 2022 2,5 miliardy korun.

Co stojí za úspěchem GymBeamu

Oříškový ráj Grizly přišel na to, jak vydělávat v krizi
E-shop s oříšky se již několik let po sobě nezastaví a o jeho zboží je zvyšující se zájem. Propad nastal ve chvíli, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Majitel Dominik Píchal a jeho tým byli nuceni jednat. Připraveny byly reklamní televizní spoty, u kterých se očekával úspěch, který se nedostavil. Tato neúspěšná reklama je vedla k samotnému jádru e-shopu. Zaměřili se na efektivitu a optimalizaci provozu, která vedla k meziročnímu růstu o 30 % a tržbám v hodnotě 530 milionů korun.

Přečíst si více o úspěchu e-shopu

Rohlík vydělal necelých 14 miliard korun a potenciál vidí v Evropě
V roce 2022 obsloužil online supermarket více jak 1,5 milionů zákazníků z Prahy, Mnichova, Vídně nebo Budapeště. Obstaral více jak 12 milionů objednávek a celkový obrat se vyšplhal na 13,7 miliard korun. Příležitost v růstu vidí šéf Rohlíku Tomáš Čupr v evropských městech.

Kam plánuje Rohlík další expanzi a jak řeší její financování?

Sportobchod se mění na Sportega a zrychluje expanzi na Západ
E-shop se sportovním zbožím změnil název. Ačkoliv byl internetový obchod Sportobchod.cz úspěšný, jeho název se majiteli nezamlouval. V zahraničí působí pod jménem Sportega. Nakonec názvy majitel sjednotil a přijal název Sportega i pro český e-shop. Česká republika představuje pouhých 40 procent obratu e-shopu, a tak je hlavní prioritou expanze do zahraničí. Dalším cílem e-shopu je stát se evropským lídrem na trhu s hokejovými produkty.

Další plány e-shopu Sportega

Podle Glami se generace Z nejvíce inspiruje na TikToku a Instagramu
Generace Z se dostává do produktivního věku. Této skupině záleží na všech kritériích – mimo rozměry a dostupnost produktů, jsou pro ně stejně důležité recenze a slevové akce. Nejvíce inspirace čerpají z módních webů a aplikací. 7 z 10 mladých čerpá nejvíce módních nápadů z Instagramu a TikToku.

Jaké jsou rozdíly v nákupování mezi Generací Z a Mileniály?

Dedoles zachránil nový investor
Slovenský e-shop s typickým barevným oblečením se dostal do existenčních problémů. Majitel e-shopu oznámil, že našel investora, který pomůže v těžkých časech. Ten by měl do Dedolesu vložit až 10 milionů eur. Přestože Dedoles vykázal ve 2022 tržby v hodnotě 61 milionů eur, šlo o meziroční propad o víc než 31 milionů eur.

Více o tom, jak Dedoles bojuje o udržení na trhu

Podcasty a rozhovory

Vyzpovídali jsme sales manažerku Kaufland Marketplace, Miroslavu Birešovou
Kaufland marketplace vstoupí na Slovensko už 15. února, do Česka pak v horizontu několika měsíců. V rozhovoru s Miroslavou Birešovou se dozvíte jak Kaufland Global Marketplace funguje, proč se nebát ho vyzkoušet a na co si dát při inzerci pozor. Mimo jiné se taky dozvíte, jaké možnosti zviditelnění produktu Kaufland Marketplace nabízí a jakou speciální akci má Kaufland připravenou pro nové prodejce.

Přečíst rozhovor s Miroslavou Birešovou

S ohledem na dění na trhu jsou naše čísla ohromný úspěch, říká Simona Kijonková
Zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková se snaží bojovat i v této nelehké době. I přesto jaká vládne situace na trhu, se skupině Packeta podařilo meziročně růst. V roce 2022 zvýšila svůj obrat na 6,1 miliardy korun. V meziročním obratu tak vykazuje růst o 23 %. Jak se to Packetě podařilo a proč nevidí Simona Kijonková na trhu rovnost?

Přečíst rozhovor

S prudkým zdražováním se mění nákupní chování, říká Filip Novák ze ZeptejSeFilipa
V podcastu se dozvíte, jak jsou lidé ovlivnitelní v této krizové době. Filip se rozpovídá o tom, jak je pro nás důležitý čas, protože čas jsou peníze. Připravte se na zjištění ohledně nákupního chování spotřebitelů, které vás vyvede z omylu.

Poslechnout si celý díl z podcastu ZeptejSeFilipa

Víte o dalších novinkách, které hýbou online světem? Nebo se něco velkého děje přímo u vás a myslíte, že bychom o tom měli napsat? Dejte nám o tom vědět na info@trayto.com. Nezapomeňte taky odebírat náš newsletter (formulář v patičce), ať vám žádné novinky neuniknou.
E-Commerce

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě